Linkuri accesibilitate

O femeie trece prin fața unei clădiri distruse de o bombă din orașul Lîsîceansk, diniregiunea estică a Ucrainei Donbas - 30 mai 2022 (Foto: AFP)
O femeie trece prin fața unei clădiri distruse de o bombă din orașul Lîsîceansk, diniregiunea estică a Ucrainei Donbas - 30 mai 2022 (Foto: AFP)

Războiul din Ucraina | Avocatul Poporului ucrainean, demis. Zelenski salută sancțiunile UE, dar consideră amânarea „inacceptabilă”

Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord pentru interzicerea aproape totală a importurilor de petrol din Rusia, ca parte al celui de-al șaselea pachet de sancțiuni impuse Moscovei în urma invadării Ucrainei.

Principalele informații ale dimineții:

21:33 31.5.2022

 Zelenski salută noile sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, dar consideră amânarea „inacceptabilă” 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat marți noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Moscovei, dar a criticat blocul pentru intervalul de peste 50 de zile dintre runda a cincea și a șasea de sancțiuni.

„Au trecut mai bine de 50 de zile de la cel de-al cincilea pachet de sancțiuni, acest lucru este inacceptabil pentru noi”, a spus Zelenski, în timp ce s-a adresat marți la o nouă conferință comună alături de premierul slovac Zuzana Caputova, la Kiev.

19:08 31.5.2022

Avocatul Poporului ucrainean, demis

Rada Supremă a Ucrainei a votat, cu 234 de voturi pentru și 9 împotrivă, demiterea însărcinatei cu drepturile omului în Parlamentul ucrainean, Liudmila Denisova (foto), pe motiv că a eşuat să îşi îndeplinească atribuţiile, relatează CNN.

„Doamna Denisova şi-a exercitat cu greu autoritatea de a organiza coridoare umanitare, de a proteja şi de a face schimb de prizonieri, de a se opune deportării oamenilor şi copiilor din teritoriile ocupate şi altor activităţi legate de drepturile omului”, a declarat Pavlo Frolov, un deputat al Radei Supreme.

Frolov a spus că vicepremierul Irina Vereşciuk „a fost nevoită să îndeplinească toate aceste sarcini” în locul lui Denisova.

Vereşciuk a condus organizarea coridoarelor de evacuare pentru civilii ucraineni care încercau să scape de lupte şi a negociat mai multe schimburi de prizonieri.

18:27 31.5.2022

Banca gigantică de semințe a Ucrainei, în pericol de a fi distrusă

Banca gigantică de semințe a Ucrainei din apropierea câmpurilor de luptă este în pericol de a fi distrusă, relatează Reuters.

Codul genetic pentru aproape 2.000 de culturi se află în bolți subterane din Harkov, nord-estul Ucrainei, care a fost bombardat intens de forțele ruse.

La începutul acestei luni, o unitate de cercetare a fost avariată în apropierea băncii naționale de semințe a țării, potrivit Crop Trust, o organizație non-profit înființată de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

Potrivit Trustului, doar 4% din semințele din magazinul Ucrainei, al zecelea ca mărime de acest gen din lume, au fost susținute. Materialul genetic depozitat a devenit din ce în ce mai vital pentru a se asigura că sunt produse suficiente alimente pentru a hrăni 7,9 miliarde de oameni, pe măsură ce vremea devine extremă.

„Băncile de semințe sunt un fel de asigurare de viață pentru omenire. Ele furnizează materii prime pentru ameliorarea unor noi soiuri de plante rezistente la secetă, noi dăunători, noi boli și temperaturi mai ridicate. Ar fi o pierdere tragică dacă banca de semințe a Ucrainei ar fi distrusă”, a declarat un director executiv al Crop Trust.

17:34 31.5.2022

Uniunea Europeană a convenit asupra unei interdicții parțiale a importurilor de petrol rusesc

Uniunea Europeană a convenit asupra unei interdicții parțiale a importurilor de petrol rusesc, a declarat șeful Consiliului European, Charles Michel.

„Acord de interzicere a exportului de petrol rusesc către UE. Acesta acoperă imediat mai mult de 2/3 din importurile de petrol din Rusia, reducând o sursă uriașă de finanțare pentru mașina sa de război", a anunțat Michel într-un tweet luni seară.

Anunțul lui Michel a urmat unui summit extraordinar al Consiliului European la care liderii UE au participat luni la Bruxelles pentru a discuta un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Acest pachet de sancțiuni include și alte măsuri puternice: dezactivarea celei mai mari bănci ruse Sberbank, interzicerea altor 3 posturi de radio de stat ruse și sancționarea persoanelor responsabile pentru crime de război din Ucraina”, a adăugat Michel.

UE a fost de acord să interzică 90% din importurile de petrol rusești până la sfârșitul anului, au declarat liderii Consiliului European.

Petrolul rusesc livrat de cisterne va fi interzis, în timp ce se va face o scutire pentru segmentul sudic al conductei Drujba, a declarat Ursula von der Leyen – președintele Comisiei Europene – într-o conferință de presă.

Segmentul de nord al conductei deservește Polonia și Germania, care au fost de acord cu embargoul. Partea de sud merge spre Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

„În fața războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, statele membre ale UE se unesc pentru a consolida apărarea, a asigura o aprovizionare fiabilă și durabilă cu energie și pentru a se mobiliza împotriva unei crize alimentare globale emergente”, a declarat Ursula Von de Leyen.

„Practic, solidaritatea și cooperarea se află în centrul oricărei strategii de succes de a mai trata Rusia ca un furnizor nefiabil. Cooperare, de exemplu, așa cum au demonstrat Danemarca, Germania, Țările de Jos și Belgia, care, cu câteva zile în urmă, au arătat la summit-ul comun al vântului ce înseamnă dezvoltarea energiei eoliene offshore în Marea Nordului. Și, bineînțeles, solidaritate. Acesta a fost un subiect important astăzi, care arată că, în cazul unei întreruperi complete a fluxului de gaz din Rusia, gazul este într-adevăr permis să curgă oriunde este necesar în Europa”, a spus Ursula von der Leyen.

Al doilea subiect a fost apărarea. „Războiul a fost din nou un memento dur pentru statele noastre membre cu privire la necesitatea de a ne consolida capacitățile de apărare. Am văzut evoluții pozitive, în special, desigur, suntem cu toții conștienți de cererea Finlandei și a Suediei de a adera la NATO, cea mai puternică alianță militară din lume, și vor beneficia foarte mult de pe urma apartenenței lor. Dar și faptul că de la începutul războiului, liderii și statele membre au intensificat și au anunțat 200 de miliarde de euro în cheltuieli militare suplimentare. Acum este important să ne asigurăm de această intensificare și investiție suplimentară, că obținem valoarea maximă din ea”, a mai spus von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene a declarat că UE va pune la dispoziție fonduri pentru a ajuta la completarea „materialului militar care a fost trimis în Ucraina”.

Ea a cerut o mai bună coordonare și interoperabilitate a echipamentelor militare ale statelor membre și că vor fi disponibile 500 de milioane de euro pentru a sprijini și „pentru a stimula achizițiile comune de cel puțin trei state membre”.

Ea a spus: „Acesta este, să spunem, un proiect pilot pentru o propunere pe termen mai lung care va veni în cursul acestui an pentru programul european de investiții în apărare”.

În aceeași conferință de presă a vorbit și Charles Michel , președintele Consiliului European. El a vorbit despre situația exporturilor de alimente cauzate de război.

Întrebat despre posibilitatea de a exporta cereale din Ucraina fie prin Belarus, fie prin porturile de la Marea Neagră pe care le controlează încă, el a spus că „aceasta va fi prima prioritate, pentru că sunt 22 de milioane de tone de cereale care sunt blocate în Ucraina, în special la Odesa. Acum cateva saptamani am fost să vad cu ochii mei care este situatia de pe teren. Și, de exemplu, țări precum Egiptul și alte țări din Africa sunt victimele acestei situații. Înseamnă că sprijinim pe deplin toate eforturile depuse de Națiunile Unite în vederea găsirii unui acord de deschidere a unui coridor maritim către Marea Neagră.”

El a sugerat că UE a discutat despre o rută alternativă de export prin Marea Baltică spre nordul continentului. „Am discutat despre diferitele posibilități necesare pentru a dezvolta rute alternative, dar știm că este mai dificil, este mai scump. Este mai dificil din motive logistice evidente. Și încercăm să facilităm reducerea poverilor pentru că este mai bun accesul spre Marea Baltică.”

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG