Linkuri accesibilitate

O fetiță între ceea ce a rămas din rachetele rusești care au atacat Kievul - 29 mai 2022 (REUTERS/Edgar Su)
O fetiță între ceea ce a rămas din rachetele rusești care au atacat Kievul - 29 mai 2022 (REUTERS/Edgar Su)

Războiul din Ucraina | Jurnalist francez, ucis în timpul evacuării civililor din Sievierodonețk. Nou ambasador al SUA, la Kiev

Rusia atacă intens orașe din estul Ucrainei, unde provoacă distrugeri masive. Liderii UE nu au ajuns la un acord pentru interzicerea importului de petrol rusesc.

Principalele informații

15:31 30.5.2022

Două persoane ucise în timpul intrării trupelor rusești în Sievierodonețk

Doi civili au fost uciși și cinci persoane au fost rănite de bombardamente în timp ce trupele ruse au pătruns la periferia orașului ucrainean Sievierodonețk, a declarat guvernatorul regional de la Luhansk, Serghei Gaidai, într-o declarație emisă luni dimineață.

Gaidai a spus că au loc „bătălii grele” în timp ce trupele rusești atacă orașul cu toate armele și sprijinul aerian și au intrat în zonele sale de sud-est și nord-est.

„Inamicul a folosit toate armele posibile, folosește aeronave. Cu toate acestea, armata noastră se apără ferm pentru a împiedica intrarea inamicului în țară. Obuzele rusești au ucis doi locuitori din Severodon și au rănit alți cinci. Cei mai mulți dintre ei sunt locuitori ai unui bloc din zona veche a orașului. Pregăteau mâncare în curte când a început brusc bombardarea. Doi locuitori din Sirotîn au fost grav răniți. Toți răniții au primit îngrijiri la domiciliu și sunt deja în spitale din regiunea Donețk”, a spus primarul, citat de The Guardian.

Peste noapte, cel puțin 12 case au fost distruse în Sievierodonețk și 18 în Lîsîceansk, a adăugat el. Forțele rusești transferă muniție și echipament în număr mare în zonă, a mai spus primarul.

În cea mai recentă actualizare operațională din această dimineață, la ora 6 dimineața, armata ucraineană a părut să confirme că trupele rusești se concentrează asupra periferiei de nord-est și sud-est a orașului.

14:43 30.5.2022

Explozia unei mașini capcană la Melitopol

Presa oficială din Rusia transmite că o mașină capcană a explodat la Melitopol, în apropierea unei clădiri în care se aflau oficiali ruși. Trei persoane ar fi fost rănite.

Potrivit BBC, primarul orașului, Ivan Fedorov, spune că ar exista două posibile cauze ale exploziei. Aceasta ar fi fost declanșată fie de rușii care încearcă să anihileze rezistența ucraineană din oraș, fie de serviciile secrete ucrainene în încercarea de a ucide colaboratori ai rușilor. El a declarat pentru BBC că știe cauza reală, dar nu o poate dezvălui în acest moment.

Ucraineni din Melitopol, indiferenți în fața focurilor de avertisment ale militarilor ruși
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:48 0:00

Forțele Rusiei au întâmpinat o rezistență puternică din partea locuitorilor din Melitopol când au intrat în acest oraș, în februarie, iar în ultima perioadă au fost mai multe relatări care ar sugera că rezistența continuă: un tren blindat rus ar fi deraiat după o acțiune de sabotaj și doi soldați ruși au fost găsiți morți pe stradă. Luna trecută, un pod folosit pentru aprovizionarea forțelor Rusiei a fost bombardat, amintește BBC.

Duminică, în oraș a avut loc un protest față de ocupația rusă. Recent, în oraș au fost aduse echipamente de luptă rusești, menite să întărească atacurile Rusiei în zona Zaporojie.

14:05 30.5.2022

Moscova acuză Kievul că ar ataca ținte civile în Donbas

Kremlinul și-a intensificat în ultimele zile acuzațiile potrivit cărora forțele ucrainene ar ataca infrastructura civilă din Donbas. Aici se află regiunile separatiste Donețk și Luhansk, a căror „independență” e susținută de Moscova și unde se concentrează în prezent atacurile Rusiei.

Potrivit BBC, care nu a putut verifica independent acuzațiile, Kremlinul susține că ucrainenii ar ataca ținte care ar include „instituții pentru copii”, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

De la începutul războiului până acum, forțele ucrainene și organizații umanitare au semnalat numeroase atacuri ale Rusiei asupra unor ținte civile (inclusiv spitale și școli) în care au murit mii de civili, inclusiv copii, potrivit Națiunilor Unite.

Un bloc de locuințe distrus de bombardamentele Rusiei în Bakhmut, estul Ucrainei. Imagine din 28 mai.
Un bloc de locuințe distrus de bombardamentele Rusiei în Bakhmut, estul Ucrainei. Imagine din 28 mai.

13:29 30.5.2022

Petro Poroșenko, permisiune să părăsească Ucraina

Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, investigat pentru trădare în Ucraina, a primit permisiunea să părăsească țara pentru o reuniune politică.

În cursul dimineții au apărut relatări potrivit cărora acesta ar fi fost împiedicat să iasă din țară, deși ar fi avut aprobare în acest sens. Dincolo de investigația de trădare, bărbații între 18 și 60 de ani nu pot părăsi Ucraina decât cu aprobare specială sau dacă sunt însoțitori ai cel puțin trei minori. Poroșenko are 57 de ani.

Reuters citează presa locală și apropiați ai lui Poroșenko, care spun că acesta a putut trece, în final, granița.

De la începutul războiului, fostul președinte s-a implicat în luptele din Kiev și a inițiat demersuri diplomatice pentru obținerea de sprijin internațional.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG