Linkuri accesibilitate

Președintele Zelenski, la Davos: Putin este un prădător, nu se va mulțumi cu produse congelate, precum conflictul din Ucraina


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, la Davos, că Vladimir Putin este un „prădător” care nu se va mulţumi cu un conflict „îngheţat” în Ucraina, unde linia frontului este în mare parte rămasă pe aceleaşi poziţii de luni de zile.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, la Davos, că Vladimir Putin este un „prădător” care nu se va mulţumi cu un conflict „îngheţat” în Ucraina, unde linia frontului este în mare parte rămasă pe aceleaşi poziţii de luni de zile.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți Occidentului să înăsprească sancțiunile împotriva liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Zelenski a cerut Vestului să-și intensifice sprijinul pentru Ucraina invadată de Rusia lui Putin.

Ezitarea Occidentului în sprijinirea Kievului și temerile de escaladare a războiului cu Rusia costă vieți omenești și ar putea prelungi războiul ani de zile, a declarat Zelenski la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi, la Davos, că Vladimir Putin este un „prădător” care nu se va mulţumi cu un conflict „îngheţat” în Ucraina, unde linia frontului este în mare parte rămasă pe aceleaşi poziţii de luni de zile.

„După 2014, s-au făcut încercări de a îngheţa războiul din Donbas. Au existat garanţi foarte influenţi, cancelarul german, preşedintele francez. Dar Putin este un prădător care nu se mulţumeşte cu produse congelate”, a declarat Zelenski în timpul discursului său la Forumul Economic Mondial de la Davos.

El a mai spus însă că a primit „semnale pozitive” privind sprijinul financiar din partea UE şi că speră ca SUA să aprobe un ajutor suplimentar în câteva săptămâni.

Luna trecută, Congresul SUA a respins ajutorul de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, după ce negocierile dintre cele două partide aflate la ptuere în SUA au eșuat.

Și ajutorul de 50 de miliarde de dolari al UE pentru Ucraina a fost blocat după ce Ungaria, un aliat al Kremlinului, s-a opus.

Președintele Volodimir Zelenski a subliniat marți, la Davos, nevoia Ucrainei de a-și consolida capacitățile de apărare aeriană.

El s-a întâlnit cu secretarul de stat american Antony Blinken și șeful NATO Jens Stoltenberg.

Kievul caută sprijin internațional continuu pentru a respinge invazia rusească de la care se împlinesc doi ani pe 22 februarie.

Ucraina a fost supusă unei serii de atacuri aeriene neobișnuit de intense de la începutul anului, care au pus apărarea antiaeriană ucraineană sub o presiune masivă pe fondul scăderii stocurilor de muniții și echipamente și al anulării sprijinului american.

„O întâlnire semnificativă cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken”, a scris Zelenski pe canalul său de Telegram, adăugând că s-a discutat despre cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite.

„Apărarea aeriană și capacitățile pe rază lungă sunt deosebit de importante pentru țara noastră”, a scris Zelenski.

„Mulțumesc Președintelui SUA, Congresului și întregului popor american pentru asistența constantă și puternică acordată Ucrainei!”

Anterior, Zelenski a avut discuții și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„L-am informat pe secretarul general despre recentele atacuri aeriene în masă ale Rusiei și am subliniat necesitatea de a consolida în continuare apărarea antiaeriană a Ucrainei. Am vorbit și despre alte nevoi de apărare”, a scris Zelenski pe X, fostul Twitter.

Zelenski a adăugat că el și Stoltenberg au discutat despre pregătirile pentru summitul crucial al NATO din iulie, de la Washington. „Am subliniat că Ucraina anticipează decizii care o vor aduce mai aproape de [calitatea] de membru al Alianței”, spune președintele ucrainean.

Zelenski, care în anii precedenți s-a adresat întâlnirii de la Davos prin legătură video, a susținut marți un discurs în persoană.

Înainte de discursul său, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a avertizat pe participanții la Davos că Ucraina trebuie ajutată pentru a putea învinge Rusia invadatoare.

„Ucrainenii au nevoie de finanțare predictibilă pe tot parcursul anului 2024 și mai departe. Au nevoie de o aprovizionare suficientă și susținută de arme pentru a apăra Ucraina și a-și recâștiga teritoriul de drept”, a adăugat ea.

Liderul ucrainean a fost recent în mai multe călătorii în străinătate pentru a-și susține țara pe fondul oboselii tot mai mari a capitalelor europene și SUA, aliatul de bază al Kievului, față de războiul din Ucraina.

La Davos, Zelenski are programate întâlniri și cu alți lideri mondiali, cu reprezentanții UE, precum și cu liderii marilor afaceri pentru a consolida apărarea și stabilitatea economică a țării.

După ce a sosit pe 15 ianuarie la Berna, Zelenski a avut o întâlnire cu președintele elvețian Viola Amherd.

El a spus după discuții că reprezentanții săi au început pregătirile pentru organizarea unui summit global pentru pace în Elveția.

Summitul ar trebui să ia în considerare „tot ce a fost deja realizat” și ar trebui să determine un sfârșit „excepțional de corect” al războiului în conformitate cu dreptul internațional, a declarat Zelenski într-o conferință de presă comună cu Amherd.

Nici Zelenski și nici Amherd nu au oferit detalii despre organizarea summitului de pace din Elveția.

Elveția a fost de acord să găzduiască summitul la cererea lui Zelenski, a declarat o sursă guvernamentală elvețiană pentru Reuters, care a spus că multe detalii sunt încă în lucru.

Zelenski a spus că „toate țările care ne respectă suveranitatea și integritatea teritorială” vor trebui să fie reprezentate la summitul de pace.

„Este important pentru noi să arătăm că întreaga lume este împotriva agresiunii Rusiei, iar întreaga lume este pentru o pace dreaptă”, a spus el.

XS
SM
MD
LG