Linkuri accesibilitate

Luptele din Ucraina sunt cele mai intense în regiunea Donețk.
Luptele din Ucraina sunt cele mai intense în regiunea Donețk.

Război în Ucraina | Zelenski: „Rusia va arunca în luptă tot ce i-a rămas!”

Forțele aeriene ucrainene au transmis că au doborât aproximativ 500 de drone lansate de armata rusă în Ucraina, din septembrie până în prezent.

Principalele evenimente

20:23 4.1.2023

Discuție Zelenski-Macron: Mai multe vehicule blindate pentru Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron i-a promis omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, că Franța va trimite vehicule de luptă blindate ușoare AMX-10 RC pentru a ajuta în războiul împotriva Rusiei, a declarat un oficial de la Elysee după o convorbire telefonică între cei doi lideri, relatează Reuters, citat de The Guardian.

Într-o discuție cu reporterii, sursa de la Elysee nu a oferit detalii legate de volumul sau calendarul livrărilor, dar a declarat că discuțiile dintre Franța și Ucraina vor continua în ceea ce privește livrarea potențială a altor tipuri de vehicule.

„Este pentru prima dată când sunt livrate vehicule blindate de producție occidentală în sprijinul armatei ucrainene”, a declarat oficialul francez sub condiția unanimității.

AMX-10, de fabricație franceză, este un vehicul armat de recunoaștere cu mobilitate ridicată, ce poate transporta patru persoane, potrivit site-ului ministerului francez al Forțelor Armate.

19:32 4.1.2023

Rusia a atacat infrastructura civilă din Kramatorsk, Zaporojie și Herson în ultimele 24 de ore

Armata Ucrainei a transmis miercuri că Moscova a lansat șapte rachete, 18 atacuri aeriene și mai bine de 85 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete asupra infrastructurii civile din orașele Kramatorsk, Zaporojie și Herson în ultimele 24 de ore.

„Există victime în rândul populației civile”, au precizat oficialii militari ucraineni, citați de The Guardian.

Informația nu a putut fi verificată în mod independent.

17:51 4.1.2023

Uniunea Europeană: Stocul de gaze naturale rămâne ridicat, în ciuda încercărilor Rusiei de a tăia livrările

Uniunea Europeană spune că nivelul de stocare a gazelor naturale rămâne crescut, în ciuda încercărilor Rusiei de a bloca livrările către Europa pe fondul războiului din Ucraina, relatează AP, citat de The Guardian.

Cele 27 de țări ale UE și-au făcut rezerve de gaze anul trecut, în caz de penurie pe timp de iarnă. Potrivit Comisiei Europene, capacitatea de stocare a gazelor se situează la aproape 84% din totalul spațiului de depozitare. Aceasta spune că nivelurile din decembrie au fost cu 13% mai mari decât media din perioada 2016-2018.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Tim McPhie, spune că „este o situație destul de bună”.

Gazul rusesc prin conducte reprezenta 40% din totalul de gaz importat de Europa înainte ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, să ordone trupelor sale să invadeze Ucraina în luna februarie a anului trecut. Importurile au scăzut ulterior la aproximativ 9% din totalul de gaze importate. Prețurile la energie s-au prăbușit, de asemenea, în parte din cauza vremii blânde de iarnă din Europa.

16:12 4.1.2023

Guvernatorul Samarei a discutat cu oficiali ai Apărării de la Moscova

Dmitri Azarov (dreapta), surprins alături de Rustam Minnikhanov, politician rus și președintele regiunii federale Tatarstan.
Dmitri Azarov (dreapta), surprins alături de Rustam Minnikhanov, politician rus și președintele regiunii federale Tatarstan.

Guvernatorul regiunii Samara (sud-vestul Rusiei), Dmitri Azarov, a purtat marți, la Moscova, discuții cu oficiali de rang înalt din Ministerul rus al Apărării, după moartea a zeci de militari ruși în orașul Makiivka din regiunea Donețk, potrivit agenției de presă ruse de stat RIA Novosti, citată de CNN.

Unii dintre militarii care au murit în atacul de duminică, imediat după miezul nopții, erau mobilizați din regiunea Samara, potrivit RIA Novosti, care îl citează pe Azarov.

Ministerul Apărării din Rusia a declarat că 89 de militari ruși au fost uciși în urma atacului cu rachete americane HIMARS. Armata ucraineană a afirmat inițial că până la aproximativ 400 de soldați ruși au fost uciși, adăugând ulterior că numărul este „în curs de clarificare”.

Lovitura marchează unul dintre cele mai dezastruoase episoade din conflict pentru forțele Moscovei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG