Linkuri accesibilitate

Stoltenberg, la Kiev. Zelenski: Rusia exploatează orice întârziere a livrărilor de arme


Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut că membrii alianței pe care o conduce nu și-au respectat promisiunile de ajutor militar în ultimele luni.
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut că membrii alianței pe care o conduce nu și-au respectat promisiunile de ajutor militar în ultimele luni.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că armele din ajutorul SUA încep să sosească în Ucraina, dar în cantități mici, și că procesul trebuie accelerat pentru că forțele rusești profită din plin de orice întârziere a livrărilor.

Într-o conferință de presă comună susținută la Kiev cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, liderul ucrainean a spus că situația de pe câmpul de luptă depinde direct de viteza cu care Ucraina este aprovizionată cu muniții.


„Sprijin în timp util pentru armata noastră. Astăzi nu văd încă nimic pozitiv sub acest aspect. Se fac provizii, au început ușor, acest proces trebuie accelerat”, a avertizat președintele ucrainean, transmite The Guardian.

Statele Unite au adoptat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari săptămâna trecută, punând capăt lunilor de blocaj al Congresului și ridicând speranța la Kiev că stocurile extrem de scăzute de obuze de artilerie vor fi în curând reaprovizionate.

„Armata rusă încearcă acum să profite de o situație în care așteptăm aprovizionarea de la partenerii noștri și tocmai de aceea de viteza cu care se fac livrările depinde stabilizarea frontului”, a spus Zelenski. „Rusia se pregătește pentru acțiuni ofensive”, a adăugat el.

Șeful Statului Major ucrainean, Alexandr Sîrski, a avertizat luni că situația forțelor armate din estul țării s-a deteriorat.

Rusia atacă „de-a lungul întregii linii a frontului” și obține „anumite succese tactice”, forțând trupele ucrainene să se retragă pe noi poziții defensive. „Situația de pe front s-a înrăutățit”, a scris generalul Alexandr Sîrski pe Telegram.

„Încercând să preia inițiativa strategică și să străpungă linia frontului, inamicul a concentrat principalele eforturi în mai multe direcții, creând un avantaj semnificativ în forțe și active”, a spus șeful armatei ucrainene.

Sîrski a spus că cele mai dificile condiții sunt în regiunile Pokrovsk și Kurahove, „unde luptele aprige continuă”, iar comandanții ucraineni, pentru a proteja soldații, s-au retras pe poziții mai bine apărate.

„În general, inamicul a obținut anumite succese tactice în aceste direcții, dar nu a putut obține avantaje operaționale”, a adăugat el.

Președintele Zelenski a cerut în discursul său video zilnic Uniunii Europene și NATO să accelereze procesul pentru a permite aderarea mai rapidă a țării sale la organizațiile occidentale.

El a mai spus că Ucraina și Statele Unite, cel mai important aliat al Kievului, lucrează la un acord bilateral de securitate.

„Lucrăm deja la un text specific. Scopul nostru este să facem din acest acord cel mai puternic dintre toate”, a spus el. „Discutăm bazele specifice ale securității și cooperării noastre... și se lucrează, de asemenea, la stabilirea unor niveluri specifice de sprijin pentru acest an și următorii 10 ani.”

Rusia a atacat din nou cu forță infrastructura energetică ucraineană. Autoritățile din regiunea sudică Nicolaev au declarat că dronele kamikaze rusești au lovit „infrastructura generatoare de căldură” și au avariat grav un hotel în dimineața zilei de 28 aprilie.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut că membrii alianței pe care o conduce nu și-au respectat promisiunile de ajutor militar în ultimele luni, relatează Reuters. Cu toate acestea, fluxul de arme și muniție va crește acum, a spus Stoltenberg.

„Voi fi foarte sincer cu președintele Zelenski și cu Rada [ucraineană] că aliații NATO nu au îndeplinit ceea ce am promis în ultimele luni”, a spus Stoltenberg în trenul care îl ducea luni la Kiev.


Într-o vizită neanunțată în Ucraina, secretarul general al alianței militare transatlantice a avut discuții cu președintele Volodimir Zelenski și urmează să se adreseze Radei, parlamentul ucrainean.

Vizita sa, a treia de la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, vine într-un moment dificil pe câmpul de luptă.

După o contraofensivă ucraineană eșuată de anul trecut, forțele rusești au câștigat inițiativa, cel puțin parțial, din cauza lipsei de arme și muniții care trebuiau să vină de la partenerii occidentali ai Kievului.

„Statele Unite au petrecut șase luni pentru a conveni asupra unui pachet, iar aliații europeni nu au livrat muniția pe care am promis-o. Dar acum sunt încrezător că lucrurile se vor schimba”, a mai spus șeful NATO.

știre în curs de actualizare

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG