Președinta CE la Kiev. Statutul de țară candidată
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a înmânat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, un chestionar menit să avanseze eforturile Ucrainei de a deveni țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.
Von der Leyen a vizitat, vineri, Bucea și Kiev și a spus că Europa este alături de poporul ucrainean. „Rusia se va confrunta cu un declin economic, financiar și tehnologic, în timp ce Ucraina se îndreaptă către un viitor european”. Ea a descrie drept „de neconceput” ce s-a întâmplat la Bucea, unde forțele Rusiei sunt acuzate că au ucis și torturat cu sânge rece civili.
„Lupta voastră este și a noastră”, a spus liderul european, care a promis poporului ucrainean că cei vinovați vor fi aduși în fața justiției.
Evenimentele zilei de 8 aprilie, AICI.
Zelenski: „noi crime de război” comise de Rusia în Ucraina
În mesajul obișnuit pe care îl transmite aproape în fiecare noapte prin intermediul rețelor de socializare, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că atacul cu bombă asupra civililor care așteptau să fie evacuați din gara Kramatorsk, din estul Ucrainei, reprezintă „la fel ca masacrul de la Bucea, o nouă crimă de război”.
Vom afla „cine, ce a făcut, cine a dat ordinul, de unde a venit racheta, cine a transportat-o și cum a fost coordonat atacul. Responsabilitatea nu poate fi evitată”, a transmis Zelenski pe Facebook.
Rusia a negat că ar fi la originea bombardării gării prin care civilii din estul Ucrainei încercau să evacueze zona, dar Pentagonul a confirmat că a fost un atac rusesc.
Cel puțin 50 de persoane au murit și alte 100 au fost rănite.
Potrivit Institutului pentru studiul războiului, (ISW), racheta care a lovit gara și a făcut cele mai multe pagube era o rachetă rusească Tochka-U.
Comunitatea internațională a condamnat atacul.
Mariupol și Nikolaiev sunt „atacate de pe mare”
Ministerul Apărării din Marea Britanie arată, în analiza zilnică a evoluțiilor războiului din Ucraina, că forțele Rusiei continuă să își concentreze atacurile asupra estului țării, cu bombardamente de pe mare asupra orașelor Mariupol și Nikolaiev.
Atacurile aeriene ar urma să fie intensificate asupra estului și sudului Ucrainei, în timp ce continuă și atacurile asupra civililor.
Forțele Ucrainei au reușit să împiedice crearea unui coridor între Crimeea ocupată de Rusia încă din 2014 și regiunea Donbas din estul Ucrainei, mai arată analiza Ministerului Apărării de la Londra.
Planuri pentru noi evacuări ale civililor
Vicepremierul Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că 10 coridoare de evacuare a civililor din zonele atacate intens de forțele Rusiei ar urma să fie deschise sâmbătă, inclusiv pentru evacuări din Mariupol, relatează BBC.
În paralel, guvernatorul din Luhansk, Serghei Gaidai, citat de RFE/RL, a transmis că este necesară evacuarea de urgență a civililor din regiune în urma intensificării bombardamentelor. Circa 30% din populația civilă nu ar fi fost încă evacuată.
Sâmbătă, Ministerul Apărării din Marea Britanie a avertizat că civilii sunt ținte ale atacurilor.
În ultimele zile, forțele Rusiei și-au concentrat ofensiva asupra estului Ucrainei, unde se află cele două regiuni separatiste, Donețk și Luhansk și unde, vineri, au bombardat o gară în care mii de oameni așteptau evacuarea.
Analiștii spun că retragerea din zona Kievului și concentrarea atacului asupra estului țării ar putea însemna o reevaluare a obiectivelor armatei Rusiei și posibila încercare de a câștiga măcar cele două regiuni separatiste în urma invadării ordonate de Vladimir Putin în 24 februarie.
Potrivit SUA, Moscova ar plănui să mobilizeze în estul Ucrainei zeci de mii de soldați.
Sâmbătă dimineață, BBC a transmis că potrivit unui oficial Occidental, Rusia ar fi restructurat conducerea militară care supervizează războiul din Ucraina. Conducerea ar fi fost preluată de generalul Alexander Dvornikov, care are o experiență bogată în intervenția militară a Rusiei din Siria.