Linkuri accesibilitate

Rachetă Uragan neexplodată după mai multe explozii ale unor rachete rusești în regiunea Herson - 14 noiembrie 2022 (Foto - Anatoli Stepanov/AFP)
Rachetă Uragan neexplodată după mai multe explozii ale unor rachete rusești în regiunea Herson - 14 noiembrie 2022 (Foto - Anatoli Stepanov/AFP)

Război în Ucraina | Zelenski: Rachete rusești au lovit Polonia. Doi morți. Moscova: o provocare deliberată. Polonia invocă articolul 4

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat liderilor puterilor mondiale reuniți în Indonesia și a spus că războiul poate înceta dacă Rusia cu respectarea mai multor condiții. Acestea trebuie să plece de la respectarea independenței și teritoriului Ucrainei, a spus el.

Principalele evenimente:

11:23 15.11.2022

Cele zece condiții puse de Ucraina pentru încetarea războiului

Siguranța nucleară, alimentară, energetică și retragerea trupelor rusești se numără printre cele zece propuneri / condiții în care încetarea războiului poate avea loc, le-a transmis președintele Volodimir Zelenski liderilor reuniți la summit-ul G20 din Indonezia.

Șeful statului ucrainean s-a adresat liderilor mondiali în limba ucraineană, dar propunerile le-au fost transmise în engleză. El a spus că recucerirea capitalei regionale Herson, după retragerea trupelor ruse, a dat un elan trupelor ucrainene, convinse că vor câștiga confruntările de pe câmpul de luptă.

Volodimir Zelenski a vizitat luni orașul Herson, controlat de forțele ruse din martie și recucerit, după retragerea acestora, de către armata ucraineană.
Volodimir Zelenski a vizitat luni orașul Herson, controlat de forțele ruse din martie și recucerit, după retragerea acestora, de către armata ucraineană.

„Atunci nu ar trebui să ne gândim la realizarea formulei noastre de pace pentru a salva mii de vieți și a feri lumea de o destabilizare și mai accentuată?”, a întrebat Zelenski.

Liderul ucrainean a spus că Ucraina nu trebuie pusă în situația de a face compromisuri legate de conștiință, suveranitate, teritoriu și independență.

El a prezentat apoi cele zece propuneri legate de condițiile în care încetarea războiului poate avea loc. El le-a menționat totodată și ca provocări:

  • Siguranța nucleară - nimeni nu are dreptul să șantajeze lumea cu un dezastru nuclear
  • Siguranța alimentară
  • Siguranța energetică
  • Eliberarea tuturor prizonierilor și a persoanelor deportate
  • Implementarea Cartei ONU și restaurarea integrității teritoriale a Ucrainei și a ordinii mondiale
  • Retragerea trupelor ruse și încetarea ostilităților
  • Dreptate - înființarea unui Tribunal internațional care să cerceteze „crimele” comise în timpul războiului declanșat de Rusia și înființarea unui Mecanism de compensare a pagubelor produse
  • Protejarea imediată a mediului
  • Prevenirea escaladării - risc care încă există
  • Confirmarea încetării războiului - după ce măsurile de mai sus vor fi puse în practică, trebuie ca părțile implicate să semneze un document de încetare a războiului.

Volodimir Zelenski a mai spus că măsurile propuse sunt concrete și pot fi puse în practică, cu ajutorul liderilor mondiali, iar dacă Rusia refuză să le accepte, e o dovadă că dorește încă război.

12:43 15.11.2022

Rezoluție pregătită la G20 pe tema efectelor economice ale războiului din Ucraina

Liderii mondiali reuniți la summit-ul puterilor economice mondiale G20 din Indonezia pregătesc o rezoluție în care deplâng efectele economice ale războiului din Ucraina, iar cei mai mulți dintre ei vor condamna și războiul declanșat de Rusia în Ucraina, transmit The Guardian și Reuters.

Întâlnirea este prima de la declanșarea invaziei Rusiei, din 24 februarie.

„Cei mai mulți membri condamnă cu fermitate războiul din Ucraina și subliniază că acesta cauzează suferință umană imensă și exacerbează fragilitățile economiei globale”, se menționează în draft-ul documentului, conform unei copii consultate de agenția de presă Reuters.

Președintele Comisiei Europene, Ursula vin der Leyen și președintele SUA, Joe Biden, la summit-ul G20 din Indonezia.
Președintele Comisiei Europene, Ursula vin der Leyen și președintele SUA, Joe Biden, la summit-ul G20 din Indonezia.

„Au existat și puncte de vedere diferite și luări de poziții diverse cu privire la situația și la sancțiuni”, e o altă frază a draftului (document nepublicat) autenticitatea acestuia fiind confirmată pentru agenție de către un diplomat european.

„Documentul subliniază și că: anul acesta, am văzut de asemenea că războiul din Ucraina a afectat negativ economia globală”, menționează The Guardian, care citează Associated Press, care a văzut de asemenea draft-ul. Acesta face și un apel la prelungirea de către Rusia a acordului de transport al cerealelor din Ucraina, prin Marea Neagră (care expiră în 19 noiembrie), potrivit surselor citate.

Reprezentantul Rusiei la summit, ministrul de externe Serghei Lavrov spune că liderii țărilor vestice încearcă să politizeze declarația comună, atribuind condamnarea războiului tuturor membrilor G20, între care se numără și Rusia, scrie, într-un alt articol, Reuters.

„Trebuie să admitem clar că în această privință există diferențe (de opinii, n.red.)”, a spus Serghei Lavrov, conform sursei citate.

13:48 15.11.2022

Rusia consideră „nerealiste” condițiile Ucrainei pentru încetarea războiului

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat marți, la Summit-ul G20 din Indonezia că propunerile făcute de Ucraina pentru încetarea războiului sunt „nerealiste”, transmite Agenția France Presse (AFP).

„Problema este de partea ucraineană, care refuză categoric negocierile și pune condiții care sunt în mod evident nerealiste”, a spus Serghei Lavrov, care reprezintă Rusia la Summit-ul G20, în absența liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Rusia este reprezentată la summit-ul G20 din Indonezia de ministrul de externe Serghei Lavrov.
Rusia este reprezentată la summit-ul G20 din Indonezia de ministrul de externe Serghei Lavrov.

Oficialul rus a adăugat că a exprimat o poziție similară și în cadrul unor întâlniri cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Vrem să vedem dovezi concrete că țările vestice sunt interesate în mod serios să îl disciplineze pe Zelenski și să îi explice că lucrurile nu pot continua așa și că nu e în interesul cetățenilor ucraineni”, a adăugat oficialul rus, conform sursei citate.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat anterior liderilor reuniți la summit-ul G20, transmițând că Ucraina își dorește pacea, dar nu poate purta negocieri care să îi compromită „conștiința, suveranitatea, teritoriul și indenpendența”.

El a comunicat un set de 10 propuneri care pot face posibilă încetarea războiului.

14:35 15.11.2022

Kievul reacționează după ce ministrul de externe rus a spus că Ucraina este cea care nu își dorește pacea

Consilier prezidențial al lui Volodimir Zelenski, Mykhailo Podolyak a reacționat pe Twitte, la declarația ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, potrivit căreia Ucraina nu și-ar dori de fapt negocieri de pace și pune în acest sens condiții nerealiste.

„Federația rusă este cea care a invadat Ucraina, care ne bombardează orașele și comite genocid distrugând infrastructura de energie. Dar Ucraina 'escaladează conflictul?'. Războiul continuă din cauza manipulării publice a lui Lavrov și a lipsei de dorință în a opri uciderea” , a scris Podoloyak pe contul său de Twitter.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG