Lupta pentru Donbas
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că situația din Donbas, în estul țării, este „extrem de dificilă”. Rusia și-a concentrat aici atacurile, în regiunile separatiste Donețk și Luhansk, pe care pretinde că vrea să „le elibereze”, transmite Reuters.
Zelenski a adăugat că forțele Rusiei au bombardat, din nou, orașul Harkov în cursul zilei de luni, dar și zona Sumî, de la granița dintre cele două țări, cu rachete lansate de pe teritoriul Rusiei.
Orașul Sievierodonețk a fost distrus aproape complet, precizează autoritățile ucrainene, dar luptele de aici ar fi reușit să încetinească avansul Rusiei în regiunea Donbas.
Un jurnalist francez a fost ucis după ce o mașină de evacuare a fost lovită în apropiere de Sievierodonețk. Frédéric Leclerc-Imhoff lucra pentru BFM TV.
Cea mai mare bancă a Rusiei, exclusă din Swift
Statele membre ale Uniunii Europene au căzut de acord cu includerea în pachetul șase de sancțiuni la adresa Rusiei, alături de interdicția parțială a petrolului, și cu privire eliminarea a trei bănci rusești din sistemul SWIFT de plăți internaționale.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a precizat că printre cele trei instituții bancare excluse din SWIFT se află și cea mai mare bancă a Rusiei, Sberbank.
UE a mai decis:
- interzicerea a trei societăţi de radiodifuziune de stat ruseşti;
- interdicția ca firmele din UE să semneze poliție de asigurare pentru navele rusești;
- excluderea companiilor rusești de la o serie de servicii oferite de companii europene;
Uniunea Europeană a formulat și noi angajamente de sprijin umanitar, militar, financiar, economic și politic pentru Ucraina. De asemenea, Consiliul a transmis că „subliniază necesitatea de a oferi tot sprijinul relevant Republicii Moldova, în cadrul eforturilor acesteia de a face față crizelor energetice și economice interconectate și presiunii migrației generate de război”.
Compromis european: UE interzice 2/3 din importurile de petrol din Rusia
Liderii europeni au ajuns la un compromis în discuțiile finalizate târziu noaptea trecută la Bruxelles. Importul de petrol rusesc pe mare va fi oprit până la sfârșitul anului, dar cel prin conducta terestră Druzhba, poate continua, cel puțin deocamdată.
Acordul la care au ajuns liderii europeni a ținut cont de opoziția categorică a Ungariei, care își asigură 65% din necesarul de petrol din Rusia, de a renunța la acesta. Beneficiază însă și Slovacia, Republica Cehă și Bulgaria (care a fost deja exclusă de Gazprom din livrările de gaze naturale).
Conducta rusească Druzhba transportă petrol rusesc și în Germania și Polonia, dar aceste două state au fost de acord să oprească aprovizionarea până la sfârșitul anului.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și-a exprimat satisfacția pentru acordul care, spune ea, va însemna, în practică, că până la sfârșitul anului, Uniunea va renunța la circa 90% din petrolul rusesc pe care îl importă acum.
Ursula von der Leyen a dat asigurări că liderii europeni vor relua discuții cât de curând va fi posibil, pentru a ajunge la o interdicție totală asupra folosirii petrolului rusesc în Uniunea Europeană.
Facebook Forum