Grossi: Acordul pentru centrala nucleară din Zaporojie devine tot mai dificil fiindcă se implică și ofițeri ruși
Negocierea unui acord privind o zonă de siguranță în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, controlată de Rusia, devine tot mai dificilă din cauza implicării armatei în discuții, a declarat șeful organizației de supraveghere nucleară a ONU.
„Nu cred că [un acord] este imposibil, dar nu este o negociere ușoară”, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un interviu acordat televiziunii publice italiene RAI.
Grossi, care a declarat anterior că speră să negocieze un acord privind protejarea centralei înainte de sfârșitul anului 2022, a spus acum că discuțiile cu Kievul și Moscova au devenit mai complicate deoarece implică nu doar diplomați, ci și ofițeri militari.
„A devenit ... o masă [de negocieri] mai lungă și mai dificilă”, a declarat Grossi.
Președintele Andrzej Duda, ovaționat de ucraineni, după ce a anunțat că Polonia este pregătită să trimită tancuri Leopard
Președintele polonez Andrzej Duda a fost primit cu urale de ucrainenii din Liov, iar o mulțime de oameni s-a adunat să îi strângă mâna celui care a anunțat miercuri că este pregătit să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina.
Polonia a anunțat că va trimite Ucrainei tancuri Leopard ca parte a unei coaliții internaționale, acestea urmând a fi primele tancuri de fabricație occidentală pe care Kievul le va primi după declanșarea invaziei rusești, relatează Reuters.
Rusia trimite noi arme și soldați în Belarus
Rusia a trimis încă un convoi militar în Belarus, constând dintr-un total de 40 de vagoane de tren care transportau personal și echipament militar, a informat grupul de monitorizare Belarusian Hajun pe 11 ianuarie, potrivit Kiev Independent.
Potrivit grupului, 750 de soldați ruși ar fi sosit cu acest convoi în Belarus.
BBC: Bătălia de la Soledar sugerează o ruptură în cadrul forţelor pro-ruse
Analiştii vorbesc de mult timp despre tensiuni apărute între armată şi grupul privat de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin, dar ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în legătură cu Soledar, oraşul ucrainean pe care oligarhul rus s-a grăbit să-l revendice, în timp ce oficialii de la Moscova au fost mai rezervaţi în declaraţii arată tot mai pregnant o ruptură apărută în rândul forţelor ruse care luptă în Ucraina, arată corespondentul BBC la Moscova.
Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale participă la bătălia pentru Soledar, oraş minier aflat la nord de Bahmut, în estul Ucrainei, care este în centrul unor lupte aprige.
Precizarea a fost făcută după ce Evgheni Prigojin, şeful grupului de mercenari Wagner, renumit pentru brutalitatea sa, a afirmat că luptătorii săi deţin controlul deplin asupra Soledarului şi s-a lăudat că doar trupele sale au participat la cucerirea oraşului.
Prigojin se va folosi cel mai probabil de orice victorie pentru a consolida reputaţia Wagner ca forţă de luptă eficientă în ochii lui Vladimir Putin. Numai că Ministerul rus al Apărării a părut să contrazică afirmaţiile controversatului oligarh.
Kremlinul a evitat să spună că Soledarul este sub controlul total al forţelor sale. "Să nu ne grăbim, să aşteptăm declaraţiile oficiale. Există o dinamică pozitivă în desfăşurare", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Ministerul ucrainean al Apărării a declarat, de asemenea, miercuri, că luptele grele continuă, iar forţele Wagner nu au reuşit să străpungă apărarea sa.
Dacă Soledar va cădea, va fi un as în mânecă pentru Prigojin. Într-o declaraţie publicată marţi seară, el s-a lăudat că "nicio altă unitate nu a luat parte la asaltul Soledar în afară de Wagner". Miecuri seară, după ce preşedintele Zelenski a declarat că Soledarul încă rezistă, Prigojin a revenit şi el şi a spus că forţele sale au eliberat complet Soledarul şi au ucis 500 de soldaţi ucraineni.
Oficialii ucraineni şi americani au declarat că, într-adevăr, unităţile Wagner reprezintă o mare parte din forţele care luptă în zonă, însă analiştii vorbesc de mult timp despre tensiuni apărute între armată şi Wagner.
Prigojin i-a criticat public pe generalii ruşi pentru că nu ar fi fost în contact cu realităţile războiului din Ucraina. Deşi este dificil de ştiut cu certitudine dacă în coridoarele puterii au loc lupte interne, există câteva indicii, scrie BBC.
Agenţia de ştiri TASS a anunţat marţi că generalul-colonel Aleksandr Lapin a fost numit şef al Statului Major al Forţelor Terestre. Presa rusă a citat surse care au afirmat că anunţul privind poziţia generalului Lapin - el a fost unul dintre cei care au fost criticaţi de Prigojin anul trecut - a fost făcut ca un avertisment pentru oligarh: nu te pune cu armata! relatează corespondentul de la Moscova al BBC, Will Vernon.
Dar, pe de altă parte, mulţi de la Moscova s-au grăbit să-i laude pe Prigojin şi grupul său Wagner pentru aparentul lor progres în Soledar. Influenta propagandistă Margarita Simonian a povestit cât de "politicos" este Prigojin, încheindu-şi laudele cu o mulţumire pentru luptătorii Wagner. "Drăguţii mei!", i-a gratulat ea.
De asemenea, bloggerii militari pro-Kremlin au lăudat pe Telegram grupul de mercenari. Un blogger le-a mulţumit pentru "emoţiile pe care le-au oferit în această seară".