Linkuri accesibilitate

Republica Cehă va livra Ucrainei mii de obuze de artilerie


Republica Cehă speră că obuzele pe care vrea să le ofere Ucrainei să-i ofere un respiro de câteva luni pentru a face față invadatorului rus cu care se află în raporturi de 1 la 5.
Republica Cehă speră că obuzele pe care vrea să le ofere Ucrainei să-i ofere un respiro de câteva luni pentru a face față invadatorului rus cu care se află în raporturi de 1 la 5.

Republica Cehă spune că este pe punctul de a livra ucrainei mii de obuze de artilerie, la doar câteva săptămâni după ce a anunțat că-și va procura proviziile militare atât de necesare din afara UE.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a declarat că a asigurat până acum 300.000 de obuze și că muniția va oferi un „spațiu de respirație de câteva luni” vital în prima linie.

Primele livrări vor veni înainte de iunie, spun surse citate de The Guardian.

„Avem o experiență directă de 40 de ani de a fi un satelit al Moscovei, fiind o țară care a fost invadată în 1968 de tancurile rusești”, a spus Lipavský.

El a adăugat că țara sa nu putea să stea pe loc și să privească Ucraina cum se pierde.

„Nimeni nu vrea cu adevărat să aducă înapoi acele vremuri [sovietice] și trebuie să spun că populația este foarte sensibilă la asta.”

UE a declarat că se așteaptă să atingă doar 52% din obiectivul stabilit anul trecut de a livra un milion de obuze până în martie Ucrainei, iar un proiect de lege pentru finanțarea ajutorului militar al SUA către Kiev a fost suspendat în Congres.

Rusia „depășește” Ucraina într-un raport de cinci la unu, iar forțele Kievului sunt treptat împinse înapoi pe câmpul de luptă. Luna trecută, Avdiivka, un oraș din prima linie, a căzut în mâinile rușilor după patru luni de luptă.

Președintele ceh Petr Pavel a anunțat inițiativa la conferința de securitate de la München din februarie, spunând că Praga a localizat 800.000 de obuze care ar putea fi obținute cu finanțare de la un consorțiu de țări occidentale.

Schema funcționează pentru țările europene care cumpără armament de la țări din Africa și Asia, cum ar fi Coreea de Sud, care nu doresc să le furnizeze direct Ucrainei, dar sunt fericite să le vândă unei terțe părți, cum ar fi Republica Cehă.

Munițiile provin din stocuri militare neutilizate, dar națiunile furnizori sunt de obicei reticente să fie numite.

Surse cehe au spus că consorțiul a obținut angajamente serioase de a furniza 300.000 de obuze de artilerie de calibru înalt, primele transporturi fiind livrate cel târziu în iunie. Au fost făcute angajamente pentru încă 200.000.

Lipavský a spus că Republica Cehă speră să livreze obuzele „în câteva luni” pentru a ajuta la „stoparea ambițiilor imperialiste ale Rusiei”.

Lipavský a spus că cehii au folosit o combinație de canale diplomatice și ale ministerului apărării pentru a crea comunicații de la stat la stat, ca să poată accesa provizii din întreaga lume și a le permite statelor membre UE să găsească arme neexploatate anterior în războiul împotriva Rusiei.

Ministrul de externe a spus că 18 țări s-au angajat în această inițiativă și că sunt aproape de a strânge fondurile necesare pentru a cumpăra toate cele 800.000 de obuze, într-o inițiativă care a fost parțial un răspuns la impasul din Congresul SUA, care împiedică aprobarea unui ajutor de 60 de miliarde de dolari în ajutor militar pentru Ucraina.

„Cred că multe țări europene și-au dat seama cât de dificilă este situația din Ucraina”, a spus o sursă cehă. „În același timp, multe guverne europene doresc să trimită un mesaj SUA că ne acoperim serios partea pentru a încuraja SUA să-și facă partea de dragul apărării lumii libere”.

Țările de Jos, Danemarca, Belgia, Germania și Canada și-au confirmat public implicarea. Luni seara, Suedia și-a adăugat numele pe listă, promițând 30 de milioane de euro, iar ministrul apărării al Canadei a dezvăluit marți că a donat 40 de milioane de dolari canadieni (27 de milioane de euro). Liderii UE sunt la un pas de a conveni asupra unui fond de 5 miliarde de euro pentru Ucraina.

Surse din interior, citate de The Guardian spun că există o relație strânsă de lucru în privința armelor pentru Ucraina între premierul ceh, Petr Fiala, și omologii săi danezi și olandezi, Mette Frederiksen și Mark Rutte. Rutte a fost nominalizat de SUA, Marea Britanie și Germania pentru a deveni următorul șef al NATO.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG