Explozia unei mașini capcană la Melitopol
Presa oficială din Rusia transmite că o mașină capcană a explodat la Melitopol, în apropierea unei clădiri în care se aflau oficiali ruși. Trei persoane ar fi fost rănite.
Potrivit BBC, primarul orașului, Ivan Fedorov, spune că ar exista două posibile cauze ale exploziei. Aceasta ar fi fost declanșată fie de rușii care încearcă să anihileze rezistența ucraineană din oraș, fie de serviciile secrete ucrainene în încercarea de a ucide colaboratori ai rușilor. El a declarat pentru BBC că știe cauza reală, dar nu o poate dezvălui în acest moment.
Forțele Rusiei au întâmpinat o rezistență puternică din partea locuitorilor din Melitopol când au intrat în acest oraș, în februarie, iar în ultima perioadă au fost mai multe relatări care ar sugera că rezistența continuă: un tren blindat rus ar fi deraiat după o acțiune de sabotaj și doi soldați ruși au fost găsiți morți pe stradă. Luna trecută, un pod folosit pentru aprovizionarea forțelor Rusiei a fost bombardat, amintește BBC.
Duminică, în oraș a avut loc un protest față de ocupația rusă. Recent, în oraș au fost aduse echipamente de luptă rusești, menite să întărească atacurile Rusiei în zona Zaporojie.
Două persoane ucise în timpul intrării trupelor rusești în Sievierodonețk
Doi civili au fost uciși și cinci persoane au fost rănite de bombardamente în timp ce trupele ruse au pătruns la periferia orașului ucrainean Sievierodonețk, a declarat guvernatorul regional de la Luhansk, Serghei Gaidai, într-o declarație emisă luni dimineață.
Gaidai a spus că au loc „bătălii grele” în timp ce trupele rusești atacă orașul cu toate armele și sprijinul aerian și au intrat în zonele sale de sud-est și nord-est.
„Inamicul a folosit toate armele posibile, folosește aeronave. Cu toate acestea, armata noastră se apără ferm pentru a împiedica intrarea inamicului în țară. Obuzele rusești au ucis doi locuitori din Severodon și au rănit alți cinci. Cei mai mulți dintre ei sunt locuitori ai unui bloc din zona veche a orașului. Pregăteau mâncare în curte când a început brusc bombardarea. Doi locuitori din Sirotîn au fost grav răniți. Toți răniții au primit îngrijiri la domiciliu și sunt deja în spitale din regiunea Donețk”, a spus primarul, citat de The Guardian.
Peste noapte, cel puțin 12 case au fost distruse în Sievierodonețk și 18 în Lîsîceansk, a adăugat el. Forțele rusești transferă muniție și echipament în număr mare în zonă, a mai spus primarul.
În cea mai recentă actualizare operațională din această dimineață, la ora 6 dimineața, armata ucraineană a părut să confirme că trupele rusești se concentrează asupra periferiei de nord-est și sud-est a orașului.
Jurnalist francez ucis la Sievierodonețk
Un jurnalist francez a fost ucis după ce o mașină de evacuare a fost lovită în apropiere de Sievierodonețk, a declarat guvernatorul regional al orașului Luhansk, Serghei Gaidai, citat de The Guardian.
Frédéric Leclerc-Imhoff lucra pentru BFM TV.
„Astăzi, vehiculul nostru blindat de evacuare urma să ridice 10 oameni din zonă și a intrat sub focul inamicului. Un șrapnel de la un obuz a străpuns blindajul mașinii, un jurnalist francez a fost rănit mortal la gât în timp ce pregătea un material despre evacuare, un polițist de patrulă a fost salvat de o cască.”
În această dimineață, Gaidai a spus că au loc „bătălii grele” în timp ce trupele rusești atacă orașul cu toate armele și sprijinul aerian și au intrat în zonele sale de sud-est și nord-est.
Tânărul de 32 de ani se afla în Ucraina „pentru a arăta realitatea războiului”, a spus președintele francez Emmanuel Macron, adăugând că Leclerc-Imhoff a fost „împușcat mortal” în timp ce se afla la bordul unui autobuz umanitar, „alături de civili forțați să fugă pentru a scăpa de bombele rusești”.
Ministrul francez de externe Catherine Colonna a declarat că țara sa condamnă moartea „profund șocantă” a jurnalistului. „Franța cere ca o investigație transparentă să fie întreprinsă cât mai curând posibil pentru a arunca o lumină completă asupra circumstanțelor acestei tragedii”, a spus Colonna, citată de BBC.
Consensul asupra embargoului petrolier împotriva Rusiei, posibil dar nu se știe când
Cancelarul german Olaf Scholz a spus că se așteaptă ca Uniunea Europeană să ajungă la un consens cu privire la un embargo petrolier împotriva Rusiei, dar nu a dat un interval de timp când s-ar putea întâmpla.
„Tot ceea ce aud pare că ar putea exista un consens – și mai devreme sau mai târziu va exista”, spune Scholz citat de Reuters, potrivit declarațiilor date reporterilor înainte de summitul de la Bruxelles.
Realizarea unui acord la nivelul UE cu privire la următorul set de sancțiuni împotriva Rusiei nu va fi ușoară, o arată și declarațiile liderilor de la Bruxelles.
„Vom găsi întotdeauna un compromis. Încă sunt discuții în curs. Atâta timp cât vor exista discuții, am speranță”, a spus prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel în timp ce mergea la întâlnirea Consiliului European din această după-amiază.
Cu toate acestea, Reuters scrie despre declarații mai puțin încurajatoare cu privire la un astfel de acord din partea premierului ungar, Viktor Orbán (foto). El le-a spus reporterilor că Ungaria are nevoie de garanții că ar putea achiziționa petrol pe mare dacă transporturile de petrol rusești nu vor mai veni prin conducta Drujba.
„Ceea ce este o problemă pentru noi și de ce trebuie să luptăm astăzi, este că, dacă se întâmplă ceva cu petrolul rusesc care vine prin conductă... dacă nu vine petrol, atunci ar trebui să avem dreptul la achiziții pe mare”, a spus Orban. „Aceasta este garanția de care avem nevoie.”
Facebook Forum