Linkuri accesibilitate

Vicepremierul ucrainean, Irina Vereșciuk: 4.000 de civili, inclusiv 38 de copii, rămân în Bahmut


Orașul, centru al unei confruntări acerbe din regiunea Donbas, avea o populație estimată înainte de război de aproximativ 70.000 de oameni.
Orașul, centru al unei confruntări acerbe din regiunea Donbas, avea o populație estimată înainte de război de aproximativ 70.000 de oameni.

Vicepremierul ucrainean a declarat marți presei regionale că mai puțin de 4.000 de civili, inclusiv 38 de copii, rămân în Bahmut.

„Aproximativ 38 de copii, din câte știm, rămân astăzi în Bahmut”, a spus Irina Vereșciuk pentru AFP.

Orașul, centru al unei confruntări acerbe din regiunea Donbas, avea o populație estimată înainte de război de aproximativ 70.000 de oameni.

Volodimir Zelenski a spus că Ucraina s-a angajat să apere orașul în ciuda încercuirii sale. Relatările despre situația orașului sunt contradictorii.

Jan Gagin, un consilier al liderilor instalați de ruși în porțiunea ocupată din Donețk, a susținut că forțele rusești controlează aproximativ jumătate din Bahmut, în timp ce Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner ale cărui trupe sunt în fruntea atacului, a spus că între 12.000 și 20.000 de soldați ucraineni sunt încă în apărarea orașului.

„Este foarte complicat să ucizi între 12.000 și 20.000 de soldați ucraineni până mâine dimineață. Astfel de maeștri există doar în profunzimile statului major sau la Soyuzmultfilm”, a spus el cu ironie, referindu-se la studioul de desene animate rus înființat în epoca sovietică.

Forțele ucrainene s-au repliat și au decis să apere orașul în continuare după ce Prigojin, a declarat că poziția trupelor sale ar putea fi în pericol din cauza lipsei de muniție.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că eventuala capturare a Bahmutului le va permite forţelor Moscovei să lanseze noi operaţiuni ofensive.

Într-un interviu acordat televiziunii naționale ruse marți dimineață, Șoigu a spus că Bahmutul este „un important centru defensiv pentru trupele ucrainene din Donbas”, iar capturarea sa „va permite operațiuni ofensive suplimentare în adâncimea liniilor de apărare ale forțelor armate ucrainene”.

Bătălia pentru Bahmut, care se află încă sub controlul Kievului, a durat șapte luni, cu mii de oameni uciși și sute de clădiri prăbușite sau carbonizate.

Puținii civili rămași în oraș stau captivi în subsoluri de luni de zile fără apă curentă, electricitate sau gaz.

În ciuda zvonurilor despre o retragere iminentă a trupelor sale, biroul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că generalii ucraineni apără în continuare orașul asediat Bahmut.

După o serie de întâlniri cu președintele ucrainean, Valeri Zalujnîi, comandantul șef al forțelor armate, și Alexandr Sîrskîi, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, „s-au exprimat în favoarea continuării operațiunii defensive și a întăririi în continuare a pozițiilor [ucrainene] în Bakhmut”, a anunțat biroul lui Zelenski pe site-ul său, citat de The Guardian.

Luptele intense de stradă au continuat în orașul aflat în estul Ucrainei, Kievul și Moscova confruntându-se cu tot mai multe victime și cu deficit de muniții.

Volodimir Nazarenko, un înalt comandant ucrainean, a descris duminică situația din oraș ca „un iad” într-un interviu acordat Kiev24 din Ucraina, dar a spus că Ucraina a stabilizat prima linie și că forțele ruse sunt încă la periferie.

Luni, oligarhul rus Evgheni Prigojin, care controlează grupul de mercenari Wagner, a declarat că linia frontului Rusiei de lângă Bahmut s-ar putea prăbuși dacă forțele sale nu primesc muniția promisă de Moscova în februarie.

Duminică, referindu-se la absența muniției, Prigojin a spus pe Telegram că „deocamdată, încercăm să aflăm motivul: este doar birocrație obișnuită sau trădare?”

Oligarhul îi critică în mod regulat pe șefii și generalii Rusiei. Luna trecută, el l-a acuzat pe Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, și pe alții de „trădare” pentru reținerea de a trimite arme mercenarilor săi din gruparea Wagner.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG