Linkuri accesibilitate

Luptele din Ucraina sunt cele mai intense în regiunea Donețk.
Luptele din Ucraina sunt cele mai intense în regiunea Donețk.

Război în Ucraina | Zelenski: „Rusia va arunca în luptă tot ce i-a rămas!”

Forțele aeriene ucrainene au transmis că au doborât aproximativ 500 de drone lansate de armata rusă în Ucraina, din septembrie până în prezent.

Principalele evenimente

08:06 4.1.2023

Mihail Podoliak: „Federația Rusă a venit într-o țară străină pentru a-i ucide cetățenii”

Șeful administrației prezidențiale din Ucraina, Mihail Podoliak, a reafirmat într-o postare pe Twitter poziția Kievului față de negocierile pentru pace cu Rusia, potrivit The Guardian.

„Trebuie ținut cont de un lucru esențial. Mai ales atunci când doriți să 'vorbiți despre război sau negocieri'. Federația Rusă a venit într-o țară străină pentru a-i ucide cetățenii. Federația Rusă bombardează masiv Ucraina. Federația Rusă încearcă să acapareze o parte din teritoriul (altei țări, n.r.). Federația Rusă este singurul autor al unui război neprovocat în Europa”, a declarat oficialul ucrainean pe rețeaua de social media.

În ultimele zile, Rusia a folosit zeci de drone pentru a bombarda infrastructura civilă și militară a Ucrainei.

Bombardamentele masive continuă încă din luna octombrie. Acestea au început la scurt timp după ce o bombă a distrus podul Kerci, ce leagă peninsula Crimeea - anexată ilegal de Moscova în 2014 - de teritoriul Federației Ruse. Kremlinul a dat vina atunci pe Serviciile Secrete Ucrainene pentru explozie.

08:06 4.1.2023

Procurorii ucraineni: Rusia a torturat civili în Nikolaev și Herson


Procurorii ucraineni au declarat marți că trupele Kremlinului se fac responsabile de deschiderea unor „camere de tortură” într-un sat din regiunea Nikolaev și în orașul Herson din sudul Ucrainei, transmite CNN.

Procurorul regiunii Nikolaev, alături de Serviciile de Securitate ale Ucrainei (SBU) și experți medico-legali din cadrul Poliției Naționale au stabilit locația unei așa-zise „camere de tortură” în satul Oleksandrivka, aflat în sudul regiunii Nikolaev. Localitatea a fost ocupată de trupele rusești până în toamnă.

„Potrivit datelor anchetei, reprezentanții țării agresoare au confiscat casele din sat, au reținut ilegal și au torturat cu brutalitate localnicii care au refuzat să coopereze cu inamicul”, a transmis procuratura din Nikolaev.

Sicriu gol, în timpul unei intervenții de exhumare a cadavrelor într-un cimitir din Izium, estul Ucrainei, unde au fost descoperite peste 400 de morminte și o groapă comună.
Sicriu gol, în timpul unei intervenții de exhumare a cadavrelor într-un cimitir din Izium, estul Ucrainei, unde au fost descoperite peste 400 de morminte și o groapă comună.

Biroul regional al procuraturii a adăugat că „probe fizice au fost descoperite și confiscate” în timpul anchetei.

SBU a susținut într-o declarație că „rușii au reținut cu forța și au torturat cu brutalitate rezidenții locali care au refuzat să coopereze”.

„Ei au încercat să „obțină cu bătaia” adresele patrioților ucraineni, în special ale membrilor mișcării de rezistență”, a susținut SBU.

„Victimele au fost sufocate cu saci de plastic, au fost bătute cu obiecte grele și s-a folosit tortura electrică”, a adăugat comunicatul. „În timpul inspecției camerei, ofițerii de aplicare a legii au descoperit instrumente de tortură”.

CNN nu a putut verifica independent informația transmisă.

08:52 4.1.2023

Ministerul apărării din Rusia revizuiește bilanțul militarilor decedați la Makiivka

Ministerul rus al apărării a acuzat folosirea ilegală a telefoanelor mobile de către militarii săi cantonați în Makiivka drept principala cauză pentru dezastrul provocat de atacul lansat de Ucraina în noaptea de anul nou, transmite Reuters.

De asemenea, ministerul rus a revizuit bilanțul militarilor săi decedați, de la 63 la 89 de persoane.

Câteva zeci de militari ruși au murit în urma atacului lansat asupra unor clădiri a unei școli vocaționale din localitatea situată la 15 kilometri de Donețk. Comandanții ruși ar fi fost responsabili de faptul că în locul de cazare al militarilor ar fi fost păstrată și o cantitate mare de muniție.

Slujbă în memoria celor peste 60 de militari ruși uciși în urma atacului lansat de trupele ucrainene la Makiivka.
Slujbă în memoria celor peste 60 de militari ruși uciși în urma atacului lansat de trupele ucrainene la Makiivka.

Oficialii de la Kremlin au declarat în primă fază că 63 de soldați au fost uciși în urma atacului cu rachete al trupelor ucrainene. Numărul celor decedați s-ar putea apropia de 90, potrivit agenției de presă citate.

Reprezentanții Ministerului apărării din Rusia spun că folosirea, ilegală, în masă a telefoanelor mobile de către militarii săi au contribuit la dezastrul suferit.

„Asta a permis inamicului să determine coordonatele de localizare ale soldaților pentru un atac cu rachetă”, a transmis ministerul rus, marți noapte, transmite Reuters.

09:50 4.1.2023

„Rusia va arunca în luptă toate resursele pe care le mai are”, spune Zelenski

Rusia va capacita toate resursele umane pe care le mai poate mobiliza în ofensiva din Ucraina, care trebuie să „întrerupă” scenariul Kremlinului, a spus președintele Volodimir Zelenski în discursul său de marți seară.

„Nu avem nicio îndoială că stăpânii actuali ai Rusiei o să 'arunce' tot ce le-a mai rămas și pe toți cei pe care îi pot strânge pentru a încerca să schimb cursul războiului și cel puțin să își amâne înfrângerea”, a trasmis Volodimir Zelenski marți seară, în cel mai recent discurs din șirul celor adresate zilnic poporului ucrainean și transmise pe YouTube.

„Trebuie să întrerupem scenariul Rusiei. Ne pregătim pentru asta. Teroriștii trebuie să piardă. Orice încercare de ofensivă a lor trebuie să eșueze”, a adăugat șeful statului ucrainean.

Zelenski nu a vorbit despre atacul lansat de trupele ucrainene de anul nou la Makiivka, de lângă Donețk, în care au murit 89 de militari ruși, dar a aminit în schimb de distrugerea de către trupele ruse a arenei de patinaj și hochei pe gheață din Druzhkivka, din aceeași regiune.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG