Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina | Cameră de tortură la Herson unde au fost reținuți și abuzați copii ucraineni. Zelenski cere tribunal de război

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a primit miercuri Premiul Saharov acordat de Parlamentul European poporului ucrainean. Zelenski a cerut înființarea unui tribunal de război pentru anchetarea liderilor ruși.

Principalele informații ale zilei:

23:34 14.12.2022

Noua șefă a Crucii Roșii vrea să discute cu Moscova despre accesul la prizonierii de război

Noua șefă a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) a declarat că intenționează să meargă la Moscova pentru a discuta despre accesul la prizonierii de război „când va fi momentul”.

Mirjana Spoljaric Egger a declarat reporterilor că „a vorbit personal cu omologii ruși”, adăugând că vede posibilitatea unui acord major de schimb de prizonieri de război în conflictul dintre Ucraina și Rusia.

23:30 14.12.2022

Veniturile din petrolul rusesc au scăzut luna trecută

Veniturile din petrolul rusesc au scăzut luna trecută, în ciuda unei creșteri a producției chiar sub nivelul de dinaintea invaziei Ucrainei, a declarat Agenția Internațională pentru Energie.

AIE a estimat că Rusia a câștigat aproximativ 15,8 miliarde de dolari din vânzările de petrol în noiembrie, a doua cea mai mică valoare din acest an după 14,7 miliarde de dolari în septembrie, un semn că eforturile occidentale de a sufoca veniturile Kremlinului funcționează.

23:25 14.12.2022

Papa Francisc i-a îndemnat pe oameni să cheltuiască mai puțin de Crăciun și să trimită diferența ucrainenilor

Papa Francisc i-a îndemnat pe oameni să cheltuiască mai puțin pentru sărbătorile și cadourile de Crăciun anul acesta și să trimită diferența ucrainenilor pentru a-i ajuta să treacă peste foamea și frigul iernii.

Papa, care a făcut apeluri pentru Ucraina la aproape fiecare eveniment public de când Rusia și-a invadat vecinul în februarie, a făcut această cerere la sfârșitul audienței sale generale săptămânale.

15:44 14.12.2022

Zelenski, la primirea premiului Saharov pentru poporul ucrainean, cere Europei un tribunal de război pentru judecarea liderilor ruși

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Europei să susțină înființarea unui tribunal de război care să judece înalți oficiali ruși în numele „poporului curajos al Ucrainei”.

Într-un mesaj video adresat Parlamentului European, Zelenski a spus că tribunalul trebuie să înceapă să lucreze și a cerut parlamentarilor să ajute la înființarea acestuia.

Este necesar să devină realitate cât mai curând posibil”, a spus el.

Liderul ucrainean a făcut apelul în momentul în care a primit Premiul Saharov anual al UE pentru libertatea de gândire.

Orașele și satele distruse de Rusia, viețile distruse ar trebui să se reflecte în sentințe nu numai pentru cei care au comis toate acestea în mod direct, ci și pentru cei care au organizat și au început această agresiune”, a spus Zelenski.

El a insistat că țara sa va câștiga tocmai pentru „a nu exista încercări de a aplica, din nou, politica de genocid împotriva poporului nostru, atât în Ucraina, cât și în toată Europa”.

Uniunea Europeană și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au susținut crearea unui tribunal special care să-i judece pe înalții oficiali ruși, inclusiv pe Vladimir Putin, pentru crima comisă împotriva poporului ucrainean.

Premiul Saharov a fost acordat de Parlamentul European pentru „acei ucraineni care luptă în stradă, pentru cei care au fost forțați să fugă, pentru cei care și-au pierdut rude și prieteni, pentru toți cei care se ridică și luptă pentru cine și în ce cred”, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, în urmă cu două luni când a fost anunțată acordarea premiului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG