Linkuri accesibilitate

Luptele din Ucraina sunt cele mai intense în regiunea Donețk.
Luptele din Ucraina sunt cele mai intense în regiunea Donețk.

Război în Ucraina | Zelenski: „Rusia va arunca în luptă tot ce i-a rămas!”

Forțele aeriene ucrainene au transmis că au doborât aproximativ 500 de drone lansate de armata rusă în Ucraina, din septembrie până în prezent.

Principalele evenimente

15:02 4.1.2023

Ministrul de externe ucrainean: Negociem nu doar pentru sisteme Patriot, ci și pentru alte sisteme de apărare aeriene

Ucraina negociază furnizarea de către partenerii occidentali nu doar a sistemelor de rachete sol-aer Patriot, ci și pentru alte sisteme de apărare aeriană, prioritatea armatei ucrainene, a spus ministrul de externe din Ucraina, Dmitri Kuleba, citat de agenția ucraineană de presă Interfax.

Sisteme anti-aeriene IRIS-T livrate de Germania Ucrainei.
Sisteme anti-aeriene IRIS-T livrate de Germania Ucrainei.

Principalele nevoi vizează, fără excepție, toate sistemele de apărare aeriană și anti-rachetă și muniție pentru acestea. Ucraina are nevoie de cât mai multe sisteme hi-tech de apărare aeriană, astfel că negociem nu doar pentru sisteme Patriot (pe care SUA a anunțat că îl va furniza Ucrainei în acest an, n.r.), ci și pentru livrarea de noi sisteme NASMAS, Iris-T și Crotale”, a spus Kuleba.

El a mulțumit SUA (care a livrat sisteme de rachete antiaeriene NASMAS și va livra sisteme Patriot), Germaniei (sistemul de apărare anti-aeriană Iris-T), Franței (baterii anti-aeriene Crotale) și Norvegiei (sisteme de apărare anti-aeriană) pentru echipamentele militare livrate deja Ucrainei.

Discuții pentru livrarea de astfel de echipamente au loc zilnic, iar Ucraina este interesată să primească și alte instalații anti-aeriene, precum Gepard, Vulcan dar și sisteme portabile Stinger.

14:00 4.1.2023

Ministerul apărării din Marea Britanie: Practicile neprofesioniste ale Rusiei îi crește rata de pierderi

Decesul celor 89 de soldați ruși din cazarma temporară de la Makiivka e posibil să fi fost cauzat și de plasarea de muniție în imediata apropiere, susține Ministerul apărării din Marea Britanie, care a transmis un nou update al desfășurării de forțe din războiul din Ucraina.

Atacul, care a provocat cea mai mare pierdere în rândul trupelor ruse cauzate de un singur atac denotă și lipsă de profesionalism, susține Ministerul britanic.

„Ținând cont de amploarea pagubelor, e o posibilitate realistă ca lângă cazarmă să fi fost păstrată muniție, care s-a detonat odată cu atacul, provocând explozii secundare. Clădirea se afla la doar 12,5 kilometri de linia frontului din Avdiivka, una din cele mai disputate regiuni din cadrul conflictului”, au transmis oficialii britanici.

„Armata rusă are un istoric în depozitarea nesigură de muniție cu mult de dinainte de războiul actual, dar acest incident subliniază cum practici neprofesioniste contribuie la rata mare de pierderi”, a transmis Ministerul britanic.

Și unii lideri de opinie ruși, precum unii bloggeri militari, naționaliști, au acuzat amplasrea de muniție prea aproape de cazarma militară și au criticat comandanții trupelor din zonă.

În Samara, Rusia, de unde provin unii dintre soldații care și-au pierdut viața, a avut loc o slujbă în memoria acestora, la care au participat membrii ai familiilor lor și alți cetățeni care au deplâns incidentul.

Potrivit estimărilor Ucrainei, considerate destul de realiste de către NATO, Rusia ar fi pierdut până în decembrie 2022 peste 90.000 de soldați, potrivit Aljazeera.

Ucraina ar fi pierdut între 10-13.000 de soldați. De asemenea numărul civililor decedați ar fi de aproximativ 17.000, potrivit ONU, însă cifrele ar putea fi subestimate, conform sursei citate.

11:06 4.1.2023

Maraton de convorbiri ale președintelui ucrainean cu premierii din patru state: „E ceea ce Ucraina are nevoie cel mai mult acum!”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut nu mai puțin de patru convorbiri cu premierii din trei state europene și Canada pentru întărirea sprijinului acordat Ucrainei în războiul cu Rusia.

Acesta a discutat, pe rând cu premierii Olandei, Marii Britanii, Norvegiei și Canadei despre întărirea defensivei ucrainene în războiul cu Rusia, a transmis Zelenski în discursul său de marți seară.

Asta după ce chiar la începutul anului președintele Ucrainei a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre ajutorul financiar de 18 miliarde de euro pe care UE urmează să îl acorde Kievului.

Premierul canadian Justin Trudeau, în timpul unei vizite la Kiev, în mai 2022.
Premierul canadian Justin Trudeau, în timpul unei vizite la Kiev, în mai 2022.

„Am început anul cu ceea ce Ucraina are nevoie cel mai mult”, a spus Zelenski, cu referire la întărirea, alături de parteneri, a defensivei în fața unui nou val de mobilizare pregătit de Rusia.

„Sunt recunoscător Canadei pentru sprijinul neabătut, de apărare, financiar și de sancțiuni (aplicate Rusiei, n.r.). Am discutat cu premierul Trudeau cum putem crește în continuare presiunea asupra Rusiei. Simt că sprijinul acordat de Canada trupelor noastre va rămâne unul puternic în acest an”.

Zelenski a spus că ajutorul pregătit de Norvegia ar putea deveni unul istoric în asigurarea securității europene dacă discuțiile actuale se vor concretiza și că Oslo-ul va sprijini Ucraina în domeniul energiei, dar și al furnizării de gaz.

Pe lângă că au reconfirmat sprijinul defensiv acordat Ucrainei, discuțiile cu premierul britanic Rishi Shunak au confirmat faptul că ambele țări consideră că Ucraina trebuie să profite de slăbirea forțelor ruse și să nu permită revenirea în forță a acestora.

Potrivit biroului de presă al Președinției ucrainene, în discuția cu premierul olandez Mark Rutte, președintele Zelenski l-a informat pe acesta despre ce pregătește Rusia în lunile următoare.

„Sunt încrezător că Ucraina va fi auzită în Europa”, a conchis Zelenski.

09:50 4.1.2023

„Rusia va arunca în luptă toate resursele pe care le mai are”, spune Zelenski

Rusia va capacita toate resursele umane pe care le mai poate mobiliza în ofensiva din Ucraina, care trebuie să „întrerupă” scenariul Kremlinului, a spus președintele Volodimir Zelenski în discursul său de marți seară.

„Nu avem nicio îndoială că stăpânii actuali ai Rusiei o să 'arunce' tot ce le-a mai rămas și pe toți cei pe care îi pot strânge pentru a încerca să schimb cursul războiului și cel puțin să își amâne înfrângerea”, a trasmis Volodimir Zelenski marți seară, în cel mai recent discurs din șirul celor adresate zilnic poporului ucrainean și transmise pe YouTube.

„Trebuie să întrerupem scenariul Rusiei. Ne pregătim pentru asta. Teroriștii trebuie să piardă. Orice încercare de ofensivă a lor trebuie să eșueze”, a adăugat șeful statului ucrainean.

Zelenski nu a vorbit despre atacul lansat de trupele ucrainene de anul nou la Makiivka, de lângă Donețk, în care au murit 89 de militari ruși, dar a aminit în schimb de distrugerea de către trupele ruse a arenei de patinaj și hochei pe gheață din Druzhkivka, din aceeași regiune.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG