Linkuri accesibilitate

Șeful armatei ucrainene: Condițiile de pe front sunt tot mai rele, trupele se retrag


Șeful Statului Major ucrainene, Olexandr Sîrski, spune că situația trupelor ucrainene de pe front este dificilă și forțele ruse înaintează.
Șeful Statului Major ucrainene, Olexandr Sîrski, spune că situația trupelor ucrainene de pe front este dificilă și forțele ruse înaintează.

Șeful Statului Major ucrainean, Olexandr Sîrski, avertizează că situația forțelor Kievului din est s-a deteriorat. Rusia atacă „de-a lungul întregii linii a frontului” și obține „anumite succese tactice”, spune oficialul militar, forțând trupele ucrainene să se retragă pe noi poziții defensive.

„Situația de pe front s-a înrăutățit”, a scris generalul-colonel Olexandr Sîrski pe Telegram.

„Încercând să preia inițiativa strategică și să străpungă linia frontului, inamicul a concentrat principalele eforturi în mai multe direcții, creând un avantaj semnificativ în forțe și active”, a spus șeful armatei ucrainene.

Sîrski a spus că cele mai dificile condiții sunt în regiunile Pokrovsk și Kurahove, „unde luptele aprige continuă”, iar comandanții ucraineni, pentru a proteja soldații, s-au retras pe poziții mai bine apărate.

„În general, inamicul a obținut anumite succese tactice în aceste direcții, dar nu a putut obține avantaje operaționale”, a adăugat el.

În discursul său video zilnic, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Uniunii Europene și NATO să accelereze procesul pentru a permite aderarea mai rapidă a țării sale la organizațiile occidentale.

El a mai spus că Ucraina și Statele Unite – cel mai important aliat al Kievului – lucrează la un acord bilateral de securitate.

„Lucrăm deja la un text specific. Scopul nostru este să facem din acest acord cel mai puternic dintre toate”, a spus el. „Discutăm bazele specifice ale securității și cooperării noastre... și se lucrează, de asemenea, la stabilirea unor niveluri specifice de sprijin pentru acest an și următorii 10 ani.”

Anterior, Kievul a transmis că Rusia a realizat un nou atac puternic asupra infrastructurii energetice ucrainene.

Autoritățile din regiunea sudică Nikolaev au declarat că dronele kamikaze rusești au lovit „infrastructura generatoare de căldură” și au avariat grav un hotel în dimineața zilei de 28 aprilie.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au distrus o dronă lansată de Rusia deasupra Nikolaevului și alte patru în restul țării.

Atacul recent a avut loc după ce forțele ruse au vizat infrastructura energetică ucraineană în noaptea de 26 spre 27 aprilie. Cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, DTEK, a anunțat că cele patru centrale termice ale sale au fost lovite.

Pe 27 aprilie, Zelenski a spus că atacurile asupra infrastructurii cruciale au evidențiat necesitatea livrării rapide de arme suplimentare de apărare aeriană de la aliații occidentali.

Volodimir Zelenski a spus că Rusia a vizat în mod special instalațiile ucrainene care furnizează gaze naturale țărilor UE.

În ultima lună, armata rusă și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, atacând aproape zilnic centralele termice, hidroelectrice și alte infrastructuri energetice.

Oficialii ucraineni au declarat că țara a pierdut aproximativ 80% din producția sa termică și aproximativ 35% din capacitatea sa hidroelectrică, determinând guvernul să introducă întreruperi programate în mai multe regiuni.

Infrastructura rusă de gaze și petrol a fost, de asemenea, atacată. O rafinărie de petrol din regiunea sud-vestică Krasnodar a fost închisă pe 27 aprilie în urma unui presupus atac ucrainean cu drone.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG