O bază militară rusească din Melitopol a fost distrusă de Ucraina cu ajutorul lansatoarelor HIMARS
Armata ucraineană a atacat sâmbătă seara oraşul ocupat Melitopol din sud-estul ţării, au indicat autorităţi instalate de Rusia şi oficiali ucraineni în exil ai localităţii cu poziţie strategică, transmite Reuters.
Autorităţile pro-Moscova au transmis că un atac cu rachete a ucis două persoane şi a rănit alte zece, în timp ce primarul exilat a spus că zeci de „invadatori'' au fost omorâţi.
Reuters menţionează că nu a putut verifica în mod independent informaţiile despre atacuri sau victime.
„Sistemele de apărare antiaeriană au distrus două rachete, patru şi-au atins ţintele'', a scris pe Telegram guvernatorul numit de Moscova în partea anexată a regiunii Zaporojie, Evgheni Baliţki, informează Agerpres.
Potrivit acestuia, un „centru recreativ'' unde oamenii luau cina a fost distrus în atacurile ucrainene cu rachete HIMARS.
Primarul exilat, Ivan Fedorov, a scris tot pe Telegram că atacul a lovit o biserică pe care ruşii o transformaseră în loc de întrunire.
Vladimir Rogov, un alt oficial instalat de Moscova în partea anexată a regiunii Zaporojie, a transmis că un mare incendiu cauzat de lovituri a cuprins centru recreativ. El a postat un video cu o structură în flăcări.
Lansatoarele multiple de rachete HIMARS au fost printre cele mai eficiente arme ale Ucrainei în acest război, trăgând focuri de precizie asupra a sute de ţinte, inclusiv posturi de comandă ruseşti.
Vineri, Statele Unite au anunţat că vor trimite ajutor suplimentar Kievului pentru a întări apărarea antiaeriană, mai ales împotriva dronelor.
Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că Melitopol, un centru major industrial şi de transport ocupat de Rusia din martie, este crucial pentru apărarea sudului.
„Toată logistica ce leagă forţele ruse în partea estică a regiunii Herson şi spre graniţa rusă în apropiere de Mariupol trece prin el'', a afirmat Arestovici într-un interviu video pe social media.
''Dacă Melitopol cade, întreaga linie de apărare până la Herson se prăbuşeşte. Forţele ucrainene câştigă o rută directă spre Crimeea'', a adăugat el.
Ucraina a găsit peste 300.000 de dispozitive explozive de la începutul războiului
Oficialii ucraineni susțin că au localizat și îndepărtat peste 300.00 de dispozitive explozive găsite pe 76 de hectare din teritoriul său după începerea războiului de Rusia, potrivit The Kyiv Independent.
Potrivit acestora, aproximativ 30% din teritoriul Ucrainei mai trebuie deminat.
Multe orașe eliberate de ucraineni după ce rușii s-au retras au trecut printr-un proces de deminare.
Medvedev: Rusia intensifică producția celor mai puternice mijloace de distrugere
Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a afirmat, duminică, că Rusia îşi intensifică producţia „celor mai puternice mijloace de distrugere'' pentru a contracara presupusa ameninţare din partea Occidentului, transmit EFE şi AFP.
„Inamicul nostru nu s-a implantat puternic doar în gubernia Kiev a micii noastre Rusii. El este şi în Europa, în America de Nord, Japonia, Australia, Noua Zeelandă şi în alte locuri care au jurat supunere naziştilor timpurilor noastre'', a scris Medvedev duminică într-un mesaj pe contul său de Telegram.
„Iată de ce ne intensificăm producţia celor mai puternice mijloacelor de distrugere. Inclusiv a celor bazate pe noi principii'', a adăugat fostul preşedinte rus.
Afirmaţiile lui Medvedev intervin după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, la Bişkek, ca Rusia ar putea lua în considerare adoptarea a ceea ce el a numit ca fiind conceptul loviturii preventive al Washingtonului, potrivit Agerpres.
„În primul rând, Statele Unite au dezvoltat conceptul de lovitură preventivă. În al doilea rând, ei dezvoltă un sistem de atac care vizează dezarmarea'' inamicului, a declarat presei preşedintele Putin.
Poate că Moscova ar trebui să se gândească la adoptarea ''ideilor dezvoltate de americani pentru a-şi asigura propria securitate''. ''Doar ne gândim la asta'', a precizat liderul rus, într-un răspuns la întrebarea unui reporter, în care i s-a cerut să-şi clarifice declaraţia de la începutul acestei săptămâni cu privire la utilizarea armelor nucleare.
Olaf Sholz: Putin vrea să cucerească o parte din Ucraina prin violență. Voi continua să am un dialog cu el
Cancelarul german, Olaf Scholz, susține că de câte ori vorbește la telefon cu Vladimir Putin acesta îi transmite că vrea să cucerească ceva.
„Vrea pur și simplu să cucerească o parte a teritoriului ucrainean, prin violență", a spus Scholz, potrivit Reuters și The Guardian.
Scholz a vorbit direct cu președintele rus mai mult decât majoritatea liderilor occidentali, începând din 24 februarie, data invaziei în Ucraina. Cei doi au vorbit ultima dată prin telefon timp de o oră pe 2 decembrie.
Oficialul german a precizată că aproximativ 100.000 de ruși au murit pe front.
„Am văzut brutalitatea de care este capabil președintele rus: în Cecenia sau în Siria. Nu există nicio reținere acolo, este la fel de simplu. Suntem de păreri complet diferite. Cu toate acestea, voi continua să vorbesc cu el pentru că vreau să trăiesc momentul în care este posibil să ieșim din această situație. Și asta nu este posibil fără a vorbi unul cu celălalt", a spus Scholz.