Linkuri accesibilitate

Jurnalist ucrainean din Hersonul ocupat, condamnat la 13 ani de închisoare


Jurnalistul condamnat vineri a dispărut de pe stradă după ce a fost răpit de forțele proruse la scurt timp după ce Rusia a invadat total Ucraina pe 24 februarie 2022. 
Jurnalistul condamnat vineri a dispărut de pe stradă după ce a fost răpit de forțele proruse la scurt timp după ce Rusia a invadat total Ucraina pe 24 februarie 2022. 

Curtea Supremă prorusă din Crimeea ocupată l-a condamnat vineri pe jurnalistul ucrainean Serghei Țigipa, la 13 ani de închisoare într-o colonie de maximă securitate sub acuzația de spionaj pentru Serviciul de Securitate al Ucrainei, potrivit paginii VKontakte a Curții Supreme din Crimeea, controlată de ruși.

Țigipa a fost acuzat că a transmis Serviciului de Securitate al Ucrainei informații despre desfășurarea și deplasarea personalului militar rus în zona „operațiunii militare speciale”, așa cum autoritățile ruse numesc războiul din Ucraina.

„Această informație a fost destinată utilizării de către forțele armate ucrainene, pentru ajustarea atacurilor cu artilerie, rachete și bombă asupra pozițiilor forțelor armate ruse”, a declarat FSB reporterilor TASS.

Serviciul de informații îl consideră pe Țigipa un „agent SBU” - serviciul secret ucrainean.

Nu se cunosc detalii nici despre proces și nici despre instrumentarea cazului, pentru că procesul lui Țigipa, un bărbat de 61 de ani, a avut loc cu ușile închise după ce a fost răpit de pe stradă de forțele proruse.

Jurnalistul din orașul ucrainean Nova Kahovka din regiunea Herson, a dispărut în martie 2022, la mai puțin de trei săptămâni după ce Rusia a invadat total Ucraina, pe 24 februarie 2022.

În dimineața zilei de 12 martie, puțin după ora 9.00, Serghei și-a luat rămas bun de la soția sa și a ieșit pe ușa casei sale din micul oraș Nova Kahovka din sudul Ucrainei, împreună cu câinele său Ais, pentru a se întâlni cu colegii săi.

Țigipa, jurnalist, activist și blogger în vârstă de 60 de ani, opozant vocal al invaziei rusești în Ucraina trebuia să facă un ocol și să lase niște medicamente soacrei sale.

„Nu a ajuns niciodată. Nu a venit niciodată acasă. Telefonul i s-a pornit de două ori timp de câteva minute și atât. Am putut trimite doar mesaje vocale, nimic mai mult", a declarat soția sa, Olena, pentru Serviciul Ucrainean al Europei Libere.

În aceeași zi în care a dispărut Țigipa dispăruse și Oleg Baturin, reporter la un site de știri local.

Soția lui Serghei, Olena, a găsit mai târziu câinele, legat de gardul unui birou administrativ local și a auzit că soțul ei ar fi fost reținut la un punct de control militar.

Ea a spus că crede că atât soțul ei cât și Oleg Baturin au fost reținuți pentru că au refuzat să susțină ocupația rusă și s-au pronunțat explicit împotriva ei.

„Au fost reținuți pentru a nu scrie nimic pro-ucrainean pentru că duceau un război informațional și interferau serios cu ocupanții”, a spus ea.

Potrivit Grupului pentru Drepturile Omului din Crimeea, Serghei Țigipa este jurnalist și activist din orașul Novaia Kakhovka, regiunea Herson, șeful organizației publice „Kahovka Bridgehead”.

După ce a fost răpit de pe stradă pe 12 martie 2022, când se îndrepta spre Tavriisk, ocupat de armata rusă, pentru a-i duce medicamente soacrei, nu s-a mai știut nimic despre el, iar locul în care a fost dus a rămas necunoscut, scrie Krym Realii.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, în octombrie s-a știut că activistul era reținut într-un centru de detenție preventivă din Simferopol. La începutul lunii decembrie, bărbatul ar fi fost transferat într-un centru de detenție preventivă din Simferopol.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG