Germania preia controlul asupra operațiunii germane a lui Rosneft
Germania preia controlul asupra unității germane a companiei petroliere ruse Rosneft PJSC, a scrie Bloomberg.
Autoritatea federală de reglementare a rețelei va prelua RN Refining & Marketing GmbH și Rosneft Deutschland GmbH, care reprezintă aproximativ 12% din capacitatea de procesare a petrolului a Germaniei, a anunțat vineri Ministerul Economiei.
În plus față de raportul despre preluarea de către guvernul german a controlului operațiunii germane a lui Rosneft, secretarul de stat Jörg Kukies a postat pe Twitter că această mișcare a fost „un pas în plus pentru asigurarea securității noastre energetice”.
Ministerului German al Economiei a oferit mai multe detalii într-un comunicat de presă:
„Rosneft Germania reprezintă aproximativ 12% din capacitatea de procesare a petrolului a Germaniei, ceea ce o face una dintre cele mai mari companii de procesare a petrolului din Germania.
Filialele germane Rosneft, Rosneft Deutschland GmbH (RDG) și RN Refining & Marketing GmbH (RNRM), care importă lunar țiței din Rusia în Germania în valoare de câteva sute de milioane de euro, sunt plasate sub tutelă.
Motivul ordinului administrației fiduciare este că continuarea operațiunilor de afaceri ale rafinăriilor afectate era în pericol din cauza dreptului de proprietate asupra companiilor. Furnizorii centrali de servicii critice, cum ar fi furnizorii, companiile de asigurări, companiile IT și băncile, dar și clienții, nu mai erau dispuși să lucreze cu Rosneft - nici cu rafinăriile cu participarea Rosneft și nici cu filialele germane Rosneft, RDG și RNRM, ei înșiși”, spune Ministerului German al Economiei
Germania nu livrează Ucrainei tancurile pe care aceasta le cere
Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a declarat joi că guvernul german va livra vehicule blindate Kievului, dar nu tancurile pe care le-a cerut Ucraina, scrie AFP.
"Este încurajator să vedem succesele pe care Ucraina a reușit să le obțină în ultimele zile, în special datorită armelor germane", a declarat Christine Lambrecht reporterilor.
Contraofensiva Kievului "arată cât de important este să se furnizeze rapid Ucrainei echipamente militare suplimentare", a adăugat ea.
Cancelarul Olaf Scholz a apărat, de asemenea, sprijinul țării sale pentru Ucraina.
"Îi ajutăm (...) pentru că le susținem lupta", a spus el într-un discurs, enumerând modalitățile prin care Berlinul a ajutat Ucraina, de la furnizarea de arme la antrenarea trupelor.
"Livrările noastre de armament, dar și cele ale aliaților noștri, au contribuit la faptul că lucrurile au luat o altă turnură decât cea pe care o plănuise președintele rus", a adăugat el.
Lambrecht a anunțat livrarea a două noi lansatoare multiple de rachete Mars-II, precum și a 200 de rachete. Ucraina va primi, de asemenea, 50 de vehicule de transport pe teren Dingo.
Cu toate acestea, Germania nu intenționează să livreze tancuri de luptă Leopard-2 în această etapă, deși Ucraina a insistat în acest sens.
Berlinul continuă să se bazeze pe un sistem de livrări circulare: Grecia va primi tancuri germane Marder, solicitate și de Kiev, iar Atena va livra "foarte curând" la schimb tancuri mai vechi Ucrainei, potrivit doamnei Lambrecht.
"Este important pentru mine să precizez că aceste livrări nu vor slăbi Bundeswehr-ul (armata germană)", a declarat ministrul.
"Suntem în continuare în poziția de a apăra alianța (NATO) și țara și este important pentru mine ca aliații noștri de pe flancul estic să poată conta pe noi pentru a ne respecta promisiunile", a declarat Lambrecht.
Guvernul german a fost criticat în ultimele zile atât la Kiev, cât și la Berlin, pentru reticența sa în a livra tancuri care ar putea contribui la schimbarea situației în mijlocul ofensivei ucrainene.
ISW: Rusia amână mobilizarea generală
Ucraina își continuă contraofensiva în estul țării în timp ce Rusia amână mobilizarea generală, spre numulțumirea naționaliștilor și a liderului cecen Ramzan Kadîrov, care fac apel la ”automobilizare” și nu vor să aștepte declararea legii marțiale, se arată în cea mai recentă evaluarea a Institutului pentru Studiul Războiului.
Kremlinul ar fi retras o mare parte din forțele aflate inițial în bazele rusești din fostele state sovietice de când a început invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina la 24 februarie, slăbind probabil influența rusă în aceste state.
Jens Stoltenberg: Contraofensiva ucraineană e încurajatoare, dar nu e începutul sfârșitului războiului
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că contraatacul Ucrainei împotriva trupelor ruse a fost foarte eficient, dar a avertizat că națiunile ar trebui să se pregătească pentru un război pe termen lung.
„Este, desigur, extrem de încurajator să vezi că forțele armate ucrainene au reușit să recupereze teritorii și să lovească, de asemenea, în spatele liniilor rusești”, a declarat Stoltenberg la radio BBC.
„În același timp, trebuie să înțelegem că acesta nu este începutul sfârșitului războiului, trebuie să fim pregătiți pentru termen lung.”