Linkuri accesibilitate

Bombardamentele Rusiei au distrus mai multe orașe din Ucraina, iar lipsa energiei electrice devine o problemă majoră în sezonul rece.
Bombardamentele Rusiei au distrus mai multe orașe din Ucraina, iar lipsa energiei electrice devine o problemă majoră în sezonul rece.

Război în Ucraina | Medvedev: Rusia intensifică producția celor mai puternice arme de distrugere. Atac asupra unei baze din Melitopol

Secretarul general al NATO a precizat că războiul din Ucraina ar putea scăpa de sub control și s-ar putea transforma într-o confruntare între Rusia și NATO. Vladimir Putin, deși vorbește despre negocieri de pace, amenință cu o nouă doctrină militară.

17:59 11.12.2022

Macron l-a sunat pe Zelenski, Erdogan pe Putin

Președintele Turciei și Rusiei, întâlnire din 13 octombrie 2022
Președintele Turciei și Rusiei, întâlnire din 13 octombrie 2022

Președinții Turciei și Rusiei au avut, duminică, o discuție telefonică în care au abordat tema războiului din Ucraina, a exportului de grâne, despre gaze, dar și problema kurzilor, informează The Guardian.

Președintele Erdogan a transmis că dorește ca războiul din Ucraina să se termine cât mai repede posibil.

Turcia anunță că Ankara și Moscova ar putea începe să lucreze la exportul altor produse alimentare și mărfuri prin coridorul de cereale din Marea Neagră.

Rusia a cerut Națiunilor Unite să impună Occidentului să ridice unele sancțiuni pentru a se asigura că Moscova își poate exporta liber îngrășămintele și produsele agricole - o parte a acordului cu cereale la Marea Neagră despre care Moscova spune că nu a fost pusă în aplicare.

Kremlinul susține că cei doi au discutat și despre o inițiativă de a crea un hub în Turcia pentru exporturile de gaze naturale rusești.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a scris pe Twitter, că împreună cu președintele Zelenski conferințele pe care Franța le găzduiește marți: prima, internațională, pentru a răspunde nevoilor Ucrainei de a trece cu bine peste iarnă și a doua cu companii franceze care ar putea fi implicate în reconstrucția Ucrainei.

Mircea Geoana - despre securitatea la Marea Neagră, reticenta Turciei, China și Ungaria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:26 0:00

15:12 11.12.2022

Analiză ISW: Președintele rus Vladimir Putin riscă să piardă sprijinul apropiaților

Vladimir Putin, discurs pe 8 decembrie 2022
Vladimir Putin, discurs pe 8 decembrie 2022

Președintele rus Vladimir Putin riscă să piardă sprijinul foștilor lideri ai republicilor separatiste și a veteranilor din cauza eșecului forțelor ruse de a împinge trupele ucrainene mai la vest de orașul Donețk și de a „apăra” Donbasul, potrivit unei analize a Institutului pentru Studierea Războiului (ISW).

Un fost ministru al Apărării al autoproclamatei Republici Populare Donețk (DNR), Igor Girkin, care a condus și asediul Slovianskului în 2014, l-a criticat direct pe Putin pentru că nu a reușit să împingă forțele ucrainene din apropierea orașului Donețk, chiar dacă Putin a identificat protecția civililor din Donbas drept unul dintre obiectivele „operațiunii militare speciale” rusești.

Girkin a criticat în mod specific declarația lui Putin din 9 decembrie, care a caracterizat progresul operațiunii militare speciale ca fiind „stabil”, afirmând că numai Putin și Ministerul rus al Apărării (MOD) consideră războiul ca un succes.

Fostul ministru al Securității DNR, Alexander Khodakovski, a remarcat criticile la adresa lui Putin, observând că îndelungata domnie a lui Putin nu a avut un succes complet.”

Un cunoscut blogger rus a acuzat, de asemenea, Forțele Armate Ruse că nu au efectuat focuri de contrabaterie în apărarea orașului Donețk, în ciuda faptului că nu a omis niciodată să facă acest lucru în ultimii opt ani de război.

12:59 11.12.2022

Situație dramatică în Odesa: rușii au atacat cu 15 drone iraniene, 1,5 milioane de oameni au rămas fără electricitate

Imagine din Odesa din 23 noiembrie 2022
Imagine din Odesa din 23 noiembrie 2022

Situația din regiunea Odesa este extrem de dificilă în urma atacului rusesc cu drone din timpul nopții, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său din seara zilei de 10 decembrie.

Peste 1,5 milioane de oameni din zonă sunt fără energie electrică, iar infrastructura critică funcționează cu energie electrică limitată, a spus el.

Potrivit Forțelor Aeriene Ucrainene, Rusia a lansat în timpul nopții, pe 10 decembrie, 15 drone kamikaze fabricate în Iran. Ele au lovit în sudul-estul Ucrainei, iar zece au fost doborâte de artileria antiaeriană. Atacurile asupra regiunii Odesa au afectat semnificativ infrastructura energetică locală, a informat comandamentul militar de sud al Ucrainei la începutul zilei de 10 decembrie.

Gigantul energetic ucrainean DTEK a spus că „mai multe” instalații energetice din oblastul Odesa au fost „distruse simultan” și că ar putea dura două până la trei luni pentru a repara infrastructura.

Din 10 octombrie, Rusia a tras peste 1.000 de rachete și drone asupra infrastructurii energetice ucrainene, a declarat recent Volodimir Kudritski, directorul general al operatorului de rețea de stat din Ucraina, Ukrenergo.

Kudritski a adăugat că aproape toate centralele termice ale țării au suferit daune în urma atacurilor rusești. Kremlinul a definit, în repetate rânduri, infrastructura energetică a Ucrainei printre țintele militare cheie.

12:40 11.12.2022

Olaf Sholz: Putin vrea să cucerească o parte din Ucraina prin violență. Voi continua să am un dialog cu el

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, imagine din 3 noiembrie 2022
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, imagine din 3 noiembrie 2022

Cancelarul german, Olaf Scholz, susține că de câte ori vorbește la telefon cu Vladimir Putin acesta îi transmite că vrea să cucerească ceva.

„Vrea pur și simplu să cucerească o parte a teritoriului ucrainean, prin violență", a spus Scholz, potrivit Reuters și The Guardian.

Scholz a vorbit direct cu președintele rus mai mult decât majoritatea liderilor occidentali, începând din 24 februarie, data invaziei în Ucraina. Cei doi au vorbit ultima dată prin telefon timp de o oră pe 2 decembrie.

Oficialul german a precizată că aproximativ 100.000 de ruși au murit pe front.

„Am văzut brutalitatea de care este capabil președintele rus: în Cecenia sau în Siria. Nu există nicio reținere acolo, este la fel de simplu. Suntem de păreri complet diferite. Cu toate acestea, voi continua să vorbesc cu el pentru că vreau să trăiesc momentul în care este posibil să ieșim din această situație. Și asta nu este posibil fără a vorbi unul cu celălalt", a spus Scholz.

Sistemele antiaeriene germane Gepard vizează drone iraniene deasupra Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:37 0:00

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG