Linkuri accesibilitate

Criminaliștii inspectează un cadavru găsit în groapa comună de lângă Izium, 16 septembrie 2022.
Criminaliștii inspectează un cadavru găsit în groapa comună de lângă Izium, 16 septembrie 2022.

Războiul din Ucraina | O groapă comună cu peste 440 de cadavre a fost descoperită la Izium. Ce conține noul pachet de ajutor american

Ziua 205 a invaziei: O groapă comună cu peste 440 de cadavre a fost descoperită în orașul Izium, recent eliberat de sub ruși. SUA anunță un nou ajutor de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Evenimentele zilei - 16 septembrie

12:52 16.9.2022

Zelenski acuză Rusia de crime de război

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat pe Telegram pentru a lăuda forțele armate ale Ucrainei pentru că au respins ocupanții în Harkov și a acuzat din nou Rusia de crime de război.

„Începând de astăzi, aproape întreaga regiune Harkov este de-ocupată. A fost o mișcare fără precedent a războinicilor noștri – ucrainenii au reușit din nou să facă ceea ce mulți considerau imposibil.

Armata rusă se află în regiunea Harkov de mai bine de cinci luni. Și în acest timp, ocupanții nici nu au încercat să facă nimic pentru oameni. Ei doar au distrus, doar au luat. Au lăsat în urmă sate devastate, în unele dintre ele nu există nici o casă neavariată. Rusia nu poate aduce nimic altceva decât genocid”.

Rusia a negat în mod repetat că a vizat civili și infrastructura civilă de când a invadat Ucraina în februarie, în ceea ce ea descrie drept o „operație militară specială”.

14:25 16.9.2022

În groapa comună descoperită la Izium sunt în majoritate civili

Majoritatea persoanelor găsite în groapa comună din orașul Izium sunt civili, a declarat vineri șeful poliției ucrainene, pe baza unei estimări preliminare, transmite Reuters.

Întrebat dacă groapa comună conținea în principal civili sau soldați, șeful poliției, Ihor Klymenko, a declarat într-o conferință de presă că "la o estimare preliminară, civili. Deși avem informații că acolo sunt soldați, încă nu am recuperat nici măcar unul".

Autoritățile ucrainene au declarat că au descoperit o groapă comună cu 440 de cadavre în Izium, un fost bastion al liniei de front rusești, și au spus că aceasta este o dovadă a crimelor de război comise de invadatori.

14:27 16.9.2022

ONU intenționează să trimită observatori pentru drepturile omului la Izium

ONU intenționează să trimită observatori pentru drepturile omului la Izium, unde autoritățile ucrainene spun că au găsit o groapă comună cu aproximativ 440 de cadavre, a declarat Liz Throssell, purtător de cuvânt al organizației, conform Reuters.

Ea a spus că nu a putut confirma dacă cadavrele se aflau într-o groapă comună sau într-o serie de morminte individuale.

14:33 16.9.2022

Procurorul general al autorității separatiste proruse din regiunea Lugansk, ucis într-o explozie cu bombă în biroul lui  

Presa de stat rusă relatează că Serghei Gorenko, procurorul general al autorității separatiste proruse din regiunea Lugansk, a fost ucis vineri într-un atentat cu bombă din biroul său.

Serghei Gorenko „a murit din cauza rănilor sale în urma unei explozii la biroul său”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor de urgență, potrivit agenției de știri ruse Interfax, citată de The Guardian.

Un colonel din ministerul separatist de interne Lugansk a declarat agenției de presă de stat TASS că adjunctul lui Gorenko a fost și el ucis.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG