Întâlnire Putin - Lukașenko, la Minsk, după trei ani de la precedenta întrevedere
Vladimir Putin se întâlnește luni, la Minsk, cu omologul său Aleksander Lukașenko, la trei ani de la precedenta întrevedere din Belarus.
Discuțiile se vor axa pe parteneriatul dintre Rusia și Belarus, dar și pe probleme regionale și internaționale, notează agenția germană de presă (DPA).
Liderul de la Kremlin a efectuat ultima dată o vizită la Minsk în 2019, iar acum va fi însoțit de membri ai guvernului de la Moscova. Întrevederea în cadru larg va fi urmată de o întâlnire în cadrul privat între cei doi președinți.
Regimul din Belarus, dependent de economia Rusiei, a atras critici internaționale vehemente pentru sprijinul logistic oferit Rusiei în războiului din Ucraina, punând la dispoziție baze ale sale pentru desfășurări de forțe ale armatei rusești.
Întâlnirea de luni a celor doi lideri alimentează temeri și ipoteze ale autorităților ucrainene cu privire la încercare Rusiei de a implica mai puternic Belarusul în acțiunile sale îndreptate împotriva Ucrainei, care ar putea crește în intensitate în ultimele luni, notează The Guardian, care citează oficiali ai armatei ucrainene.
Zelenski face din nou apel pentru realizarea scutului aerian în Ucraina
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a adresat în weekend un nou apel partenerilor occidentali pentru furnizarea de sisteme de apărare aeriene, care să permită realizarea unui scut aerian deasupra teritoriului țării.
„Găsiți o oportunitate să oferiți Ucrainei protecție eficientă a cerului, un scut aerian eficient. Puteți, puteți să ne oferiți protecție, protecție 100% de rachetele rusești. Când vom avea asta, principala formă de teroare rusească, prin rachete, va deveni imposibilă. Asta va însemna securitate pentru milioane de persoane și o reorganizare strategică a întregii situații militare. Cu cât Rusia va avea mai puține oportunități pentru teroare, cu atât vom avea mai multe oportunități de a ne întoarce și de a garanta pacea”, a spus Volodimir Zelenski, potrivit agenției de presă Interfax.
Liderul ucrainean a mai subliniat că Rusia nu face economii de resurse în războiul declanșat în Ucraina și că este nevoie de un sprijin și mai mare pentru a combate acțiunile Kremlinului.
Atacuri ale armatei ruse în nouă regiuni din Ucraina, în ultimele 24 de ore
Forțele ruse au lansat atacuri în nouă regiuni ale Ucrainei în ultimele 24 de ore. Trei persoane civile și-au pierdut viața și tresprezece au fost rănite în urma atacurilor, scrie The Kyiv Independent.
Atacuri au avut loc în Donețk, Herson, Harkov, Dnipropetrovsk, Kiev, Nikolaev, Sumi, Zaporojie și Lugansk, în sudul, estul și centrul Ucrainei. Persoanele decedate au fost în Bahmut și Torske, din regiunea Donețk, unde au fost atacuri în opt localități, fiind avariate trei case private și o clădire administrativă, potrivit guvernatorului regiunii Pavlo Kyrylenko, citat de sursa amintită.
În Herson au fost lansate aproape 70 de lovituri de artilerie, cu puști anti-aeriene, mortiere și tancuri, fiind rănite șase persoane, în timp ce trei clădiri au fost avariate, potrivit guvernatorului Yaroslav Yanushevych. O postare
De asemenea trupele ruse au lansat câteva zeci de drone de fabricație iraniană, inclusiv în regiunea Kiev, o parte dintre acestea fiind doborâte de forțele aeriene ucrainene. În capitala Ucrainei atacurile au afectat rețeaua de infrastructură și unele locuințe, două persoane fiind rănite, potrivit sursei citate.
Trenul lui Moș Gerilă din Rusia ocolește regiunile din apropierea graniței cu Ucraina și teritoriile „anexate” ilegal
Itinerariul lui Moș Gerilă, varianta rusească a lui Moș Crăciun, gândit de Căile Ferate Ruse în scop turistic ocolește regiunile din apropierea graniței cu Ucraina, precum și teritoriile pe care Rusia a pretins că le-a anexat în Ucraina, notează Agenția germană de presă (DPA).
Pe fondul războiului, numeroase orașe din Rusia și-au suspendat ori și-au diminuat festivitățile de Crăciun, mai remarcă agenția.
Călătoria cu trenul a „Moșului”, în variantă rusească, a început încă din octombrie și se încheie în ianuarie, cu 70 de opriri, între Vladivostok și Sankt Petersburg, fără a poposi însă și în regiunile Krasnodar, Rostov pe Don, Belgorod, Kursk și Bryansk, din apropierea graniței cu Ucraina. De asemenea itinerariul nu va include regiunea Crimea, anexată ilegal de Rusia în 2014 dar nici cele patru noi regiuni pe care Kremlinul pretinde că le-a anexat recent, în urma unor referendumuri nerecunoscute de Ucraina și de comunitatea internațională: Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson.
Trenul lui Moș Gerilă este un proiect lansat anul trecut de Căile Ferate ruse, în scop turistic și pornește în fiecare an din regiunea Vologda, din nordul Rusiei. În cultura populară rusească, Moș Gerilă e un personaj mitologic, similar lui Moș Crăciun, dar care nu lcuiește la Polul Nord ci în orășelul Veliky Ustyug din Vologda, mai scrie agenția germană de presă.