Linkuri accesibilitate

O fetiță între ceea ce a rămas din rachetele rusești care au atacat Kievul - 29 mai 2022 (REUTERS/Edgar Su)
O fetiță între ceea ce a rămas din rachetele rusești care au atacat Kievul - 29 mai 2022 (REUTERS/Edgar Su)

Războiul din Ucraina | Jurnalist francez, ucis în timpul evacuării civililor din Sievierodonețk. Nou ambasador al SUA, la Kiev

Rusia atacă intens orașe din estul Ucrainei, unde provoacă distrugeri masive. Liderii UE nu au ajuns la un acord pentru interzicerea importului de petrol rusesc.

Principalele informații

10:31 30.5.2022

Forțele Rusiei avansează spre centrul orașului Sievierodonețk

Oficiali ucraineni citați de CNN au declarat, luni dimineață, că forțele Rusiei avansează spre centrul orașului Sievierodonețk, bombardat intens în ultimele zile. Doi oameni au fost uciși, a precizat guvernatorul Administrației Militare din Luhansk, regiunea din estul Ucrainei unde se află orașul.

În regiunile separatiste Donețk și Luhansk se concentrează zilele acestea ofensiva Rusiei, acestea fiind „prioritatea” atacurilor, după cum a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Duminică, președintele Volodimir Zelesnki a declarat că infrastructura critică din Sievierodonețk a fost distrusă, potrivit Reuters. „Circa 90% din clădiri sunt distruse. Peste două treimi din zonele rezidențiale distruse complet. Rețelele de comunicare nu mai funcționează, a spus președintele Ucrainei.

Într-o postare pe Telegram, Administrația Militară Luhansk a adăugat, luni, că au loc lupte grele în Severodonețk și Lisichansk. „Rușii transportă mari cantități de muniție și echipamente în zona Sievierodonețk, se arată în postarea citată de CNN.

09:23 30.5.2022

Soarta prizonierilor de la Azovstal

Rudele luptătorilor ucraineni de la Azovstal, care s-au predat forțelor Rusiei sau celor separatiste sprijinite de Moscova, spun că nu mai au detalii despre soarta acestora.

Soțiile a doi dintre ei și prietena unui al treilea au spus la CNN că nu au vorbit cu aceștia de mai multe zile. Deși este în legătură cu autoritățile ucrainene, spune Anna Ivleva la CNN, nu știe detalii despre locul în care s-ar putea afla soțul ei și nici care este starea acestuia.

08:51 30.5.2022

„Lipsa de disciplină” și pierderile militarilor ruși

Ministerul Apărării din Marea Britanie transmite în evaluarea de luni dimineață a războiului din Ucraina că Rusia a suferit, „cel mai probabil pierderi masive în rândul militarilor de rang mediu și inferior”.

Pierderile în rândul profesioniștilor din generația tânără a forțelor Rusiei vor duce, cel mai probabil, la amplificarea problemelor de modernizare a strategiilor de comandă și control, iar relatările despre revolte în rândul militarilor, lipsa de experiență și a unei conduceri credibile și eficiente ar urma să afecteze și mai mult moralul militarilor și să accentueze lipsa disciplinei.

08:41 30.5.2022

Contraofensivă ucraineană în zona Harkov-Nikolaiev

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), o organizație independentă de la Washington, transmite în analiza zilnică a războiului din Ucraina că forțele ucrainene au avut „succes limitat” în contraofensiva din zona Harkov-Nikolaiev, obligând forțele Rusiei să treacă în defensivă.

Contraatacul e menit să oprească încercarea Rusiei de a stabili poziții defensive puternice de-a lungul frontului de sud.

ISW precizează că deși operațiuni le ucrainene nu au dus la o recuperarea relevantă de teritoriu, vor reușit cel mai probabil să perturbe operațiunile rusești și să forțeze Rusia să trimită întăriri în regiunea Herson.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG