Linkuri accesibilitate

Criminaliștii inspectează un cadavru găsit în groapa comună de lângă Izium, 16 septembrie 2022.
Criminaliștii inspectează un cadavru găsit în groapa comună de lângă Izium, 16 septembrie 2022.

Războiul din Ucraina | O groapă comună cu peste 440 de cadavre a fost descoperită la Izium. Ce conține noul pachet de ajutor american

Ziua 205 a invaziei: O groapă comună cu peste 440 de cadavre a fost descoperită în orașul Izium, recent eliberat de sub ruși. SUA anunță un nou ajutor de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Evenimentele zilei - 16 septembrie

07:05 16.9.2022

Serghei Șoigu ar putea fi convocat în fața Dumei de Stat pentru o audiere cu ușile închise

Duma de Stat a Rusiei ia în calcul convocarea ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, pentru o audiere cu uşile închise, a declarat Serghei Mironov, liderul facţiunii parlamentare a partidului „Rusia Justă”, citat joi de publicaţia rusă Kommersant.

Este un fapt inedit ca Duma (camera inferioară a parlamentului federal) să-l convoace la raport pe ministrul apărării, scrie potrivit Reuters. Forţele ruse au fost criticate deschis de către experţi militari săptămâna aceasta după ce au pierdut controlul asupra celei mai mari părţi a regiunii Harkov (nord-estul Ucrainei) în faţa unei contraofensive fulger a armatei ucrainene.

Mironov, un susţinător înflăcărat al invaziei Rusiei în Ucraina, lider al micului partid pro-Kremlin „Rusia Justă”, ar fi spus că Consiliul Dumei de Stat - care se ocupă de afacerile camerei inferioare - ar putea dezbate această problemă luni.

Într-un mesaj pe Twitter miercuri, Mironov afirmase că partidul său a propus o şedinţă cu Şoigu „pentru ca deputaţii să poată vorbi cu el în spatele uşilor închise şi să-i pună toate întrebările care ne interesează pe noi şi pe cetăţeni”.

Înfrângerea Rusiei în regiunea Harkov reprezintă cel mai important eşec al său după retragerea din împrejurimile Kievului în martie, până unde avansase în primele săptămâni ale invaziei sale declanşate în 24 februarie.

07:18 16.9.2022

Groapă comună cu peste 440 de cadavre în orașul Izium

Autoritățile ucrainene au găsit o groapă comună cu peste 440 de cadavre în orașul Izium din est, care a fost recucerit de la forțele ruse, a declarat un șef al poliției regionale, potrivit The Guardian.

Serhiy Bolvinov, anchetatorul șef al poliției pentru regiunea Harkov, a declarat pentru Sky News că unele persoane au fost ucise de bombardamente și lovituri aeriene.

Președintele Volodimir Zelenski a comparat descoperirea cu ceea ce s-a întâmplat la Bucea, la periferia Kievului, spunând în mesajul video de joi seara că: „Rusia lasă moartea peste tot în urmă și trebuie să fie responsabilă”.

„Procedurile necesare au început deja acolo. Mai multe informații – informații clare, verificabile – ar trebui să fie disponibile mâine”, a spus el.

Ucraina și aliații săi au acuzat forțele ruse că au comis crime de război la Bucea în primele etape ale invaziei din februarie de către forțele ruse.

Bolvinov a spus că vor fi efectuate investigații criminalistice asupra tuturor persoanelor.

„Pot spune că este una dintre cele mai mari gropi comune dintr-un oraș mare din zonele eliberate... 440 de cadavre au fost îngropate într-un singur loc”, a spus el. „Unii au murit din cauza focului de artilerie... alții au murit din cauza loviturilor aeriene.”

Ministerul ucrainean al Apărării a postat pe Twitter: „La Izium sunt descoperite morminte comune după eliberarea de sub ruși” și a adăugat că „cea mai mare groapă comună actuală are 440 de morminte nemarcate”.

Jurnaliştii de la Associated Press au văzut site-ul joi într-o pădure din afara Izium. În mijlocul copacilor se aflau sute de morminte cu cruci simple de lemn, majoritatea marcate doar cu cifre. Un mormânt mai mare purta un marcaj care spunea că conține cadavrele a 17 soldați ucraineni.

Anchetatorii cu detectoare de metale scanau locul pentru orice explozibil ascuns.

Serghei Gorodko, rezident la Izium, a spus că printre sutele de personae îngropate în morminte individuale s-au numărat zeci de adulți și copii uciși într-un atac aerian rusesc asupra unui bloc de apartamente.

Mii de trupe ruse au fugit de Izium în weekend. Nu a existat niciun comentariu public imediat din partea Rusiei.

Zeci de blocuri de apartamente bombardate din centrul orașului Izium se află în paragină de-a lungul drumurilor acoperite cu moloz din ceea ce a fost una dintre cele mai înverșunate bătălii din acest război, care a dus la moartea a cel puțin 1.000 de oameni, potrivit oficialilor ucraineni.

07:35 16.9.2022

Explozii în orașul rusesc Belgorod

Guvernatorul regiunii Belgorod din Rusia, Vyacheslav Gladkov, a declarat că orașul Valuyki a rămas fără curent după explozii.

Potrivit lui Gladkov, un civil a murit și alți doi sunt tratați într-un spital local. Gladkov a acuzat Forțele Armate ale Ucrainei că au lovit orașul. Ucraina nu a comentat incidentul.

07:47 16.9.2022

Casa Albă a aprobat ajutor militar suplimentar pentru Ucraina în valoare de 600 de milioane de dolari

Casa Albă a aprobat un nou pachet de până la 600 de milioane de dolari reprezentând asistenţă militară pentru Ucraina, potrivit unui comunicat difuzat joi, relatează AFP.

Această asistenţă constă în echipamente şi servicii, dar şi instruire, potrivit executivului american, care nu a oferit mai multe detalii, în special privind armamentul furnizat.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Statele Unite au oferit deja peste 15 miliarde de dolari pentru asistenţă militară Ucrainei.

Acest nou anunţ al SUA survine în timp ce armata ucraineană a lansat de la începutul lunii o vastă contraofensivă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG