Linkuri accesibilitate

9 aprilie 2022 - O femeia plânge în căutarea corpului fiului ei printre dărâmăturile unei clădiri rezidențiale distruse de bombardamentele Rusiei asupra orașului Borodianka, de lângă Kiev.
9 aprilie 2022 - O femeia plânge în căutarea corpului fiului ei printre dărâmăturile unei clădiri rezidențiale distruse de bombardamentele Rusiei asupra orașului Borodianka, de lângă Kiev.

Teroarea rusească în Ucraina | Parlamentul de la Kiev: cel puțin 176 de copii au fost uciși. UE își reia activitatea diplomatică în Ucraina

Autoritățile ucrainene din estul țării au cerut populației civile rămase în zonă să plece imediat. Acestea semnalează o intensificare a atacurilor forțelor Rusiei în această regiune, dar și înspre sud, inclusiv la Odesa.

Parlamentul de la Kiev anunță că cel puțin 176 de copii au fost uciși în urma războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Premierul Marii Britanii și cancelarul Austriei s-au aflat, sâmbătă, la Kiev.

Ambasada UE în Ucraina și-a reluat activitatea în capitala țării, după o perioadă în care a funcționat din Polonia.

Autoritățile din estul Ucrainei fac apel la evacuarea de urgență a civililor. Forțele Rusiei își intensifică atacurile asupra acestei regiuni.

Cel puțin 60 de persoane au murit și alte aproape 100 au fost rănite în urma unui atac cu bombă care a avut loc, vineri dimineață, asupra gării din Kramatorsk, în estul Ucrainei. Au fost uciși civili, inclusiv cinci copii, care așteptau să evacueze zona.

Volodimir Zelenski a comparat atacul cu cel de la Bucea și a spus că și acesta va fi o probă în procesul împotriva crimelor Rusiei, care „va trebui să se întâmple”. „Responsabilitatea nu poate fi evitată", a insistat el.

Zelenski s-a întâlnit vineri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu șeful diplomației UE, Josep Borrell. Aceștia s-au aflat în Ucraina și au vizitat Bucea, localitatea în care militarii ruși sunt acuzați că au masacrat și torturat civili.

La Kiev, Ursula von der Leyen i-a înmânat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, un chestionar ce reprezintă un pas spre obținerea statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Japonia a interzis importurile de cărbune din Rusia și a expulzat opt diplomați ruși.

Parlamentul Ucrainei: cel puțin 176 de copii morți

Parlamentul Ucrainei transmite, sâmbătă, într-o postare pe pagina de Twitter a instituției, că cel puțin 176 de copii au murit ca urmare a „agresiunii armate a Rusiei în Ucraina”, iar peste 324 au fost răniți. Acestea sunt datele disponibile până în acest moment, precizează legislativul de la Kiev.

10 miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei

Participanții la evenimentul de sâmbătă de strângere de fonduri „Stand Up for Ukraine” s-au angajat să acorde peste 10 milioane de euro în sprijinul Ucrainei și a populației afectate de război. Un miliard reprezintă contribuția Comisiei Europene.

Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană, Canada și organizația Global Citizen. Au participat guverne, corporații și instituții bancare.

600 de milioane de euro vor ajunge la guvernul Ucrainei și la Națiunile Unite și 400 de milioane de euro pentru sprijinirea țărilor din vecinătatea Ucrainei, care au preluat refugiați.

România se află printre țările care au transmis mesaje de sprijin pentru Ucraina pe pagina de Twitter a Comisiei Europene.

Boris Johnson la Kiev

Și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, s-a întâlnit, sâmbătă după-amiază, la Kiev, cu președintele Volodimir Zelenski.

Potrivit BBC, un purtător de cuvânt al premierului a spus că acesta a mers la Kiev în semn de solidaritate cu poporul ucrainean. „Vor discuta angajamentul pe termen lung al Marii Britanii pentru sprijinirea Ucrainei, iar premierul va prezenta un nou pachet de susținere financiară și militară”, a precizat acesta.

„Surpriză”, a scris Ambasada Ucrainei la Londra pe Twitter, unde a postat o imagine de la întâlnirea celor doi.

Uniunea Europeană își reia activitatea diplomatică în Kiev

Ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, a revenit în Kiev, după ce misiunea diplomatică a funcționat din Polonia în urma invadării țării de către forțele Rusiei.

Acesta a scris pe Twitter că este fericit să fie din nou în Kiev și a postat o imagine cu steagul EU arborat la ambasada din Ucraina.

Vineri, când a vizitat Kievul și orașul din apropiere, Bucea, în care forțele Rusiei sunt acuzate că au comis atrocități la adresa civililor, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că ambasadorul UE va reveni la Kiev.

Și Italia a anunțat că intenționează să își redeschidă reprezentanța diplomatică din Kiev. Potrivit CNN, Slovenia și-a redeschis ambasada din Ucraina încă din 28 martie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președinta CE, Ursula von der Leyen, vineri, 8 aprilie, la Kiev.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președinta CE, Ursula von der Leyen, vineri, 8 aprilie, la Kiev.

Sâmbătă, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a vizitat Kievul și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu premierul Denîs Șmîhal.

Austria este printre țările europene dependente de gazul importat din Rusia, care a respins posibilitatea renunțării imediate la acesta.

Nehammer i-a mulțumit președintelui Ucrainei pentru discuția „deschisă și onestă” și a promis sprijinul Austriei pentru populația din Ucraina.

Președintele Zelenski și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, înaintea discuțiilor de sâmbătă de la Kiev.
Președintele Zelenski și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, înaintea discuțiilor de sâmbătă de la Kiev.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG