Linkuri accesibilitate

Schimb de brigăzi în România ale Diviziei 101 Aeropurtată, unitate de elită a Armatei SUA


Trupe ale Diviziei 101 Aeropurtată în România
Trupe ale Diviziei 101 Aeropurtată în România

Săptămâna trecută, trupele Armatei SUA cu sediul în România și în toată Europa de Sud-Est au început procesul de rotație a unităților de la Brigada a doua la Brigada 1 din Divizia 101 Aeropurtată.

Procesul de tranziție presupune o creștere temporară a personalului și a echipamentelor care se deplasează în România și în țările vecine, transmite Divizia 101 Aeropurtată într-un comunicat remis presei marți.

În următoarele câteva săptămâni, comunitățile locale se pot aștepta să vadă volume mai mari de vehicule și echipamente militare care se deplasează pe drumurile civile din România și țările vecine, arată sursa citată.

Divizia 101 Aeropurtată a Forțelor Terestre ale SUA în cel de-Al Doilea Război Mondial

16 august 1942 - Este activată la Camp Claiborne, Louisiana, Divizia 101 Aeropurtată. Comandantul ei, Generalul Maior William C. Lee, notează că divizia „nu are istorie, dar are o întâlnire cu destinul”.

Septembrie 1943 - Divizia pleacă în Europa și își continuă antrenamentele în Marea Britanie.

6 iunie 1944 - Membrii diviziei, porecliți „The Screaming Eagles” [Vulturii care țipă] devin primii soldați Aliați care ajung în Franța ocupată de naziști.

Au fost parașutați pentru a pregăti debarcarea Diviziei a 4-a de Infanterie pe Utah Beach [numele de cod pentru unul dintre cele cinci sectoare ale debarcărilor din Normandia]. În aceeași zi, au eliberat orașul Carentan.

Au rămas în Normandia timp de o lună, înainte de a reveni în Marea Britanie pentru a se pregăti de viitoarea misiune.

Tranziția are loc în conformitate cu declarația Armatei SUA din 7 martie 2023, care anunță desfășurarea a două unități care vor menține prezența în Europa de Sud-Est, pentru sprijinirea aliaților și a partenerilor NATO ai SUA.

Aceste înlocuiri nu constituie o schimbare a nivelurilor actuale de poziționare a forței SUA, iar unitățile redistribuite se vor întoarce la stațiile de origine din Statele Unite, arată sursa citată.

Divizia 101 aeropurtată este o unitate de elită a armatei SUA, trimisă în România pentru a sprijini flancul estic al NATO și a fost desfășurată în Europa pentru prima dată în aproape 80 de ani, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Rusia și alianța militară NATO condusă de americani.

Din momentul invadării Ucrainei, pe 24 februarie, forțele rusești au avansat spre nord din Peninsula Crimeea, confiscată ilegal de Moscova în aprilie 2014.

De peste un an, trupele rusești încearcă să forțeze granița de-a lungul coastei Mării Negre în regiunea Herson, pentru a putea captura orașele-port cheie ucrainene Nikolaev și Odesa.

Divizia Armatei SUA care a debarcat în Normandia a venit în România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:00 0:00

Scopul lor este să întrerupă accesul ucrainenilor la mare, pentru a lăsa țara și forțele sale militare fără ieșire la mare.

Această amenințare, aflată atât de aproape de teritoriul NATO din România, este motivul pentru care a fost trimisă una dintre unitățile de elită ale armatei SUA în România, cu echipamente grele.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG