Linkuri accesibilitate

Un convoi al persoanelor evacuate din Kupeansk, oraș din estul Ucrainei ocupat de forțele Rusiei, a ajuns în apropiere de Harkov pe 30 mai, 2022.
Un convoi al persoanelor evacuate din Kupeansk, oraș din estul Ucrainei ocupat de forțele Rusiei, a ajuns în apropiere de Harkov pe 30 mai, 2022.

Războiul din Ucraina | SUA trimit Kievului rachete cu rază lungă de acțiune. Ucraina pierde câte 100 de soldați pe zi

După 98 de zile de război, situația din Donbas este „extrem de dificilă”, spune președintele Volodimir Zelenski, care a criticat lentoarea cu care aplică Uniunea Europeană sancțiuni Moscovei. SUA promit noi fonduri, precum și armament performant pentru Ucraina.

Principalele informații

07:48 1.6.2022

SUA trimit Ucrainei sisteme avansate de rachete și muniție

Într-un editorial publicat în The New York Times, președintele SUA, Joe Biden, anunță că Statele Unite vor trimite Ucrainei „sisteme avansate de rachete și muniție”, inclusiv „rachete antitanc Javelin, rachete antiaeriene Stinger, sisteme avansate de artilerie și rachete de precizie, radare, vehicule aeriene fără pilot, elicoptere Mi-17 și muniție”.

Editorialul menționează și miliardele de dolari acordate Ucrainei ca asistență financiară, sancțiunile impuse Rusiei, precum și eforturile SUA de întărire a flancului estic al NATO cu militari și echipamente din Statele Unite și din alte țări membre ale Alianței.

Joe Biden scrie în editorialul NYT că scopul SUA este să vadă o Ucraina democratică, independentă, suverană și prosperă, capabilă să se apere în fața agresiunilor.
Joe Biden scrie în editorialul NYT că scopul SUA este să vadă o Ucraina democratică, independentă, suverană și prosperă, capabilă să se apere în fața agresiunilor.

Potrivit The New York Times, valoarea noului pachet militar pe care îl trimit SUA Ucrainei este de 700 de milioane de dolari, iar acesta include „sisteme de rachete care pot lovi cu precizie o țintă aflată la 50 de mile [80 de kilometri] distanță”.

Aceste rachete au o rază mai scurtă decât cea de 120-140 kilometri solicită de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, dar sunt cele mai performante trimise până acum Ucrainei, remarcă CNN.

Rusia și-a exprimat dezacordul față de prezența rachetelor cu rază lungă în Ucraina înaintea anunțului oficial al SUA. „Există riscul ca această aparatură să fie plasată în apropierea frontierelor Rusiei, iar ucrainenii vor putea astfel ataca orașele rusești. Pentru noi, o asemenea situație este inacceptabilă și de netolerat”, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, ambasadorul Rusiei în SUA, Anatolii Antonov, potrivit publicației Ukrainska Pravda.

07:54 1.6.2022

Ucraina investighează circa 15.000 de presupuse crime de război

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că de la începerea invaziei ruse până în prezent au fost semnalate circa 15.000 de cazuri de presupuse crime de război comise de militarii ruși, transmite BBC.

Aflată la Haga, unde își au sediul Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) și Curtea Penală Internaţională (CPI), Venediktova le-a spus reporterilor că în Ucraina sunt raportate între 200 și 300 de cazuri de posibile crime de război în fiecare zi.

Până în prezent au fost identificaţi aproximativ 600 de suspecţi şi au început 80 de urmăriri penale, a adăugat Venediktova, potrivit BBC. Lista suspecților include „lideri militari, politicieni și agenți de propagandă ai Rusiei”, spune ea.

Irina Venediktova s-a aflat marți, 31 mai 2022, la Haga, unde a vorbit despre acuzațiile de crime de război pe care le investighează Ucraina cu reprezentanți ai Curții Penale Internaționale.
Irina Venediktova s-a aflat marți, 31 mai 2022, la Haga, unde a vorbit despre acuzațiile de crime de război pe care le investighează Ucraina cu reprezentanți ai Curții Penale Internaționale.

Potrivit procurorului general al Ucrainei, câteva mii dintre cazurile investigate sunt din Donbas, unde se concentrează acum atacurile Rusiei și ar viza inclusiv transferarea forțată a populației în Rusia, tortură, uciderea civililor și distrugerea infrastructurii civile.

Anchetele sunt sprijinite de mai multă vreme de specialiști din Polonia și Lituania, cărora li s-au alăturat acum și investigatori din Estonia, Letonia și Slovacia, a precizat Venediktova.

Rusia neagă că ar avea drept țintă civilii ucraineni și că militari ei s-ar face vinovați de crime de război în Ucraina.

08:38 1.6.2022

Ucraina pierde „până la 100 de militari în fiecare zi”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că situația din estul țării este „foarte dificilă. Pierdem 60 până la 100 de militari în fiecare zi și avem circa 500 de răniți”, a spus el într-un interviu pentru, Newsmax, transmite CNN.

Zelenski a adăugat că Rusia blochează în Ucraina 22,5 milioane de tone de cereale și a spus că pentru a putea redeschide căi de acces pe mare, Ucraina are nevoie de „arme cu o rază de 120-140 de kilometri".

SUA au anunțat noi livrări de armament Ucrainei, inclusiv sisteme de rachetă cu rază de acțiune de 80 de kilometri. Mai puțin decât ce a solicitat Zelenski, însă, precizează CNN, sunt cele mai performante trimise în Ucraina până acum.

09:56 1.6.2022

Forțele Rusiei controlează „aproape în întregime” orașul Sievierodonețk

Șeful administrației militare ucrainene din Luhansk, Serhi Haidai, a declarat, miercuri, că forțele Rusiei au luat cu asalt orașul Sievierodonețk și și-au consolidat prezența în centrul acestuia, transmite CNN.

În cursul zilei de marți, a adăugat el, au avut loc atacuri în cartierele din nordul, sudul și estul orașului, iar forțele Rusiei controlează acum „cea mai mare parte” a orașului, după ce au „distrus infrastructură, unități industriale și locuințe”. Rusia controlează, miercuri, 75% din oraș, spune Haidai.

Liderul militar ucrainean a adăugat că marți, la ora locală 18:55, o rachetă rusească a lovit un rezervor de acid azotic la o uzină chimică. Milițiile pro-ruse din regiune au acuzat Ucraina pentru această explozie.

Sievierodonețk, 30 mai 2022.
Sievierodonețk, 30 mai 2022.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG