Linkuri accesibilitate

3 iulie 2022, Lisichansk. Rusia a anunțat duminică că a preluat controlul asupra orașului și a „eliberat” astfel auto-proclamata „Republică Populară Luhansk”. Un oficial ucrainean a transmis că Lisichansk nu ar fi sub controlul „total” al forțelor Rusiei.
3 iulie 2022, Lisichansk. Rusia a anunțat duminică că a preluat controlul asupra orașului și a „eliberat” astfel auto-proclamata „Republică Populară Luhansk”. Un oficial ucrainean a transmis că Lisichansk nu ar fi sub controlul „total” al forțelor Rusiei.

Războiul din Ucraina | Rusia anunță că ar fi cucerit ultimul oraș controlat de ucraineni în regiunea Luhansk. Atacuri intense în Donețk

Rusia anunță că ar fi preluat controlul total asupra regiunii Luhansk din estul Ucrainei, odată cu asumarea victoriei în luptele din Lisichansk. Ucraina spune că lupta pentru Donbas nu s-a încheiat.

Principalele informații

08:42 3.7.2022

Controlul asupra orașului Lisichansk

Atât forțele ucrainene, cât și cele ruse/separatiștii pretind că au controlul asupra orașului Lisichansk, ultimul oraș important din Luhansk pe care Ucraina nu îl pierduse în fața Rusiei.

Potrivit BBC, separatiștii sprijiniți de Rusia și forțele Moscovei au anunțat că au intrat cu succes în oraș și ar fi ajuns în centrul acestuia. Presa rusă a arătat chiar imagini cu separatiști și militari ruși care par că se află, victorioși, pe străzile orașului. Surse rusești au prezentat o înregistrare cu steagul Rusiei, care ar fi fost arborat pe clădire administrativă a orașului, chiar dacă aceasta se află în ruină. Informațiile nu au fost verificate independent.

Autoritățile ucrainene din regiune admit că au loc lupte grele la Lisichansk, dar insistă că au încă controlul asupra acestuia. Luna trecută, forțele Rusiei au cucerit orașul din apropiere Severodonețk, după încercări disperate ale forțelor ucrainene de a le ține piept. Ambele orașe sunt distruse aproape în totalitate.

Un consilier al președintelui Ucrainei, citat de Reuters, spune că va fi greu pentru Rusia să mențină controlul în Donbas cu șase orașe mari cucerite (inclusiv Lisichansk, dacă acest lucru se va întâmpla).

08:49 3.7.2022

Cel puțin trei morți în explozii din orașul rusesc de graniță Belgorod

Potrivit autorităților ruse citate de Reuters, mai multe clădiri au fost afectate de explozii, cel puțin trei oameni au murit și cel puțin patru, inclusiv un copil de 10 ani, au fost răniți.

Orașul Belgorod se află la circa 40 de kilometri de granița cu Ucraina, iar un membru al legislativului de la Moscova, Andrei Klishas, a declarat că Ucraina a bombardat Belgorod și a cerut un răspuns militar la acest „act de agresiune”.

Guvernatorul regiunii, Viacheslav Gladkov, spusese anterior că incidentul este investigat, dar că „probabil, sistemul nostru antirachetă a funcționat”.

Ucraina nu a formulat, deocamdată, vreo reacție. După invadarea Ucrainei, în 24 februarie, au fost mai multe atacuri în zona Belgorod. Ucraina nu a revendicat niciunul, dar le-a descris drept „pedepse” pentru ce face Rusia.

10:43 3.7.2022

Atac ucrainean în orașul ocupat Melitopol

Forțele ucrainene au lansat, duminică, circa 30 de rachete asupra unei baze militare a Rusiei din orașul ocupat Melitopol, regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei.

Potrivit Reuters, informația a fost transmisă de primarul orașului, Ivan Fedorov, printr-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

Baza ar fi fost „scoasă din funcțiune”, a scris acesta, adăugând că sâmbătă, rezistența ucraineană a reușit deraierea unui tren rusesc cu muniție în apropiere de Melitopol.

Lupte intense au loc duminică în estul Ucrainei, în special la Lisichansk, ultima zonă urbană din regiunea Luhansk care nu este controlată în totalitate de forțele Rusiei.

Ultimul drum din Lisichansk | Oamenii sunt implorați să evacueze orașul
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:17 0:00

12:15 3.7.2022

Marea Britanie: Rusia pregătește fraudarea unui pseudo-referendum în Herson

Ministerul britanic al Apărării transmite în analiza zilnică a informațiilor despre războiul din Ucraina că oficialii impuși de Rusia în Herson, sudul Ucrainei, pregătesc organizarea, până în toamnă, a unui „referendum” de alipire la Rusia.

„Rusia face, probabil, o prioritate din organizarea unui vot pseudo-constituțional în încercarea de a legitima controlul asupra regiunii”.

Ministerul Apărării din Marea Britanie precizează că primarul ales al orașului Herson a fost arestat în 28 iunie, în încercarea de blocare a opoziției față de ocupația rusă. Totuși, în zonele ocupate continuă rezistența ucraineană atât pașnică, cât și armată.

„Găsirea unei soluții constituționale pentru ocupație este probabil un obiectiv politic prioritar pentru Rusia, care va fi cel mai probabil pregătită să manipuleze votul pentru a obține un rezultat acceptabil”, adaugă analiza.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG