Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Atacuri în nouă regiuni ale Ucrainei. Cel puțin două explozii la Kiev

Două explozii s-au auzut luni, în zori, la Kiev. Mai multe atacuri cu drone au fost respinse de armata ucraineană. Agenția ucraineană pentru energie atomică a acuzat Rusia că încalcă siguranța nucleară trimițând o dronă „kamikaze” peste o parte a unei centrale nucleare din Nikolaev.

Cele mai importante evenimente

12:16 19.12.2022

Zelenski face din nou apel pentru realizarea scutului aerian în Ucraina

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adresat în weekend un nou apel partenerilor occidentali pentru furnizarea de sisteme de apărare aeriene, care să permită realizarea unui scut aerian deasupra teritoriului țării.

Preșdintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit în mai multe rânduri despre necesitatea unui scut care să „închidă” spațiul aerian ucrainean în fața rachetelor rusești.
Preșdintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit în mai multe rânduri despre necesitatea unui scut care să „închidă” spațiul aerian ucrainean în fața rachetelor rusești.

„Găsiți o oportunitate să oferiți Ucrainei protecție eficientă a cerului, un scut aerian eficient. Puteți, puteți să ne oferiți protecție, protecție 100% de rachetele rusești. Când vom avea asta, principala formă de teroare rusească, prin rachete, va deveni imposibilă. Asta va însemna securitate pentru milioane de persoane și o reorganizare strategică a întregii situații militare. Cu cât Rusia va avea mai puține oportunități pentru teroare, cu atât vom avea mai multe oportunități de a ne întoarce și de a garanta pacea”, a spus Volodimir Zelenski, potrivit agenției de presă Interfax.

Liderul ucrainean a mai subliniat că Rusia nu face economii de resurse în războiul declanșat în Ucraina și că este nevoie de un sprijin și mai mare pentru a combate acțiunile Kremlinului.

09:36 19.12.2022

Întâlnire Putin - Lukașenko, la Minsk, după trei ani de la precedenta întrevedere

Vladimir Putin se întâlnește luni, la Minsk, cu omologul său Aleksander Lukașenko, la trei ani de la precedenta întrevedere din Belarus.

Discuțiile se vor axa pe parteneriatul dintre Rusia și Belarus, dar și pe probleme regionale și internaționale, notează agenția germană de presă (DPA).

Liderul de la Kremlin a efectuat ultima dată o vizită la Minsk în 2019, iar acum va fi însoțit de membri ai guvernului de la Moscova. Întrevederea în cadru larg va fi urmată de o întâlnire în cadrul privat între cei doi președinți.

Regimul din Belarus, dependent de economia Rusiei, a atras critici internaționale vehemente pentru sprijinul logistic oferit Rusiei în războiului din Ucraina, punând la dispoziție baze ale sale pentru desfășurări de forțe ale armatei rusești.

Întâlnirea de luni a celor doi lideri alimentează temeri și ipoteze ale autorităților ucrainene cu privire la încercare Rusiei de a implica mai puternic Belarusul în acțiunile sale îndreptate împotriva Ucrainei, care ar putea crește în intensitate în ultimele luni, notează The Guardian, care citează oficiali ai armatei ucrainene.

09:02 19.12.2022

Marea Britanie pregătește un ajutor masiv de artilerie pentru Ucraina

Marea Britanie pregătește un ajutor masiv, de echipamente de artilerie destinate forțelor de artilerie ucrainene, pentru 2023. Valoarea ajutorului va fi de peste 300 de milioane de euro și va intra în vigoare anul viitor, potrivit unui anunț al biroului premierului Rishi Sunak, conform Agenției Germane de Presă (DPA), citată de The Guardian.

Președintele Volodimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak, studiind echipamente militare distruse în timpul războiului din Ucraina.
Președintele Volodimir Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak, studiind echipamente militare distruse în timpul războiului din Ucraina.

Anunțul vine în prefața unei întâlniri cu liderii țărilor baltice care va avea loc în Letonia. Ajutorul militar va consta în sute de mii de seturi de muniție de artilerie, critice pentru forțele ucrainene, urmând să fie livrat pe parcursul anului viitor.

În cadrul întâlnirii, la care vor participa reprezentanți din Danemarc, Finalanda, Estonia, Lituania, Letonia, Islanda și Olanda, premierul britanic urmează să lanseze și un apel pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei și cooperare internațională între țările prezente. La eveniment va adresa un discurs, online și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

08:01 19.12.2022

Atacuri cu drone și cel puțin două explozii, la Kiev

Două explozii ar fi fost consemnate în zorii zilei de luni, în capitala Ucrainei, Kiev, care ar fi ținta unui atac cu drone, potrivit autorităților ucrainene.

Locuitorii Kievului au fost alertați în numeroasă rânduri să se retragă în adăposturi, în ultimele luni.
Locuitorii Kievului au fost alertați în numeroasă rânduri să se retragă în adăposturi, în ultimele luni.

Exploziile ar fi fost raportate de mai multe surse din presa regională, dar au fost confirmate și de primarul regiunii, Vitalyi Klitschko.

De asemenea, forțele armate ucrainene au transmis că orașul s-ar afla sub un asalt al armatei ruseștie, cu drone iraniene. Nouă dintre aceste ar fi fost doborâte.

Două persoane ar fi fost rănite în urma atacului cu drone, potrivit unui anunț al guvernatorului regiunii Oleksiy Kuleba de pe rețeaua de socializare Telegram, citate de presa internațională.

Acesta a mi spus că au fost afectate atât rețeaua de alimentare cu energie cât și unele locuințe.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG