Guvernatorul din Harkov: Aproape toate cadavrele de la Izium au semnele unei morți violente
La situl gropii comune de la Izium, aproximativ 99% dintre cadavrele exhumate vineri prezentau semnele unei morți violente, a declarat Oleg Sînegubov, guvernatorul regional al Harkovului.
„Aceasta este o teroare sângeroasă, brutală”, a spus Sînegubov, precizând că multe dintre morminte nici măcar nu erau marcate cu nume, doar cu numere, relatează The Guardian.
Guvernatorul a mai declarat că exhumatorii au descoperit mai multe cadavre cu mâinile legate la spate și o persoană „cu o frânghie în jurul gâtului”. „Evident, acești oameni au fost torturați și executați. Printre cei îngropați se află și copii”, a spus el.
Anchetatorii vor efectua examinări medico-legale asupra cadavrelor exhumate.
„După ce identitatea morților va fi identificată, toți vor fi îngropați cu respectul cuvenit. Fiecare deces va fi investigat și va deveni o dovadă a crimelor de război ale Rusiei în instanțele internaționale”, a completat Oleg Sînegubov.
Ce include noul pachet al SUA de 600 de milioane de dolari
Departamentul american al Apărării a anunțat vineri că va oferi Ucrainei o asistență suplimentară de securitate în valoare de 600 de milioane de dolari pentru a răspunde „nevoilor critice de securitate și apărare” ale țării.
Potrivit departamentului de apărare, acest pachet va include printre altele:
- Muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS)
- 36.000 de cartușe de artilerie de 105 mm și 1.000 de cartușe de artilerie de 155 mm cu ghidaj de precizie
- 20 de elicoptere Mi-17
- Peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger
- Peste 8.500 de sisteme antirachetă Javelin
- Peste 32.000 de alte sisteme antiblindate
- Patru radare de contra-artilerie
- Patru camioane și opt remorci pentru transportul de echipamente grele
- Sisteme aeriene fără pilot la bord
- 20 de obuziere de 105 mm și 180.000 de cartușe de artilerie
- Echipamente de deminare
- Muniții antipersonal Claymore
- Muniții și echipamente de demolare
- Arme de calibru mic și muniție
- Dispozitive de vedere pe timp de noapte, echipamente pentru vreme rece și alte echipamente de teren
În total, administrația Biden a angajat aproximativ 15,8 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina, dintre care 15,1 miliarde de dolari de la începutul invaziei rusești, pe 24 februarie.
Volodimir Zelenski: Răzbunarea va fi îngrozitoare
„Întreaga lume ar trebui să vadă asta. (...) O lume în care nu ar trebui să existe cruzime și terorism. Dar toate acestea sunt acolo. Iar numele ei este Rusia”, a scris președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe Telegram.
„Mai mult de 400 de cadavre au fost găsite în groapa comună de la Izium. Cu semne de tortură, copii, cei uciși în urma atacurilor cu rachete, luptători ai Forțelor Armate ale Ucrainei. Rusia lasă doar moarte și suferință. Asasini. Torționari. Lipsiți de tot ce este uman. Nu veți fugi. Nu vă veți ascunde. Răzbunarea va fi pe bună dreptate îngrozitoare. Pentru fiecare ucrainean, pentru fiecare suflet torturat”, a completat el.
Elveția suspendă regimul relaxat de tranzit pentru ruși
Elveția, o țară în mod tradițional neutră, s-a aliniat vineri la Uniunea Europeană și a suspendat un acord din 2009 care permitea cetățenilor ruși să intre pe teritoriul său, potrivit Swiss Info.
„Suspendarea acordului nu înseamnă o înghețare generală a vizelor pentru ruși, ci mai degrabă aceștia vor trebui să folosească procedura obișnuită de obținere a vizelor pentru a intra în Elveția”, a precizat Consiliul federal elvețian.
„Elveția are tot interesul de a contribui la o politică comună și uniformă în materie de vize la nivel european. În caz contrar, ar risca să se confrunte cu o creștere a numărului de cereri de viză depuse la reprezentanțele sale din străinătate de către cetățeni ruși care încearcă să eludeze deciziile UE”, a declarat guvernul elvețian.
Pe 9 septembrie, UE a decis să suspende acordul de facilitare a vizelor cu Federația Rusă, ca pedeapsă pentru invazia din Ucraina.
De asemenea, guvernul Elveției a confirmat suspendarea schimbului de informații fiscale cu Rusia, inclusiv schimburile automate și apelurile spontane de asistență, aliniind politica țării la cea a UE, a Statelor Unite, a Canadei și a Marii Britanii.
În ultima perioadă, Elveția a încetat să mai facă schimb de informații cu Rusia, deoarece instanțele elvețiene și alte organisme de resort au refuzat să dea curs unor astfel de solicitări.