Linkuri accesibilitate

Criminaliștii inspectează un cadavru găsit în groapa comună de lângă Izium, 16 septembrie 2022.
Criminaliștii inspectează un cadavru găsit în groapa comună de lângă Izium, 16 septembrie 2022.

Războiul din Ucraina | O groapă comună cu peste 440 de cadavre a fost descoperită la Izium. Ce conține noul pachet de ajutor american

Ziua 205 a invaziei: O groapă comună cu peste 440 de cadavre a fost descoperită în orașul Izium, recent eliberat de sub ruși. SUA anunță un nou ajutor de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Evenimentele zilei - 16 septembrie

08:00 16.9.2022

Rușii bombardează teritoriile recent eliberate din regiunea Harkov

În bombardamente au fost răniți 12 civili, inclusiv 2 copii, a anunțat guvernatorului regiunii Oleh Syniehubov, citat de The Kyiv Independent.

De asemenea, primarul orașului Harkov, Ihor Terejov, acuză rușii că au bombardat un cartier rezidențial fără să precizeze dacă sunt victime.

Și rușii anunță că în Belgorod s-au auzit explozii și că orașul rusesc Valuyki a rămas fără curent electric, acuzând Ucraina că un civil a murit în urma unor bombardamente ucrainene.

08:26 16.9.2022

Casa Albă, către China: Lumea trebuie să respingă acțiunile lui Putin în Ucraina

4Casa Albă a cerut joi Chinei să nu sprijine Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei, întrucât întreaga lume ar trebui să se alinieze împotriva agresiunilor.

„Nu credem că cineva ar trebui să rămână pe margine”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, într-un interviu acordat CNN.

„Întreaga lume ar trebui să fie aliniată împotriva a ceea ce face Putin”, a adăugat Kirby în timp ce președintele rus se întâlnea la Samarkand, în Uzbekistan, cu omologul său chinez Xi Jinping.

„Nu este momentul pentru afaceri ca de obicei cu Putin”, a insistat oficialul american, citat de Reuter.

Kirby a spus că rămâne de văzut cât de mult va sprijini China războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, remarcând în acest sens că Beijingul nu a acţionat pentru a-l susţine material pe Putin și nici nu a încalcat sancţiunile impuse Moscovei.

De la Samarkand, unde s-a întâlnit cu omologul său chinez, Vladimir Putin a reiterat că se opune unei „lumi unipolare” conduse de Statele Unite. Izolat din cauza războiului și aflat în căutare de „prieteni”, Putin a salutat „poziţia echilibrată” a Beijingului cu privire la Ucraina.

„Tentativele de a crea o lume unipolară au luat recent o formă absolut urâtă şi sunt total inacceptabile, a declarat Putin, adresându-i-se lui Xi în cadrul unei întâlniri în marja summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS). Este vorba de prima dintre dintre cei doi lideri de stat după lansarea ofensivei ruse în Ucraina pe 24 februarie.

„Noi apreciem foarte mult poziţia echilibrată a prietenilor noştri chinezi cu privire la criza ucraineană”, a continuat Putin.

„Vă înţelegem întrebările şi îngrijorările. Vă vom explica în detaliu poziţia noastră pe acest subiect”, a adăugat el, fără a oferi alte precizări.

China, principalul partener economic al Rusiei, nu a sprijinit şi nici nu a criticat războiul provocat de Putin în Ucraina, dar s-a declarat împotriva sancţiunilor decise pentru pedepsirea Kremlinului.

La rândul său, Xi Jinping a declarat că Beijingul este dispus „să lucreze împreună cu Rusia pentru a-şi asuma responsabilitatea de mare putere”.

08:35 16.9.2022

Ucraina promite că va crește furnizarea de energie electrică către Moldova și România

Ucraina intenționează să crească furnizarea de energie electrică către Moldova și România de la centrala nucleară din Ucraina de Sud din regiunea Mykolaiv, se precizează într-o declarație publicată pe site-ul Ministerului de Externe ucrainean în urma întâlnirii miniștrilor de externe și energiei din cele trei țări desfășurată joi la Odesa.

„Miniștrii, în special, au convenit asupra integrării piețelor de energie, creșterii schimbului de energie electrică între Ucraina, Republica Moldova și România, precum și reconstrucției și extinderii liniei de transport de înaltă tensiune. CNE Ucraina de Sud - Orlovka - Isaccea, inclusiv racordarea acesteia în Moldova, în vederea asigurării conexiunii electrice între cele trei țări”, se arată în document.

08:52 16.9.2022

Ministerul britanic al Apărării: Grupul Wagner face recrutări printre prizonierii ruși

Grupul militar privat Wagner, legat de Kremlin, a desfășurat o campanie activă de recrutare printre prizonierii ruși cel puțin din iulie, potrivit ultimului briefing de informații de la Ministerul Apărării din Regatul Unit.

Academiile militare ruse au scurtat, de asemenea, perioadele de pregătire pentru cadeți, indică o penurie „din ce în ce mai gravă” de ofițeri juniori și infanterie de luptă.

Și Institutul pentru Studiul Războiului arată în ultima sa analiză că Rusia a lansat o acțiune națională de recrutare pentru trupe proaspete în urma eșecurilor sale din regiunea Ucrainei Harkov.

Institutul a spus că Rusia „aproape sigur” a drenat o mare parte a forțelor staționate inițial în fostele state sovietice, probabil slăbindu-și prezența în acele zone.

Redistribuiri notabileau fost în contextul reînnoirii tensiunilor dintre Kârgâzstan și Tadjikistan, a spus institutul, deoarece sute de trupe ruse au fost retrase din bazele din fiecare țară de la începutul invaziei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG