Linkuri accesibilitate

Raisa Smielkova, 75 de ani, privește pompierii care lucrează pentru a stinge un incendiu la o clădire rezidențială din Sloviansk, Ucraina, miercuri, 7 septembrie 2022. Smielkova dormea în momentul exploziei. „Ai fi un prost să nu te sperii de asta”, spune ea.

Războiul din Ucraina | Președintele Energoatom acuză Rusia că a răpit personal de la Zaporojie. Forțele ucrainene avansează în Harkov

Ziua 197 a invaziei. Putin amenință Occidentul că îi taie gazele și pune sub semnul întrebării acordul privind exporturile de cereale ucrainene de la Istambul. Ucraina a lansat atacuri în Harkov.

20:14 8.9.2022

Armata ucraineană a anunțat că a recucerit teritorii controlate de ruși

Armata ucraineană anunţă joi că a recucerit teritorii şi localităţi controlate de Moscova în regiunile Harkov (nod-est), în sud şi în Donbas (est), străpungând apărarea rusă pe zeci de kilometri, relatează AFP.

„Unităţile militare au străpuns apărarea inamică pe o adâncime de 50 de kilometri. În cursul operaţiunilor active desfăşurate către Harkov, peste 20 de localităţi au fost eliberate”, anunţă într-o conferinţă de presă Oleksii Gromov, un reprezentant de rang înalt al Statului Major ucrainean.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat miercuri seara, fără să ofere detalii, înaintări în această regiune de la frontiera cu Rusia, a cărei capitală se află la Harkov, al doilea cel mai important oraş ucrainean, care le rezistă trupelor ruse de la începutul invaziei, la 24 februarie.

18:22 8.9.2022

Ucraina: Biden va discuta joi cu aliaţii SUA

Preşedintele american Joe Biden va prezida joi o reuniune la distanţă a aliaţilor SUA consacrată Ucrainei, a anunţat un responsabil al Casei Albe care a dorit să-şi păstreze anonimatul, relatează AFP şi Reuters.

Reuniunea are drept obiectiv „sublinierea sprijinului continuu pentru Ucraina în contextul în care ea se apără împotriva agresiunii ruse", a mai precizat sursa citată, care nu a dorit să precizeze nici orarul exact al discuţiilor, nici participanţii.

Aceste consultări au loc în contextul în care secretarul de stat american Antony Blinken a sosit joi într-o vizită surpriză în Ucraina, prilej cu care va acesta va discuta despre noua tranşă de ajutor de 2,7 miliarde de dolari pentru Ucraina şi vecinii săi pentru a putea face faţă Rusiei.

Şeful Departamentului de Stat a sosit în Ucraina în secret, aceasta fiind a doua sa deplasare la Kiev de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie.

Noua tranşă de ajutor din partea Washingtonului este compusă din 675 milioane de dolari asistenţă directă sub formă de livrări de arme şi muniţii către Kiev şi împrumuturi şi subvenţii de două miliarde de dolari pentru achiziţionarea de armament american pentru Ucraina şi 18 dintre vecinii săi.

16:32 8.9.2022

Bombardamentele de marți au avariat linia electrică de rezervă a centralei de la Zaporojie

Bombardamentele de marți au avariat o linie electrică de rezervă la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, aflată sub control rușilor, care și-a pierdut deja toate cele patru linii electrice obișnuite, a anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, organismul de supraveghere nucleară al ONU, potrivit Reuters.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat că nu a existat niciun impact imediat în urma avarierii uneia dintre cele trei linii electrice de rezervă, deoarece centrala a fost deja deconectată de la rețea.

14:28 8.9.2022

Secretarul de stat american, Antony Blinken, face o vizită surpriză la Kiev

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a făcut astăzi o călătorie surpriză la Kiev, în timp ce Statele Unite au aprobat un nou ajutor militar pentru Ucraina de aproape 2,7 miliarde de dolari.

Blinken a călătorit în secret în cea de-a doua vizită la Kiev de la invazia rusă din februarie, relatează The Gurdian.

Un înalt oficial american care îl însoțește pe Blinken a declarat că: „Secretarul de stat și-a dorit foarte mult să vină în această călătorie acum, deoarece este un moment atât de important pentru Ucraina” și a subliniat contraofensiva Ucrainei la aproape șapte luni de la invazie,

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Kievul a obținut succese importante pe linia frontului din Harkov.

„Toată asistența de securitate încearcă să ajute Ucraina să aibă succes în contraofensivă”, a spus oficialul sub condiția anonimatului.

„Cred că este foarte semnificativ în ceea ce privește modul în care războiul avansează”.

Blinken a aprobat o finanțare militară de 2 miliarde de dolari, program în care Statele Unite oferă împrumuturi sau granturi altor națiuni pentru a cumpăra arme produse în SUA.

Jumătate din noul pachet de 2 miliarde de dolari va merge în Ucraina, iar restul în alte 18 națiuni considerate amenințate de Rusia, a declarat un alt oficial al Departamentului de Stat.

Beneficiarii aprobați includ Moldova și Georgia, care au regiuni separatiste susținute de Rusia, precum și statele baltice- Estonia, Letonia și Lituania- și Bosnia, unde tensiunile au crescut din cauza liderii sârbi bosniaci susținuți de Rusia.

Această sumă vine în plus față de anunțul secretarului de apărare Lloyd Austin privind încă 675 de milioane de dolari în asistență militară, care include mai multe arme, muniții și provizii pentru HIMARS, rachetele ghidate cu precizie care pot lovi ținte până la 80 de kilometri (50 mile) distanță.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG