Linkuri accesibilitate

9 aprilie 2022 - O femeia plânge în căutarea corpului fiului ei printre dărâmăturile unei clădiri rezidențiale distruse de bombardamentele Rusiei asupra orașului Borodianka, de lângă Kiev.
9 aprilie 2022 - O femeia plânge în căutarea corpului fiului ei printre dărâmăturile unei clădiri rezidențiale distruse de bombardamentele Rusiei asupra orașului Borodianka, de lângă Kiev.

Teroarea rusească în Ucraina | Parlamentul de la Kiev: cel puțin 176 de copii au fost uciși. UE își reia activitatea diplomatică în Ucraina

Autoritățile ucrainene din estul țării au cerut populației civile rămase în zonă să plece imediat. Acestea semnalează o intensificare a atacurilor forțelor Rusiei în această regiune, dar și înspre sud, inclusiv la Odesa.

Parlamentul de la Kiev anunță că cel puțin 176 de copii au fost uciși în urma războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Premierul Marii Britanii și cancelarul Austriei s-au aflat, sâmbătă, la Kiev.

Ambasada UE în Ucraina și-a reluat activitatea în capitala țării, după o perioadă în care a funcționat din Polonia.

Autoritățile din estul Ucrainei fac apel la evacuarea de urgență a civililor. Forțele Rusiei își intensifică atacurile asupra acestei regiuni.

Cel puțin 60 de persoane au murit și alte aproape 100 au fost rănite în urma unui atac cu bombă care a avut loc, vineri dimineață, asupra gării din Kramatorsk, în estul Ucrainei. Au fost uciși civili, inclusiv cinci copii, care așteptau să evacueze zona.

Volodimir Zelenski a comparat atacul cu cel de la Bucea și a spus că și acesta va fi o probă în procesul împotriva crimelor Rusiei, care „va trebui să se întâmple”. „Responsabilitatea nu poate fi evitată", a insistat el.

Zelenski s-a întâlnit vineri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu șeful diplomației UE, Josep Borrell. Aceștia s-au aflat în Ucraina și au vizitat Bucea, localitatea în care militarii ruși sunt acuzați că au masacrat și torturat civili.

La Kiev, Ursula von der Leyen i-a înmânat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, un chestionar ce reprezintă un pas spre obținerea statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Japonia a interzis importurile de cărbune din Rusia și a expulzat opt diplomați ruși.

Rusia amenință YouTube cu represalii după blocarea contului Dumei de Stat

Oficialii ruși acuză YouTube că a blocat contul Dumei de Stat și spun că măsura nu va rămâne fără consecințe, potrivit BBC.

Președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a acuzat Washingtonul de îngrădirea drepturilor rușilor, spunând, pe Telegram, că „SUA vor monopol asupra informațiilor”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Youtube „și-a pecetluit soarta”.


Potrivit reprezentanților Rusiei, Duma-TV avea peste 145.000 de abonați pe pagina de YouTube, care transmitea dezbateri parlamentare și interviuri cu politicienii din legislativ.

Joi, autoritatea rusă de reglementare în domeniul comunicațiilor a acuzat YouTube, care este deținut de Google, că transmite informații false despre războiul din Ucraina. Google urma să aibă limitat accesul la a-și promova produsele în Rusia.

Moscova a interzis sau blocat deja mai multe platforme occidentale sau independente și există indicii că Google ar putea fi următoarea.

Depozit de muniție ucrainean distrus în centrul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării informează că forțele sale militare au distrus un depozit de muniție la baza militară Mirhorod din centrul Ucrainei, potrivit BBC, care citează agenția rusă Interfax.

Un avion de luptă MiG-29 și un elicopter Mi-8 ar fi fost distruse.

Guvernatorul regiunii Poltava, unde se află Mirhorod, a anunțat, potrivit BBC, că două persoane au fost rănite, iar baza militară a suferit „distrugeri semnificative”.

Bombardamente puternice la Harkov

Reprezentanții administrației militare a regiunii Harkov, din estul Ucrainei, au anunțat, sâmbătă, că bombardamentele forțelor Rusiei au continuat „masiv” în ultimele 24 de ore, transmite CNN. Circa 50 de atacuri au avut drept țintă capitala regiunii, orașul Harkov.

Relatările par să confirme ipoteza concentrării forțelor Rusiei asupra estului Ucrainei. Autoritățile ucrainene spun că este vizat avansul de la Izium, din regiunea Harkov, către Donbas, regiunea în care se află Donețk și Luhansk.

Înainte ordonării invaziei asupra Ucrainei, Vladimir Putin anunțase recunoașterea așa-numitelor republici independente Donețk și Luhansk.

Planuri pentru noi evacuări ale civililor

Vicepremierul Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că 10 coridoare de evacuare a civililor din zonele atacate intens de forțele Rusiei ar urma să fie deschise sâmbătă, inclusiv pentru evacuări din Mariupol, relatează BBC.

În paralel, guvernatorul din Luhansk, Serghei Gaidai, citat de RFE/RL, a transmis că este necesară evacuarea de urgență a civililor din regiune în urma intensificării bombardamentelor. Circa 30% din populația civilă nu ar fi fost încă evacuată.

Evacuare a civililor din Luhansk, 7 aprilie 2022
Evacuare a civililor din Luhansk, 7 aprilie 2022

Sâmbătă, Ministerul Apărării din Marea Britanie a avertizat că civilii sunt ținte ale atacurilor.

În ultimele zile, forțele Rusiei și-au concentrat ofensiva asupra estului Ucrainei, unde se află cele două regiuni separatiste, Donețk și Luhansk și unde, vineri, au bombardat o gară în care mii de oameni așteptau evacuarea.

Atacul asupra gării din Kramatorsk a ucis peste 50 de persoane, inclusiv copii. 8 aprilie, lângă gara din Kramatorsk.
Atacul asupra gării din Kramatorsk a ucis peste 50 de persoane, inclusiv copii. 8 aprilie, lângă gara din Kramatorsk.

Analiștii spun că retragerea din zona Kievului și concentrarea atacului asupra estului țării ar putea însemna o reevaluare a obiectivelor armatei Rusiei și posibila încercare de a câștiga măcar cele două regiuni separatiste în urma invadării ordonate de Vladimir Putin în 24 februarie.

Potrivit SUA, Moscova ar plănui să mobilizeze în estul Ucrainei zeci de mii de soldați.

Sâmbătă dimineață, BBC a transmis că potrivit unui oficial Occidental, Rusia ar fi restructurat conducerea militară care supervizează războiul din Ucraina. Conducerea ar fi fost preluată de generalul Alexander Dvornikov, care are o experiență bogată în intervenția militară a Rusiei din Siria.

Generalul Aleksandr Dvornikov în 2018.
Generalul Aleksandr Dvornikov în 2018.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG