Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a descris distrugerea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei drept „o bombă ecologică de distrugere în masă”. Specialiștii spun că efectele inundațiilor asupra mediului și agriculturii se vor simți mulți ani.
Distrugerea barajului la primele ore ale zilei de 6 iunie a dezlănțuit un torent de apă care a inundat satele și a declanșat evacuarea a zeci de mii de oameni.
Agenția umanitară a ONU a spus că distrugerea barajului are un „impact umanitar sever asupra sute de mii de oameni de pe ambele părți ale liniei frontului”.
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a etichetat distrugerea barajului drept „catastrofă umanitară, economică și ecologică monumentală”.
Oleksi Kuleba, șeful adjunct al biroului prezidențial al Ucrainei, a declarat că distrugerea barajului va cauza o mare problemă ecologică. Peste 400 de tone de ulei lubrifiant au fost depozitate în rezervoarele hidrocentralei Kakhovka și o mare cantitate a fost luată de ape.
„Nu putem fi siguri încă ce cantitate a ajuns deja în râul Nipru, dar va fi o problemă uriașă și un dezastru ecologic”, a declarat Kuleba pentru RFE/RL.
Ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strilets, a declarat că daunele produse mediului de ruperea barajului au fost estimate la 50 de milioane de euro.
Specialiștii consultați de RFE/RL spun că distrugerea barajului de la Kakhovka va afecta profund agricultura din zona Herson și din Crimeea. Potrivit acestora, regiunile sudice ale Ucrainei sunt grânarul țării și principala sursă de exporturi de cereale către țările africane.
Ministerul Agriculturii din Ucraina a anunțat marți că aproximativ 10.000 de hectare de teren agricol vor fi inundate.
„În plus, dezastrul va întrerupe alimentarea cu apă a 31 de sisteme de irigare a câmpurilor din regiunile Dnipropetrovsk, Herson și Zaporojie”, a mai transmis ministerul. a spus ministerul."
Efectele ecologice ale inundațiilor se vor simți ani de zile
Specialiști consultați de Reuters afirmă că efectele inundațiilor provocate de distrugerea barajului sunt profunde și de lungă durată
Modupe Jimoh, profesor de Inginerie Civilă și Umanită la Universitatea din Warwick, spune că inundațiile vor duce substanțele chimice industriale și lubrifianții în sol și în pânza freatică, dăunând ecosistemelor și biodiversității.
Ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strilets, a spus că speciile sălbatice unice din aval de baraj sunt în pericol. Rezervația Biosferei Mării Negre din Ucraina și două parcuri naționale ar putea fi, de asemenea, puternic avariate, a adăugat el.
Ministrul de Externe ucrainean Dmitro Kuleba a acuzat Rusia de „ecocid”, spunând că inundațiile vor aduce prejudicii ireversibile.