Armata rusă a trimis întăriri în regiunea Harkov
Armata rusă a trimis vehicule blindate şi tunuri - ca întăriri - în regiunea ucraineană Harkov, în care armata ucraineană poartă o contra-ofensivă, anunţă vineri agenţiile ruse de presă, care publică imagini transmise de către Ministerul rus al Apărării, relatează AFP.
În aceste imagini, difuzate de asemenea pe site-ul oficial al publicaţiei armatei ruse Zvezda, apar mai multe camioane militare care tractează tunuri grele, dar şi vehicule blindate, pe un drum neasfaltat, iar apoi pe un drum asfaltat, potrivit News.ro
Ucraina primește de la UE un nou ajutor financiar de cinci miliarde de euro
Cei 27 de miniştri de finanţe ai UE au dat undă verde unui nou ajutor de cinci miliarde de euro pentru Ucraina în scopul de a o ajuta să facă faţă consecinţelor războiului, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Această asistenţă sub formă de împrumut, propusă miercuri de Comisia Europeană, reprezintă a doua tranşă dintr-un pachet maxim de nouă miliarde pentru 2022 anunţat în mai de preşedinta executivului european, Ursula von der Leyen.
„Noul împrumut de 5 miliarde de euro va fi utilizat pentru funcţionarea cotidiană a statului (ucrainean) şi a infrastructurilor esenţiale ale ţării, precum şcolile şi spitalele", a declarat ministrul ceh de finanţe, Zbynek Stanjura, după o reuniune la Praga a omologilor săi din UE.
Primarul Kievului le cere europenilor să nu îşi piardă încrederea în Ucraina
Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a făcut apel vineri la continuarea sprijinului statelor europene pentru Ucraina în faţa invaziei ruse, relatează dpa, preluată de Agerpres.
Kliciko a cerut comunităţii europene să rămână în continuare alături de Ucraina şi să creadă în ea, într-un mesaj video adresat cu ocazia la conferinţei Uniunii Creştin Democrate (CDU), desfăşurată la Hanovra.
Primarul capitalei ucrainene a afirmat că Ucraina luptă de partea democraţiei, reprezentând şi apărând întreaga Europă, şi a cerut un sprijin de încredere cu toată convingerea.
Invazia rusească în Ucraina a provocat pagube directe în valoare de peste 97 de miliarde de dolari
Invazia rusească a provocat Ucrainei pagube directe în valoare de peste 97 de miliarde de dolari până la 1 iunie, dar costul reconstrucţiei ţării ar putea să se ridice la aproape 350 de miliarde de dolari, arată un raport publicat vineri de Banca Mondială, Guvernul ucrainean şi Comisia Europeană, transmite Reuters.
Conform acestui raport, Ucraina a suferit pierderi de 252 miliarde de dolari de pe urma perturbării fluxurilor şi producţiei economice, precum şi de pe urma cheltuielilor suplimentare care au legătură cu războiul, în timp ce strămutarea unei treimi din populaţia Ucrainei ar urma să majoreze rata sărăciei până la 21%, de la doar 2% înainte de război.
În total, raportul estimează că necesităţile de reconstrucţie ale Ucrainei vor ajunge la 349 miliarde de dolari, adică de 1,6 ori Produsul Intern Brut al Ucrainei, care în anul 2021 a fost de 200 de miliarde de dolari.
Din suma totală, aproximativ 105 miliarde de dolari reprezintă necesităţile pe termen scurt pentru rezolvarea unor priorităţi urgente, precum reconstrucţia a mii de şcoli distruse sau deteriorate şi a peste 500 de spitale. De asemenea, este esenţial pentru Ucraina să se pregătească pentru iarna care va veni, prin repararea locuinţelor şi refacerea instalaţiilor de încălzire precum şi achiziţionarea de gaze naturale.
Autorii raportului avertizează că toate aceste cifre sunt preliminare şi cel mai probabil vor creşte pe măsură ce războiul continuă.