Linkuri accesibilitate

O femeie trece prin fața unei clădiri distruse de o bombă din orașul Lîsîceansk, diniregiunea estică a Ucrainei Donbas - 30 mai 2022 (Foto: AFP)
O femeie trece prin fața unei clădiri distruse de o bombă din orașul Lîsîceansk, diniregiunea estică a Ucrainei Donbas - 30 mai 2022 (Foto: AFP)

Războiul din Ucraina | Avocatul Poporului ucrainean, demis. Zelenski salută sancțiunile UE, dar consideră amânarea „inacceptabilă”

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru interzicerea aproape totală a importurilor de petrol din Rusia, ca parte al celui de-al șaselea pachet de sancțiuni impuse Moscovei în urma invadării Ucrainei.

Principalele informații ale dimineții:

23:54 31.5.2022

Trei persoane ucise în Sloviansk sub rachetele rusești

Forțele ruse au continuat atacurile cu rachete asupra regiunii Donețk, unde armata ucraineană spune că au loc „bătălii de-a lungul întregii linii a frontului”, transmite CNN.

Biroul președintelui ucrainean a declarat marți că „a avut loc un atac aerian asupra Sloviansk. În consecință, cel puțin trei persoane au murit și șase au fost rănite. Școala și șapte clădiri înalte au fost avariate. Lucrările de salvare sunt în desfășurare, numărul victimelor și răniților este în curs de clarificare”.

Sloviansk, o țintă majoră a ofensivei ruse, a înregistrat o creștere a tirurilor indirecte din partea forțelor ruse folosind rachete și atacuri aeriene.

În regiunea vecină Luhansk, din care 90% se află acum sub control rusesc, biroul președintelui a spus că „principalele eforturi ale rușilor se concentrează acum pe stabilirea controlului asupra Sievierodonețk”. Se spunea că aceștia continuă atacurile asupra mai multor orașe învecinate și că doi civili au fost uciși.

Trupele ucrainene sunt încă în Sievierodonețk, dar forțele ruse controlează o parte a orașului. Până la 15.000 de civili au rămas în oraș, fără energie și apă.

23:05 31.5.2022

Canada o sancționează pe iubita lui Putin

Canada a anunțat astăzi sancțiuni împotriva reputatei iubite a lui Vladimir Putin, fosta gimnastă Alina Kabaeva, precum și a altor oficiali ruși și instituții din cauza războiului în curs de desfășurare al Rusiei în Ucraina, relatează AFP.

Ministrul de externe al Canadei, Mélanie Joly, a anunțat astăzi, la Ottawa, ce sancțiuni a impus.

„Vizăm bănci, oligarhi apropiați regimului Putin precum și ai lui, nu știu cum să o numesc pe ea, partenera lui.”

Cei vizați în noua rundă de sancțiuni sunt: Kabaeva, Banca Agricolă Rusă, Investtradebank și două firme de administrare de fonduri. Celor afectați li se vor îngheța bunurile și li se va interzice intrarea în Canada, relatează AFP.

21:54 31.5.2022

Un deputat rus propune răpirea unui ministru al apărării din NATO

Un deputat rus înalt a sugerat răpirea unui ministru al apărării NATO.

Într-un interviu acordat luni seara, Oleg Morozov, ales pentru prima dată în parlamentul rus în 1993 și membru al partidului de la putere, Rusia Unită, a declarat la televiziunea de stat că s-a gândit la un „complot fantastic” la care va călători un ministru de război al NATO. Kiev și treziți la Moscova.

21:37 31.5.2022

Avertismentul Uniunii Africane

Uniunea Africană i-a avertizat pe liderii UE că blocarea de către Moscova a porturilor Ucrainei riscă „un scenariu catastrofal” de penurie de alimente și creșterea prețurilor.

Președintele Senegalului, Macky Sall, care conduce sindicatul, a spus că „cel mai rău este probabil în fața noastră”, dacă tendințele actuale de aprovizionare cu alimente la nivel mondial continuă, transmite The Guardian.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG