Linkuri accesibilitate

Ucraina pregătește opt noi brigăzi pentru contraofensivă


Igor Klîmenko, ministrul ucrainean de interne, a declarat că trupele vor fi reechipate și că procesul de instruire va dura încă două-trei săptămâni înainte ca acestea să poată fi însărcinate cu „operațiuni ofensive adecvate de asalt”.
Igor Klîmenko, ministrul ucrainean de interne, a declarat că trupele vor fi reechipate și că procesul de instruire va dura încă două-trei săptămâni înainte ca acestea să poată fi însărcinate cu „operațiuni ofensive adecvate de asalt”.

Opt noi brigăzi de soldați ucraineni sunt pregătite pentru a participa la o viitoare contraofensivă. Ministerul de Interne ucrainean a declarat marți că a pregătit brigăzile „de furtună”, cu până la 40.000 de militari, scrie The Guardian.

Acestea vor avea, însă, nevoie de pregătire suplimentară pentru a fi pregătite să intre efectiv în luptă, arată sursa citată.

Igor Klîmenko, ministrul ucrainean de interne, a declarat într-un interviu că trupele vor fi reechipate și că procesul de instruire va dura încă două-trei săptămâni înainte ca acestea să poată fi însărcinate cu „operațiuni ofensive adecvate de asalt” alături de armata ucraineană.

Oficialul ucrainean a fost întrebat cât de eficient a fost procesul de recrutare, dat fiind că puterea de luptă scade la 15 luni de la începutul războiului.

Ambele părți rămân angajate în lupte de uzură pe frontul de est, în special în jurul Bahmut, unde Ucraina își păstrează un punct de sprijin, în ciuda unui an de la primele atacuri asupra micuțului orășel industrial.

Luni, SUA a estimat că peste 20.000 de soldați ruși au fost uciși și peste 80.000 au fost răniți în doar cinci luni de lupte, mai ales în jurul Bahmutului.

Rusia a respins calculul SUA, despre care a spus că a fost scos „din nimic” și a adăugat că Washingtonul nu are nicio modalitate de a obține datele corecte.

Victimele pe câmpul de luptă sunt greu de estimat de către terți, dar cifra oferă o imagine asupra amplorii războiului purtat de Rusia de la invadarea Ucrainei, care a început pe 24 februarie, anul trecut.

SUA și alți aliați occidentali nu estimează public victimele ucrainene, spunând că sunt informații sensibile care ar putea submina un aliat. Dar documentele secrete divulgate au estimat că numărul în februarie a ajuns între 15.500 și 17.500 de morți.

Evgheni Prigojin, comandantul grupului paramilitar Wagner a susținut marți că un comandant ucrainean, generalul major Igor Tanțiura, șeful forțelor teritoriale de apărare ale țării, a fost ucis în drum spre Bahmut de o lovitură de artilerie.

Dar acest lucru a fost imediat infirmat de Ucraina câteva ore mai târziu. „Negăm oficial această declarație. Nu comentăm nicio împrăștiere a propagandei inamice. Toată lumea este în viață și este bine”, a declarat un purtător de cuvânt al forțelor teritoriale într-o declarație dată televiziunii ucrainene.

Colonelul general Olexandr Sîrski, comandantul forțelor terestre ale Ucrainei, a declarat că a vizitat Bahmutul, unde a spus că a luat „o serie de decizii necesare menite să asigure o apărare eficientă și să producă pierderi maxime inamicului”.

Într-un videoclip al vizitei sale , în care a înmânat și premii soldaților, comandantul a spus: „Dăm rezervelor noastre oportunitatea de a se pregăti și ne pregătim noi înșine pentru acțiuni ulterioare”.

Strategia Ucrainei este de a provoca pierderi grele Rusiei pe măsură ce aceasta avansează treptat în Bahmut. Documentele Pentagonului arată că a introdus întăriri pentru a preveni încercuirea orașului, în timp ce își formează treptat o forță capabilă să monteze un contraatac pe măsură ce vremea se îmbunătățește.

Rusia se pregătește, de asemenea, pentru următoarea fază a războiului, în speranța că va putea împiedica Ucraina de la orice progres semnificativ și să-și consolideze stăpânirea pe teritoriul pe care a ocupat-o în est și sud.

Ministrul apărării, Serghei Şoigu, a declarat că le-a cerut companiilor de armament rusești să mărească rapid „ritmul şi volumul producţiei” şi în special să dubleze producţia rachetelor de înaltă precizie. Succesul invaziei depinde de „reaprovizionarea la timp”, a spus el la televiziunea de stat.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG