Linkuri accesibilitate

O fetiță între ceea ce a rămas din rachetele rusești care au atacat Kievul - 29 mai 2022 (REUTERS/Edgar Su)
O fetiță între ceea ce a rămas din rachetele rusești care au atacat Kievul - 29 mai 2022 (REUTERS/Edgar Su)

Războiul din Ucraina | Jurnalist francez, ucis în timpul evacuării civililor din Sievierodonețk. Nou ambasador al SUA, la Kiev

Rusia atacă intens orașe din estul Ucrainei, unde provoacă distrugeri masive. Liderii UE nu au ajuns la un acord pentru interzicerea importului de petrol rusesc.

Principalele informații

11:52 30.5.2022

Acord Rusia – Serbia pentru gaze naturale

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a anunțat semnarea unui acord pe trei ani pentru import de gaze naturale din Rusia.

Potrivit CNN, acesta a declarat, duminică, la o televiziune din Serbia, că este vorba despre un acord „la cel mai mic preț din Europa”, stabilit între el și Vladimir Putin.

Vladimir Putin și Aleksandar Vučić în ianuarie 2019, la Belgrad.
Vladimir Putin și Aleksandar Vučić în ianuarie 2019, la Belgrad.

Actualul contract pe 10 ani al Serbiei cu furnizorul rus Gazprom expiră luni.

Serbia, care nu este membră a UE, e aproape în totalitate dependentă de gazul rusesc și menține și relații militare cu Rusia. A condamnat invazia asupra Ucrainei în rezoluțiile ONU, dar nu impune vreo sancțiune Rusiei.

13:08 30.5.2022

Ministrul de Externe al Franței, Catherine Colonna, se află luni la Kiev, unde se va întâlni cu omologul ei ucrainean, Dmitro Kuleba, dar și cu președintele Volodimir Zelesnki.

Catherine Colonna a scris pe pagina ei de Twitter că vizita e menită să arate solidaritatea Franței cu poporul ucrainean.

Colonna va vizita Bucea, oraș din apropierea Kievului marcat de atrocitățile de care sunt acuzate forțele Rusiei care l-au ocupat o perioadă de timp. Ea va dona orașului ambulanțe și echipamente pentru securitate civilă.

13:29 30.5.2022

Petro Poroșenko, permisiune să părăsească Ucraina

Fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, investigat pentru trădare în Ucraina, a primit permisiunea să părăsească țara pentru o reuniune politică.

În cursul dimineții au apărut relatări potrivit cărora acesta ar fi fost împiedicat să iasă din țară, deși ar fi avut aprobare în acest sens. Dincolo de investigația de trădare, bărbații între 18 și 60 de ani nu pot părăsi Ucraina decât cu aprobare specială sau dacă sunt însoțitori ai cel puțin trei minori. Poroșenko are 57 de ani.

Reuters citează presa locală și apropiați ai lui Poroșenko, care spun că acesta a putut trece, în final, granița.

De la începutul războiului, fostul președinte s-a implicat în luptele din Kiev și a inițiat demersuri diplomatice pentru obținerea de sprijin internațional.

14:05 30.5.2022

Moscova acuză Kievul că ar ataca ținte civile în Donbas

Kremlinul și-a intensificat în ultimele zile acuzațiile potrivit cărora forțele ucrainene ar ataca infrastructura civilă din Donbas. Aici se află regiunile separatiste Donețk și Luhansk, a căror „independență” e susținută de Moscova și unde se concentrează în prezent atacurile Rusiei.

Potrivit BBC, care nu a putut verifica independent acuzațiile, Kremlinul susține că ucrainenii ar ataca ținte care ar include „instituții pentru copii”, a spus purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

De la începutul războiului până acum, forțele ucrainene și organizații umanitare au semnalat numeroase atacuri ale Rusiei asupra unor ținte civile (inclusiv spitale și școli) în care au murit mii de civili, inclusiv copii, potrivit Națiunilor Unite.

Un bloc de locuințe distrus de bombardamentele Rusiei în Bakhmut, estul Ucrainei. Imagine din 28 mai.
Un bloc de locuințe distrus de bombardamentele Rusiei în Bakhmut, estul Ucrainei. Imagine din 28 mai.

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG