Linkuri accesibilitate

Un convoi al persoanelor evacuate din Kupeansk, oraș din estul Ucrainei ocupat de forțele Rusiei, a ajuns în apropiere de Harkov pe 30 mai, 2022.
Un convoi al persoanelor evacuate din Kupeansk, oraș din estul Ucrainei ocupat de forțele Rusiei, a ajuns în apropiere de Harkov pe 30 mai, 2022.

Războiul din Ucraina | SUA trimit Kievului rachete cu rază lungă de acțiune. Ucraina pierde câte 100 de soldați pe zi

După 98 de zile de război, situația din Donbas este „extrem de dificilă”, spune președintele Volodimir Zelenski, care a criticat lentoarea cu care aplică Uniunea Europeană sancțiuni Moscovei. SUA promit noi fonduri, precum și armament performant pentru Ucraina.

Principalele informații

18:39 1.6.2022

Protecția Ungariei pentru patriarhul Kiril

În cadrul negocierilor privind adoptarea celui de al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva, Ungaria ar fi cerut ca Patriarhul Kiril să nu fie inclus pe lista persoanelor supuse restricțiilor personale, scrie Bloomberg.

Mai mult, potrivit sursei publicației, numele lui Kiril până în acest moment nu a fost menționat în timpul summit-ului.

Patriarhul rus, unul personajele din cercul restrâns al președintelui Vladimir Putin, a susținut războiul din Ucraina după ce Rusia a invadat țara vecină, stârnind revolta mai multor reprezentanți ai confesiunilor creștine din întreaga lume.

Patriarhul Kiril, alături de președintele rus Vladimir Putin și ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu.
Patriarhul Kiril, alături de președintele rus Vladimir Putin și ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu.

16:12 1.6.2022

Ucraina pierde în jur de 100 de soldați pe zi

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus miercuri că țara sa pierde până la 100 de soldați în fiecare zi în luptele pe care le poartă cu forțele rusești. Alți 500 de soldați ucraineni ar fi răniți în fiecare zi, a mai spus Zelenski, într-un interviu acordat postului de televiziune american Newsmax, citat de The Guardian.

„Situația este foarte grea. Pierdem 60-100 de soldați pe zi care sunt uciși în acțiune și aproximativ 500 de oameni care sunt răniți. Cea mai dificilă situație este în estul Ucrainei și în sudul Donețkului și Luganskului” a adăugat Zelenski.

„Trebuie să conștientizăm cine este puterea întunecată: este Rusia. Și Rusia nu se va opri în Ucraina, cu siguranță. Celelalte țări, fostele republici URSS și membrii UE – unele dintre ele sunt deja state membre NATO – sunt deja sub amenințare” a mai spus președintele ucrainean.

Zelenski a vorbit despre „slăbiciunea” lui Putin și a Rusiei, care nu numai că nu a reușit să ocupe o națiune vecină mai mică, ci nici să-l înlăture pe președintele ucrainean din funcție.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

13:57 1.6.2022

Ajutor militar oferit Ucrainei de către Germania

Guvernul german a decis să furnizeze Ucrainei noi sisteme de apărare aeriană IRIS-T SL, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, relatează Reuters.

Potrivit lui Scholz, acestea sunt cele mai moderne sisteme de apărare aeriană pe care le deține Germania.

Conform Der Spiegel, cancelarul este convins că apărarea aeriană va ajuta la protejarea orașelor ucrainene de raidurile aeriene rusești.

În plus, el a spus că armata ucraineană va fi dotată cu un radar special de urmărire care va detecta obuziere, mortare și artileria de rachete ale forțelor invadatoare.

IRIS-T SLM sunt capabile să lovească ținte aeriene într-o zonă cu o rază de 40 km și o altitudine de 20 km.

12:20 1.6.2022

Referendum în Danemarca pentru aderarea la politica de apărare UE

Cetățenii danezi votează, miercuri, pentru participarea țării la Politica Comună de Securitate și Apărare a Uniunii Europene. Aceasta este una dintre cele patru categorii pentru care Danemarca a primit derogări de la politicile comune (alături de moneda națională, politica cu privire la cetățenie și cea pentru poliție și justiție).

Premierul Mette Frederiksen a invocat invadarea Ucrainei de către Rusia ca argument pentru convocarea referendumului, transmite CNN.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG