Linkuri accesibilitate

Generalul Valery Gerasimov, șeful Statului Major General, a fost numit comandant al războiului din Ucraina în locul lui Sergei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon”, care a ocupat funcția în octombrie.
Generalul Valery Gerasimov, șeful Statului Major General, a fost numit comandant al războiului din Ucraina în locul lui Sergei Surovikin, supranumit „generalul Armaghedon”, care a ocupat funcția în octombrie.

Război în Ucraina | Rocada generalilor ruși: Gherasimov în locul gen. „Armaghedon”. Luptele pentru Soledar continuă

Volodimir Zelenski neagă că Rusia a preluat orașul Soledar și a spus că luptele sunt în desfășurare. Valeri Gerasimov, șeful Statului Major General, a fost numit comandant general al războiului din Ucraina în locul lui Serghei Surovikin, adus în această funcție în octombrie.

Principalele informații ale zilei

13:34 12.1.2023

Rusia se întreabă dacă Suedia „are ceva de ascuns” în legătură cu exploziile de la gazoductele Nord Stream 

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, a sugerat joi că Suedia „are ceva de ascuns” în legătură cu investigația privind exploziile de la gazoductele Nord Stream de anul trecut, relatează Reuters.

Autoritățile din Suedia și Danemarca fac investigații asupra celor 4 găuri de mari dimensiuni descoperite după exploziile ce au avut loc în jurul gazoductelor Nord Stream 1 și 2 la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut.

Zaharova a spus joi în timpul briefingului său zilnic cu presa că refuzul Suediei de a colabora cu procurorii ruși este de natură să creeze „confuzii” și că Moscova are dreptul să cunoască detaliile din anchetele desfășurate cu privire la explozii

„Poate că investigatorii ruși, realizând o anchetă obiectivă, ar putea ajunge la o concluzie neconvenabilă despre cine a făcut acest act de sabotaj, terorism. Despre cine l-a gândit și cine l-a pus în aplicare”, le-a spus ea jurnaliștilor de la Moscova.

Zaharova a acuzat Suedia că „ascunde” date pe care le-a descoperit în timpul investigației, sugerând că „autoritățile suedeze au ceva de ascuns”.

Suedia și alte țări europene afirmă că exploziile au fost rezultatul unui act de sabotaj, fără a descoperi însă cine s-a aflat în spatele acestuia.

12:04 12.1.2023

Beijingul crede că este probabil ca Rusia să eșueze în Ucraina și să ajungă o putere minoră

În cadrul unor conversații private, mai mulți oficiali chinezi au declarat pentru Financial Times că Beijingul „nu ar trebui să urmeze pur și simplu Rusia” în ceea ce privește conflictul din Ucraina, potrivit Sky News.

Aceste comentarii, care vin la la doar câteva săptămâni după ce Vladimir Putin și Xi Jinping au promis să aprofundeze legăturile bilaterale, ar putea semnala o încercare a lui Xi Jinping de a se distanța de Rusia, sau cel puțin de a crea această impresie în ochii Occidentului.

Acest lucru se datorează faptului că Beijingul înțelege că reticența de a condamna Kremlinul și de a se alătura sancțiunilor occidentale este privită în Europa ca un sprijin implicit pentru războiul lui Putin.

Un oficial chinez care a preferat să-și păstreze anonimatul a declarat: „Putin este nebun”, adăugând că „decizia de invazie a fost luată de un grup foarte mic de oameni”.

Financial Times a mai fost informat că China „percepe acum probabilitatea ca Rusia să nu reușească să se impună împotriva Ucrainei și să iasă din conflict ca o putere minoră”, respectiv un stat cu o putere economică și diplomatică diminuată la nivel global.

De asemenea, oficiali ar fi declarat că Moscova nu a spus Beijingului că are intenția de a lansa o invazie la scară largă a Ucrainei înainte de a fi făcut acest lucru.

Între timp, FT a relatat că în Europa se speră pe scară largă că China ar putea contribui la împiedicarea Rusiei de a folosi arme nucleare.

„China s-ar opune întotdeauna folosirii armelor nucleare”, a declarat Susan Shirk, președinta Centrului China secolului XXI de la Universitatea California din San Diego.

„Dar atunci când Xi Jinping spune astfel de lucruri liderilor europeni, el vrea să sublinieze o anumită distanță față de Rusia”.

11:58 12.1.2023

Ministerul britanic al Apărării: Se dau lupte grele în Soledar 

Cea mai recentă actualizare a informațiilor de la Ministerul Apărării din Regatul Unit a spus că în ultimele două zile luptele grele au continuat atât în jurul orașului Soledar, regiunea Donețk, cât și în apropierea Kremina, regiunea Lugansk.

Comandamentul rus a recunoscut că sectorul frontului de lângă Kremennaia este insuficient protejat și în ianuarie a adus în sprijin parașutiștii Diviziei de Aterizare Aeriană a 76-a Gărzi a VDV (forțele aeropurtate).

Până în luna noiembrie a anului trecut, continuă analiștii britanici, Moscova a folosit aproape tot personalul disponibil al unităților de elită ale Forțelor Aeropurtate pentru a menține teritoriile ocupate în regiunea Herson.

Prin desfășurarea parașutiștilor în apropiere de Kremennaia, comandamentul rus se pare că încearcă să redea acestor trupe rolul lor mai familiar de unități de reacție rapidă de elită.

Acum redistribuiți în Donbas și în sudul Ucrainei, comandanții probabil încearcă să angajeze VDV mai mult în conformitate cu presupusul lor rol doctrinar ca forță de reacție rapidă relativ de elită.

09:59 12.1.2023

Putin, răbufnire nervoasă în direct la televiziune față de un ministru „De ce faceți pe prostul?” 

Miercuri, în plin Consiliu de Miniștri, președintele rus Vladimir Putin a răbufnit împotriva unuia dintre viceprim-miniștrii săi. Vizibil iritat de o problemă legată de contracte, șeful Kremlinului a avut o ieșire nervoasă în direct la televiziune, potrivit Le Figaro.

„Aveți totul pregătit, dar nu aveți contracte?”, a întrebat el. „Știu că nu există contracte pentru companii și mi-au spus-o directorii. De ce faceți pe proștii?”, a adăugat el. Putin a continuat: „Când vom avea contractele? Managerii de afaceri îmi spun că nu există contracte, iar dumneavoastră îmi spuneți că totul este gata”.

Secvența a dezlănțuit imediat pasiuni la televiziuni și pe rețelele de socializare. Unii au văzut în furia președintelui rus o „nervozitate” în legătură cu situația militară din Ucraina și chiar o pierdere a controlului. Dar Vladimir Putin este obișnuit cu acest tip de scenă și a dovedit-o în numeroase ocazii.

În 21 februarie, cu două zile înainte de începerea „operațiunii militare speciale”, președintele rus l-a mustrat public pe șeful serviciului de informații externe, Serghei Narîșkin. Un episod similar a avut loc în trecut cu oligarhul Deripaska.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG