Linkuri accesibilitate

Atac asupra centrelor în care civilii ucraineni își încarcă telefoanele. 10 morți, 20 de răniți


 Trei femei și doi bărbați au fost uciși în atacul care a lovit unul dintre „punctele de invincibilitate” ale Ucrainei.
Trei femei și doi bărbați au fost uciși în atacul care a lovit unul dintre „punctele de invincibilitate” ale Ucrainei.

Un bombardament rusesc cu rază lungă de acțiune a ucis cel puțin 10 civili și a rănit alți 20 în mai multe părți ale Ucrainei vineri, au declarat oficialii de la Kiev, în timp ce un oficial de la Kremlin s-a lăudat că forțele sale sunt pregătite să respingă o contraofensivă ucraineană așteptată.

Numărul morților a crescut la cinci în Kosteantînivka unde a fost dat un atac asupra centrelor de sprijin umanitar unde civilii ucraineni își pot încărca telefoanele la generatoare și pot accesa internetul.

Trei femei și doi bărbați au fost uciși în atacul care a lovit unul dintre „punctele de invincibilitate” ale Ucrainei, transmite Associated Press.

Procurorii au spus că rușii au atacat cu rachete antiaeriene S-300. Civilii care au murit erau refugiați în aceste centre, potrivit guvernatorului Donețk, Pavlo Kirilenko.

Pe măsură ce războiul de artilerie din lunile de iarnă se întinde în a doua primăvară, forțele rusești folosesc tot ce au în dotare: rachete lansate din aer, drone explozive și bombe pentru a ataca cât mai multe regiuni, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat.

Autoritățile ucrainene au stabilit anul trecut sute de „puncte de invincibilitate”, unde locuitorii afectați de război se pot încălzi, își pot încărca lelefoanele mobile sau pot găsi mâncare.

Serviciile de urgență au transmis că dărâmăturile au fost înlăturate după un astfel de atac nocturn la Bilopillia, oraș din regiunea Sumîi/Ucraina, în apropiere de granița cu Rusia.

Avioanele de luptă rusești au bombardat mai multe zone ale orașului.

Unul dintre avioane a lovit clădirea poliției, iar o școală locală a fost, de asemenea, avariată.

Un ofițer de poliție și un gardian al școlii au fost uciși, iar nouă persoane au fost rănite.

În Krivoi Rog, regiunea Dnipropetrovsk, au avut loc în timpul nopții cinci atacuri cu drone iraniene Shahed, din care forțele de apărare aeriană ucrainene au reușit să doboare una.


În sudul Ucrainei, bombardamentele rusești au ucis o persoană în orașul Herson și au ucis o altă persoană și au rănit alte patru în orașul Bilozerka. Președintele Zelenski a vizitat această regiune joi.

Contraofensiva ucraineană va începe curând, transmit forțele armate ucrainene.

Peste o mie de soldați ruși au fost uciși în atacurile rusești din ultimele 24 de ore, spune Statul Major General al forțelor ucrainene citat de Reuters.

Cei mai mulți dintre ei făceau parte gruparea mercenarilor Wagner, care au încearcă de câteva săptămâni să captureze Bahmutul.

Comandantul ucrainean Alexandr Sîrski spune că forțele armate ucrainene vor începe în curând contraofensiva. „Foarte curând, ne vom folosi de această oportunitate, așa cum am făcut în ultimul an și la Kiev, Harkov, Balaklea și Kupeansk”, a declarat comandantul.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a spus că Moscova se pregătește pentru o contraofensivă ucraineană.

„Ei [partea ucraineană] se pregătesc pentru o ofensivă, toată lumea știe asta. Personalul nostru evaluează toate acestea și își pregătește propriile soluții”, a declarat Medvedev într-un interviu acordat presei ruse vineri, preluat de The Guardian.

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al țării prezidat de președintele Vladimir Putin, a declarat că forțele sale sunt gata să respingă un contraatac.

El a adăugat că orice încercare ucraineană de a recupera Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014, ar putea declanșa un răspuns nuclear din partea Moscovei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG