Linkuri accesibilitate

9 aprilie 2022 - O femeia plânge în căutarea corpului fiului ei printre dărâmăturile unei clădiri rezidențiale distruse de bombardamentele Rusiei asupra orașului Borodianka, de lângă Kiev.
9 aprilie 2022 - O femeia plânge în căutarea corpului fiului ei printre dărâmăturile unei clădiri rezidențiale distruse de bombardamentele Rusiei asupra orașului Borodianka, de lângă Kiev.

Teroarea rusească în Ucraina | Parlamentul de la Kiev: cel puțin 176 de copii au fost uciși. UE își reia activitatea diplomatică în Ucraina

Autoritățile ucrainene din estul țării au cerut populației civile rămase în zonă să plece imediat. Acestea semnalează o intensificare a atacurilor forțelor Rusiei în această regiune, dar și înspre sud, inclusiv la Odesa.

Parlamentul de la Kiev anunță că cel puțin 176 de copii au fost uciși în urma războiului declanșat de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Premierul Marii Britanii și cancelarul Austriei s-au aflat, sâmbătă, la Kiev.

Ambasada UE în Ucraina și-a reluat activitatea în capitala țării, după o perioadă în care a funcționat din Polonia.

Autoritățile din estul Ucrainei fac apel la evacuarea de urgență a civililor. Forțele Rusiei își intensifică atacurile asupra acestei regiuni.

Cel puțin 60 de persoane au murit și alte aproape 100 au fost rănite în urma unui atac cu bombă care a avut loc, vineri dimineață, asupra gării din Kramatorsk, în estul Ucrainei. Au fost uciși civili, inclusiv cinci copii, care așteptau să evacueze zona.

Volodimir Zelenski a comparat atacul cu cel de la Bucea și a spus că și acesta va fi o probă în procesul împotriva crimelor Rusiei, care „va trebui să se întâmple”. „Responsabilitatea nu poate fi evitată", a insistat el.

Zelenski s-a întâlnit vineri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și cu șeful diplomației UE, Josep Borrell. Aceștia s-au aflat în Ucraina și au vizitat Bucea, localitatea în care militarii ruși sunt acuzați că au masacrat și torturat civili.

La Kiev, Ursula von der Leyen i-a înmânat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, un chestionar ce reprezintă un pas spre obținerea statutului de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Japonia a interzis importurile de cărbune din Rusia și a expulzat opt diplomați ruși.

Bombardamente puternice la Harkov

Reprezentanții administrației militare a regiunii Harkov, din estul Ucrainei, au anunțat, sâmbătă, că bombardamentele forțelor Rusiei au continuat „masiv” în ultimele 24 de ore, transmite CNN. Circa 50 de atacuri au avut drept țintă capitala regiunii, orașul Harkov.

Relatările par să confirme ipoteza concentrării forțelor Rusiei asupra estului Ucrainei. Autoritățile ucrainene spun că este vizat avansul de la Izium, din regiunea Harkov, către Donbas, regiunea în care se află Donețk și Luhansk.

Înainte ordonării invaziei asupra Ucrainei, Vladimir Putin anunțase recunoașterea așa-numitelor republici independente Donețk și Luhansk.

Depozit de muniție ucrainean distrus în centrul Ucrainei

Ministerul rus al Apărării informează că forțele sale militare au distrus un depozit de muniție la baza militară Mirhorod din centrul Ucrainei, potrivit BBC, care citează agenția rusă Interfax.

Un avion de luptă MiG-29 și un elicopter Mi-8 ar fi fost distruse.

Guvernatorul regiunii Poltava, unde se află Mirhorod, a anunțat, potrivit BBC, că două persoane au fost rănite, iar baza militară a suferit „distrugeri semnificative”.

Rusia amenință YouTube cu represalii după blocarea contului Dumei de Stat

Oficialii ruși acuză YouTube că a blocat contul Dumei de Stat și spun că măsura nu va rămâne fără consecințe, potrivit BBC.

Președintele Dumei, Viaceslav Volodin, a acuzat Washingtonul de îngrădirea drepturilor rușilor, spunând, pe Telegram, că „SUA vor monopol asupra informațiilor”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că Youtube „și-a pecetluit soarta”.


Potrivit reprezentanților Rusiei, Duma-TV avea peste 145.000 de abonați pe pagina de YouTube, care transmitea dezbateri parlamentare și interviuri cu politicienii din legislativ.

Joi, autoritatea rusă de reglementare în domeniul comunicațiilor a acuzat YouTube, care este deținut de Google, că transmite informații false despre războiul din Ucraina. Google urma să aibă limitat accesul la a-și promova produsele în Rusia.

Moscova a interzis sau blocat deja mai multe platforme occidentale sau independente și există indicii că Google ar putea fi următoarea.

Uniunea Europeană își reia activitatea diplomatică în Kiev

Ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, a revenit în Kiev, după ce misiunea diplomatică a funcționat din Polonia în urma invadării țării de către forțele Rusiei.

Acesta a scris pe Twitter că este fericit să fie din nou în Kiev și a postat o imagine cu steagul EU arborat la ambasada din Ucraina.

Vineri, când a vizitat Kievul și orașul din apropiere, Bucea, în care forțele Rusiei sunt acuzate că au comis atrocități la adresa civililor, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că ambasadorul UE va reveni la Kiev.

Și Italia a anunțat că intenționează să își redeschidă reprezentanța diplomatică din Kiev. Potrivit CNN, Slovenia și-a redeschis ambasada din Ucraina încă din 28 martie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președinta CE, Ursula von der Leyen, vineri, 8 aprilie, la Kiev.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președinta CE, Ursula von der Leyen, vineri, 8 aprilie, la Kiev.

Sâmbătă, cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a vizitat Kievul și s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și cu premierul Denîs Șmîhal.

Austria este printre țările europene dependente de gazul importat din Rusia, care a respins posibilitatea renunțării imediate la acesta.

Nehammer i-a mulțumit președintelui Ucrainei pentru discuția „deschisă și onestă” și a promis sprijinul Austriei pentru populația din Ucraina.

Președintele Zelenski și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, înaintea discuțiilor de sâmbătă de la Kiev.
Președintele Zelenski și cancelarul Austriei, Karl Nehammer, înaintea discuțiilor de sâmbătă de la Kiev.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG