Linkuri accesibilitate

Avdiivka, al doilea Bahmut. Cinci morți și 25 de răniți în ultimele atacuri rusești


 Rușii au atacat 132 de localități în care au folosit mortiere, tancuri, artileria, rachete S-300, drone și avioane.
Rușii au atacat 132 de localități în care au folosit mortiere, tancuri, artileria, rachete S-300, drone și avioane.

Cinci civili ucraineni au fost uciși în ultimele atacuri lansate de ruși în opt provincii ucrainene, în ultimele 24 de ore, iar 25 de persoane au fost rănite, a anunțat Ministerul Apărării din Ucraina. În Hersonul controlat de ucraineni au fost lansate 49 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore, în care au fost rănite 9 persoane, a anunțat guvernatorul regiunii, Alexandr Procudin.

Rușii au atacat 132 de localități în care au folosit mortiere, tancuri, artileria, rachete S-300, drone și avioane.

De asemenea, au fost atacate 63 de ținte ale infrastructurii civile.

Două blocuri din orașul Avdiivka/regiunea Donețk au fost atacate duminică cu rachete rusești, a anunțat Andrei Iermak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Nu au existat victime la Avdiivka, aflat la 10 km nord de Donețkul ocupat de ruși, dar orașul este unul dintre punctele fierbinți de pe frontul ucrainean, considerat de experți al doilea Bahmut.

„Inamicul încearcă în mod constant să încercuiască orașul Avdiivka. Sunt foarte de acord cu colegii mei din Marea Britanie că Avdiivka ar putea deveni în curând al doilea Bahmut", a declarat vineri Alexei Dmitrașkivski, un purtător de cuvânt al Forțelor Armate ucrainene.

Pe de altă parte, trei persoane au fost rănite în urma exploziei din orașul Kireyevsk din regiunea rusă Tula, pe care oamenii legii au atribuit-o unei drone ucrainene.

O dronă operată de Ucraina a provocat duminică o explozie în centrul unui oraș rusesc, rănind trei persoane și distrugând trei clădiri rezidențiale.

„Un UAV ucrainean Tu-141 Strizh a fost cauza unei explozii în orașul Kireievsk, regiunea Tula. Drona era plină de explozibili”, informează agenția rusă de stat TASS, care citează o sursă a forțelor de ordine și serviciilor de urgență ruse, transmite Reuters.

Explozia a avut loc în centrul orașului Kireievsk, situat la aproximativ 220 km (140 de mile) sud de Moscova.

Niciuna dintre persoanele rănite în explozie nu a fi suferit răni care să le pună viața în pericol.

Kievul nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii către Reuters. Inițial a negat afirmațiile rusești conform cărora dronele sale - cunoscute și sub numele de vehicule aeriene fără pilot (UAV) - au zburat pe teritoriul Rusiei și au cauzat daune infrastructurii civile.

Explozia, care a avut loc în jurul orei 15.20 (12.20 GMT), a provocat un crater mare în inima orașului Kireievsk, a declarat un reprezentant local al serviciilor de urgență pentru TASS.

Videoclipurile și imaginile de pe rețelele de socializare au arătat un crater noroios în apropierea unei clădiri cu acoperișul și pereții puternic deteriorați. Cioburile de sticlă de la ferestre sparte s-au răspândit peste casa scărilor unui bloc de apartamente din apropiere.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG