Linkuri accesibilitate

Zelenski: 200 de copii uciși de ruși în Ucraina. ONU: 1.000 de copii răniți, iar alte mii de copii au fost deportați


Locul în care cadavrul Lizei, o fetiță de 2 ani, a fost scos de sub dărâmături de tatăl ei.
Locul în care cadavrul Lizei, o fetiță de 2 ani, a fost scos de sub dărâmături de tatăl ei.

Un bărbat ucrainean fuge disperat la casa lui din Dnipro în speranța că-și va salva familia și-și găsește fiica de 2 ani moartă în moloz, după unul din atacurile aeriene rusești, relatează Associated Press.

Scriind pe Telegram despre cadavrul Lizei, care a fost recuperat, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că cel puțin 500 de copii ucraineni au fost uciși de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă, pe 24 februarie 2022.

Organizația Națiunilor Unite spune că alți aproximativ 1.000 de copii ucraineni au fost răniți, iar mii de alți copii au fost deportați cu forța în Rusia.

Zelenski, care a marcat joi Ziua Internațională a Copilului, a declarat că „armele și ura rusești continuă să ia și să distrugă viața copiilor ucraineni în fiecare zi”, adăugând că „mulți dintre ei ar fi putut deveni savanți celebri, artiști, campioni ai sportului, contribuind la Istoria Ucrainei.”

Liza a fost ucisă când o rachetă rusă a căzut sâmbătă seara într-o curte de lângă blocul ei, în timp ce era acasă cu mama ei, a declarat Serghei Lisak, guvernatorul regional al Dnipropetrovskului. Tatăl fetei s-a grăbit acasă de la serviciu.

„Tatăl era de serviciu și, după cum mi s-a spus, a curățat personal dărâmăturile și și-a scos soția și fiica. Imaginează-ți amploarea acestei tragedii”, a spus vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk, comentând despre întregul episod de salvare care a durat până duminică în zori. Mama fetei a fost internată la terapie intensivă.

Zelenski a spus că cinci copii se numără printre cele 25 de persoane rănite în atacul de sâmbătă noapte, care a avariat două blocuri de locuințe.

Mama unuia dintre copiii înțepeniți în beton, metal contorsionat, jucării și haine din blocul prăbușit a descris ce s-a întâmplat.

„Mergeam de la stația electrică prin trafic”, și-a amintit Aliona Seredniak. „Mergeam acasă. Copilul meu era singur acasă. Am încercat să-mi trag copilul de sub cușca de pe fereastră.”

Ea a spus că au reușit să-l elibereze și că acum este internat la terapie intensivă.

La fel ca Zelenski, soția sa Olena s-a concentrat duminică pe suferința copiilor din război, dedicându-le un monument în al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov.


„Părinții își țin copiii de mână când fac primii pași, când îi duc prima dată la grădiniță, la școală”, a spus prima doamnă a Ucrainei. „Cel mai rău lucru pe care ți-l poți imagina este să ții mâna unui copil mort. Doar că nu ar trebui să fie așa. Copiii trebuie să trăiască!”

Atacurile rusești cu drone și rachete de croazieră au vizat duminică mai multe zone ale țării, inclusiv capitala Kiev.

Forțele aeriene ucrainene au actualizat cifrele anterioare și au spus că apărarea antiaeriană a doborât șase din cele opt drone Shahed care explodează automat și patru din șase rachete de croazieră trase de ruși.

Purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat, a declarat că două rachete au lovit o bază aeriană militară din Kropîvnîțkîi, în provincia Kirovohrad din centrul Ucrainei. Nu au fost raportate pagube.

Ministerul rus al Apărării a spus că armata a distrus avioane de război ucrainene și depozite de muniții în lovituri asupra aerodromurilor ucrainene, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Armata rusă a raportat atacuri în ultimele zile asupra bateriilor ucrainene de apărare aeriană, bazelor aeriene, depozitelor de trupe și muniții, fabricilor de producție militară, punctelor de comandă și observare și alte poziții pe câmpul de luptă.

Atacurile au loc în timp ce oficialii ucraineni se abțin să anunțe lansarea mult-așteptatei lor contraofensive menite să recupereze teritoriul ocupat de ruși, deși ritmul activității militare sugerează că operațiunea ar putea fi deja în desfășurare.


Forțele ucrainene au menținut presiunea asupra forțelor ruse în orașul de est Bahmut , pe care Moscova a pretins că ar fi preluat-o sub control încă de luna trecută după cea mai lungă și mai sângeroasă bătălie a războiului.

În altă parte, rușii care luptă alături de forțele ucrainene au declarat că au lansat noi atacuri asupra regiunii Belgorod din Rusia, care se învecinează cu Ucraina.

Unul dintre grupuri, Corpul de Voluntari din Rusia, a lansat duminică videoclipuri care arată un presupus atac și se oferă să facă schimb de prizonieri cu autoritățile ruse.

Associated Press nu a putut verifica în mod independent autenticitatea videoclipurilor.

Guvernatorul Belgorod Viacheslav Gladkov a răspuns la oferta de schimb de prizonieri într-un videoclip propriu, spunând că este sceptic că captivii sunt încă în viață, dar că este deschis unei întâlniri pentru a discuta un schimb.

Corpul de Voluntari din Rusia a declarat într-un videoclip postat ulterior că nu a avut loc nicio întâlnire și că prizonierii ruși vor fi predați forțelor ucrainene, care au schimbat periodic prizonierii cu Rusia într-unul dintre puținele domenii de cooperare.

Gladkov a raportat, de asemenea, mai multe bombardamente ucrainene duminică în districtul de graniță Shebekino și în zonele învecinate. El a spus că cel puțin două persoane au fost ucise și mai multe persoane rănite sâmbătă și că s-au produs mai multe incendii. Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele țării au respins o tentativă de incursiune în orașul Novaia Tavoljanka.

Unii observatori văd atacurile de la Belgorod, care au determinat autoritățile ruse să evacueze mii de locuitori, ca parte a eforturilor Ucrainei de a distrage atenția Moscovei și de a-și întinde forțele pentru a ajuta contraofensiva să reușească.

În Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal de la Ucraina în 2014, liderul regional Serghei Aksenov a raportat un atac cu dronă ucraineană asupra orașului Geankoi duminica dimineață. El a susținut că cinci dintre dronele atacatoare au fost doborâte, iar alte patru blocate și forțate să aterizeze, adăugând că nu au fost victime.


Ultimele raiduri ale Rusiei asupra orașelor ucrainene au stârnit îngrijorări cu privire la siguranța civilă, după ce oficialii au anunțat că aproape un sfert din cele 4.800 de adăposturi antiaeriene pe care le-au inspectat erau încuiate sau improprii pentru utilizare.

La Kiev, 44% din 1.078 de adăposturi au fost găsite închise etanș sau inutilizabile, a declarat duminică ministrul pentru industrii strategice, Alexandr Kamîșin.

Recunoașterile oficiale au venit după ce o femeie de 33 de ani din Kiev ar fi murit în timp ce aștepta în afara unui adăpost închis, în timpul unui atac cu rachete rusești.

Procurorii din Capitală au spus că patru persoane au fost reținute în cadrul unei anchete penale privind moartea femeii, în timp ce ea și alții așteptau să intre într-un adăpost încuiat.

Un agent de securitate care nu a reușit să descuie ușile a rămas în arest. Alți trei, inclusiv un oficial local, au fost plasați în arest la domiciliu.

Primarul Kievului, Vitali Klitsciko, a declarat sâmbătă că autoritățile orașului au primit „mai mult de 1.000” de plângeri privind adăposturile antiaeriene încuiate, dărăpănate sau insuficiente la doar o zi de la lansarea unui serviciu de feedback online.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG