Linkuri accesibilitate

Criminaliștii inspectează un cadavru găsit în groapa comună de lângă Izium, 16 septembrie 2022.
Criminaliștii inspectează un cadavru găsit în groapa comună de lângă Izium, 16 septembrie 2022.

Războiul din Ucraina | O groapă comună cu peste 440 de cadavre a fost descoperită la Izium. Ce conține noul pachet de ajutor american

Ziua 205 a invaziei: O groapă comună cu peste 440 de cadavre a fost descoperită în orașul Izium, recent eliberat de sub ruși. SUA anunță un nou ajutor de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Evenimentele zilei - 16 septembrie

23:07 16.9.2022

Volodimir Zelenski va vorbi la Adunarea Generală a ONU

Statele membre ale ONU au votat vineri o excepție pentru a-i permite liderului ucrainean Volodimir Zelenski să se adreseze săptămâna viitoare Adunării Generale a ONU, prin video, în ciuda opoziției Rusiei.

Din cele 193 de state membre, 101 au votat în favoarea permiterii ca Zelenski să „prezinte o declarație preînregistrată” în loc să o facă în persoană, așa cum se cere de obicei. Șapte membri au votat împotriva propunerii, inclusiv Rusia. 19 state s-au abținut, transmite The Guardian.

Începând de marți, aproximativ 150 de lideri mondiali se vor adresa Adunării Generale de la New York. Liderilor mondiali li s-a permis să vorbească prin video în 2020 și în 2021 din cauza pandemiei Covid, dar anul acesta evenimentul a revenit la intervenția în persoană și doar cei prezenți pot vorbi.

Mai mult de 50 de state, printre care Statele Unite, Franța, Coreea de Sud și Turcia, au înaintat o propunere pentru a face o excepție pentru Zelenski.

Textul a evidențiat situațiile în care liderii „nu pot participa personal la reuniunile Adunării Generale din motive independente de voința lor, din cauza unei invazii străine în curs de desfășurare, a unei agresiuni, a unor ostilități militare”.

Cei care s-au pronunțat pentru au decis „că Ucraina poate prezenta o declarație preînregistrată a șefului său de stat”, care va fi difuzată în timpul dezbaterii generale. În decizie s-a precizat, totuși, că excepția nu constituie un precedent pentru dezbaterile viitoare.

Un amendament introdus de Belarus, țară aliată cu Rusia, care ar fi permis tuturor liderilor împiedicați să vină personal la New York să trimită un mesaj preînregistrat, a fost respins cu 67 de voturi împotrivă, 23 pentru și 27 de abțineri.

Discursul Ucrainei este programat pentru după-amiaza zilei de 21 septembrie, dar este posibil să se producă modificări din cauza faptului că mulți lideri vor călători luni la Londra pentru funeraliile reginei Elisabeta a II-a.

22:34 16.9.2022

Putin: Principala misiune în privința Ucrainei rămâne neschimbată

Președintele rus Vladimir Putin a respins vineri succesul militar recent al Ucrainei în recucerirea regiunii Harkov, afirmând că Rusia preia treptat controlul asupra unor noi zone din țară, relatează Reuters.

Vorbind după un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai, desfășurat în orașul uzbec Samarkand, el a declarat că planul „operațiunii militare speciale” care reprezintă invazia rusă în Ucraina „nu face obiectul unor ajustări”.

„Statul Major General consideră că un lucru este important, altul secundar - dar sarcina principală rămâne neschimbată, iar aceasta este pusă în aplicare. Obiectivul principal este eliberarea întregului teritoriu al Donbasului”, a susținut el.

Donbasul este o zonă formată din două provincii din estul Ucrainei, în mare parte vorbitoare de limbă rusă - Luhansk, care se află acum în totalitate sub controlul forțelor separatiste ruse și susținute de acestea, și Donețk, pe care acestea o controlează parțial.

În acest moment, Rusia ocupă în total aproximativ o cincime din Ucraina, inclusiv o mare parte din provinciile Zaporojie și Herson din sud, pe lângă Crimeea, pe care a cucerit-o în 2014 și pe care o consideră parte a Rusiei.

22:24 16.9.2022

UE condamnă atrocitățile rusești de la Izium

Uniunea Europeană este „profund șocată” de descoperirea gropii comune cu sute de cadavre de la Izium, a declarat vineri șeful politicii externe a blocului comunitar, Josep Borrell, relatează Agenția France-Presse.

„Uniunea Europeană este profund șocată de gropile comune descoperite de autoritățile ucrainene. Condamnăm aceste atrocități în termenii cei mai fermi posibil. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei a lăsat o dâră de sânge și distrugere în întreaga Ucraină”, a adăugat Josep Borrell.

„Mii de civili au fost deja uciși, mulți alții au fost torturați, hărțuiți, agresați sexual, răpiți sau strămutați cu forța. Rusia, conducerea sa politică și toți cei implicați în încălcările continue ale dreptului internațional și ale dreptului umanitar internațional în Ucraina vor fi trași la răspundere”, a mai spus șeful diplomației UE.

Oficialii de la Kiev spun că au numărat 450 de morminte în acest loc de înmormântare în masă și au găsit 10 presupuse „centre de tortură” în regiunea Harkov după ce a fost recucerită de la invadatorii ruși.

20:44 16.9.2022

Putin: Invazia rusă în Ucraina a fost un răspuns la adresa Occidentului

Vladimir Putin a declarat că a trimis forțele ruse în Ucraina, în februarie, ca răspuns la o așa-numită dorință a Occidentului de a rupe Rusia, relatează Reuters.

Președintele rus a vorbit vineri la un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Discutând public despre război pentru prima dată de la contraofensiva dramatică a Ucrainei care a alungat trupele rusești din regiunea Harkov săptămâna trecută, Putin a amenințat că va continua să lovească infrastructura ucraineană și a spus: „Vom vedea cum se va termina (contraofensiva Ucrainei)”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG