Procurorii din Sankt Petersburg, al doilea oraș ca mărime din Rusia și oraș natal al lui Vladimir Putin, au cerut instanței să condamne la opt ani de închisoare o artistă care a fost arestată anul trecut pentru că a folosit etichete de preț într-un magazin din oraș pentru a distribui informații despre invazia rusească în Ucraina.
Alexandra Skoșilenko a fost arestată în aprilie 2022, după ce a înlocuit etichetele de preț într-un supermarket la sfârșitul lunii martie cu bucăți de hârtie care conțineau ceea ce anchetatorii au numit „informații false cu bună știință despre utilizarea forțelor armate ruse”.
Skoșilenko are mai multe afecțiuni medicale, inclusiv un defect cardiac congenital, tulburare bipolară, intoleranță la gluten și tulburare de stres post-traumatic.
Cu toate acestea, judecătorul Aleksandr Gladîșev a decis că Skoșilenko poate executa o pedeapsă cu închisoarea în cazul condamnării ei și că trebuie să fie transferată în închisoare.
În Rusia, transferul condamnaților se face cu un tren special conceput pentru prizonieri, numit „vagonzak”. Astfel de trenuri au compartimente închise pentru prizonieri, cărora li se oferă puțin aer proaspăt, fără dușuri și acces limitat la alimente sau la toaletă.
Transferurile pot dura zile, săptămâni sau chiar luni. Condamnații se confruntă aproape întotdeauna cu umilință, bătăi, iar în unele cazuri mor în urma bătăilor administrate de gardieni.
Scoșilenko a spus că acțiunile ei nu au vizat armata și că nu a făcut decât să sprijine pacea.
La începutul acestui an, echipa de apărare a lui Skoșilenko i-a cerut lingvistului Svetlana Drugoveiko-Dojanskaia să analizeze textele scrise de artistă pe bucățile de hârtie, iar expertul a concluzionat că acestea nu conțin informații false despre forțele armate ale Rusiei.
La scurt timp după mărturia ei în sala de judecată, lingvista a fost și ea concediată de la slujba ei de la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg pentru „acțiuni imorale”.
La începutul lunii martie 2022, președintele Vladimir Putin a semnat o lege care condamnă la pedepse lungi de închisoare distribuirea de „informații în mod deliberat false” despre operațiunile militare rusești, pentru ca Kremlinul să poată controla astfel orice relatare despre războiul din Ucraina.
Printre acțiunile considerate „informații false” se află și interdicția de a numi război ceea ce Moscova consideră că este o „operațiune militară specială” în Ucraina.
Pedeapsa pentru distribuirea de „informații deliberat false” despre forțele armate ruse care conduc la „consecințe grave” este de 15 ani de închisoare.
De asemenea, sunt ilegale și apelurile „împotriva folosirii trupelor rusești pentru a proteja interesele Rusiei” sau „pentru discreditarea unei astfel de utilizări” cu până la trei ani de închisoare. Aceeași prevedere se aplică și cererilor de sancțiuni împotriva Rusiei.