Linkuri accesibilitate

Raport SUA: Peste 20.000 de soldați ruși au murit în ultimele cinci luni de luptă


Un paramedic militar tratează un soldat ucrainean rănit în luptele de stradă cu forțele rusești, în orașul de pe linia frontului Bahmut, regiunea Donețk, 23 aprilie 2023.
Un paramedic militar tratează un soldat ucrainean rănit în luptele de stradă cu forțele rusești, în orașul de pe linia frontului Bahmut, regiunea Donețk, 23 aprilie 2023.

Din luna decembrie a anului trecut, Rusia a suferit un total de 100.000 de victime, dintre care 20.000 de morți, estimează un raport publicat de Casa Albă.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat luni că estimarea SUA se bazează pe informații americane recent declasificate.

Noile cifre sugerează că pierderile rusești s-au accelerat în mod dramatic în ultimele luni, potrivit Associated Press.

În luna noiembrie, generalul Mark Milley, șeful Statului Major Întrunit, declara că Rusia a suferit a depășit 100.000 de morți sau răniți în primele opt luni ale invaziei în Ucraina.

În declarațiile sale de luni, John Kirby a precizat că aproape jumătate dintre cei uciși începând din luna decembrie până în prezent sunt membri ai grupării paramilitare Wagner.

Oficialul american a mai spus că mulți dintre ei deținuți au fost eliberați din închisoare pentru a se alătura „fără suficientă pregătire de luptă, fără conducere de luptă sau fără niciun fel de simț al comenzii și controlului organizațional”.

Numărul pierderilor rusești, în concordanță cu cele ale naziștilor în ofensiva din Ardeni

Mercenarii Wagner sunt concentrați în luptele de la Bahmut, acolo unde în ultimele luni s-au dus cele mai crâncene bătălii ale războiului.

Kirby a completat că numărul victimelor rusești pentru „acest orășel Bahmut” este oarecum similar cu unele dintre cele mai aprige perioade de lupte din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv Bătălia de la Bulge, ultima mare campanie ofensivă nazistă de pe Frontul de Vest, și campania de la Guadalcanal, prima mare ofensivă aliată împotriva Japoniei.

„Situația (din Bahmut) este destul de dificilă”, a declarat luni general-colonelul Oleksandr Sîrskii, comandantul forțelor terestre ucrainene, adăugând că unitățile ucrainene au alungat forțele rusești de pe unele poziții din Bahmut, potrivit Reuters.

„În același timp, în anumite părți ale orașului, inamicul a fost contraatacat de unitățile noastre și a părăsit unele poziții” în ultimele zile, a precizat el.

Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a declarat luni seară pe Telegram că trupele sale au avansat aproximativ 120 de metri în Bahmut, cu pierderea a 86 dintre luptătorii săi.

De asemenea, anterior în cursul zilei, Prigojin a transmis că luptătorii săi aveau nevoie de aproximativ 300 de tone de obuze de artilerie pe zi pentru asaltul asupra Bahmut, dar primeau doar o treime din această cantitate.

„Trei sute de tone pe zi înseamnă 10 containere de marfă - nu este deloc mult”, a declarat Prigojin, conform Reuters.

Bătălia de zece luni pentru orașul din estul Ucrainei a căpătat o importanță simbolică pentru ambele părți.

Acesta a devenit punctul de sprijin al unui război care a înregistrat puține schimbări în liniile de front de la sfârșitul anului 2022, lăsând ambele părți în căutarea unei breșe.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG