Linkuri accesibilitate

Ucraina caută trupele ruse care au executat un soldat neînarmat: „Îi vom găsi pe ucigași"


O înregistrare video în care un soldat ucrainean este executat aparent de soldaţi ruşi a devenit virală pe Twitter
O înregistrare video în care un soldat ucrainean este executat aparent de soldaţi ruşi a devenit virală pe Twitter

Ucraina a promis că va găsi trupele rusești care ar fi ucis un prizonier de război ucrainean neînarmat, după ce imaginile au apărut online și au fost distribuite de mii de persoane, relatează BBC.

Videoul de 12 secunde, distribuit masiv pe Twitter, arată un bărbat aparent neînarmat, în ţinută de luptă şi cu însemnele steagului ucrainean pe braţ, care stă în picioare şi fumează într-o zonă împădurită.

Bărbatul scoate ţigara din gură, suflă fumul şi poate fi auzit spunând „Slava Ukraini” (n.r.Glorie Ucrainei), moment în care luptătorii care îl și filmează încep să tragă asupra lui mai multe focuri de armă.

Bărbatul se prăbuşeşte la pământ în timp ce gloanţele par să-i lovească corpul. Unul dintre soldații ruși, care nu se vede în clip, este apoi auzit spunând „Mori” și folosind o înjurătură.

BBC afirmă că nu putut să verifice unde și când a fost făcută înregistrarea. Aceasta a apărut pentru prima dată pe rețelele de socializare luni.

Nici prizonierul de război ucrainean și nici ucigașii nu au fost identificați, dar BBC a aflat că acesta făcea parte din Brigada 30.

După ce video-ul a apărut în online, președintele Zelenski a declarat că „îi vom găsi pe ucigași".

În același timp, și ministrul de externe Dmytro Kuleba a cerut o „anchetă imediată” a Curții Penale Internaționale.

Avocatul pentru drepturile omului din Ucraina, Dmytro Lubineț, a acuzat trupele ruse de comiterea unor crime de război prin încălcarea Convențiilor de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război.

„Executarea unui soldat ucrainean capturat este o încălcare a Convenţiilor de la Geneva. Este o manifestare a ticăloşiei şi josniciei", a scris Lubineţ pe Telegram.

La rândul său, procurorul general al Ucrainei a declarat luni că a lansat o anchetă penală cu privire la ceea ce el a numit „împuşcarea brutală şi neruşinată a unei persoane neînarmate”, acuzând Rusia că ignoră legile războiului.

Rusia nu a răspuns în vreun fel la acuzațiile privind uciderea unui soldat ucrainian neînarmat.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG