Lavrov nu poate ajunge la Consiliul ONU după ce Rusiei i-a fost restricționat accesul în spațiul aerian al UE
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și-a anulat vizita la Geneva pentru sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, din cauza interdicției pe care UE a aplicat-o navelor rusești, a anunțat luni Misiunea Rusă la Geneva.
UE și-a confirmat duminică decizia de a-și închide spațiul aerian către Rusia.
Interdicția face parte din măsurile de răspuns la invazia rusească în Ucraina.
„Spațiul nostru aerian va fi închis pentru fiecare avion rusesc. Și asta include și avioanele private ale oligarhilor”, a declarat duminică președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
SUA interzic tranzacțiile în dolari cu Banca Centrală a Rusiei
SUA iau măsuri imediate luni pentru a interzice tranzacțiile în dolari americani cu banca centrală rusă și pentru a bloca complet fondul rus de investiții directe, au declarat oficiali înalți ai administrației.
Este unul dintre cele mai puternice mijloace ale Rusiei de atenuare a efectului sancțiunilor, remarcă CNN.
Măsurile sunt menite să împiedice Rusia să acceseze un „fond pentru zile negre” pe care Moscova se baza pentru perioada invadării Ucrainei. Astfel, Rusia nu va mai putea, astfel, accesa fondurile pe care le păstrează în dolari americani pentru a putea amortiza căderea rublei.
„După acțiunile de astăzi, asta nu va mai fi posibil”, a adăugat acesta referindu-se la „fortăreața Rusia” care va fi astfel expusă.
Într-o convorbire telefonică cu reporterii luni dimineață, un înalt oficial al administrației a spus că această mișcare a fost planificată de luni de zile în colaborare cu celelalte guverne, pentru a o putea implementa pe toate canalele tehnice, diplomatice și politice de la cele mai înalte niveluri.
„Am fost pregătiți și asta ne-a permis să acționăm în câteva zile, nu în săptămâni sau luni de la escaladarea lui Putin”, a spus oficialul.
Noile sancțiuni, luate împreună cu Germania, Franța, Regatul Unit, Italia și Canada, Uniunea Europeană și alții, vin pe fondul căderii libere a economiei rusești de după invadarea Ucrainei.
Economia rusească este în pericol după ce SUA, UE, Canada și Marea Britanie au decis decuplarea Rusiei de la sistemul SWIFT.
De asemenea, activele din străinătate ale președintelui Vladimir Putin, ale mininstrului de Externe Serghei Lavrov și ale oligarhilor ruși, care-i alimentează averea lui Putin, au fost înghețate.
„Cufărul de război al lui Putin, de 630 de miliarde de dolari în rezerve, contează doar dacă îl poți folosi pentru a-și apăra moneda, în special prin vânzarea acelor rezerve în schimbul cumpărării rublei”, a spus un oficial de la Casa Albă.
Ucraina cere să fie primită în UE în regim de urgență
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut primirea Ucrainei în UE în procedură de urgență, motivând că soldații ucraineni nu luptă doar pentru țara lor, invadată de Rusia, ci pentru toată Europa.
„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”, a spus el într-un mesaj televizat.
„Când am candidat la președinție, am spus că fiecare dintre noi este președinte. Pentru că toți suntem responsabili pentru starea noastră. Pentru frumoasa noastră Ucraina. Și acum s-a întâmplat ca fiecare dintre noi să fie un luptător. Și sunt încrezător că fiecare dintre noi va câștiga”, a mai spus președintele ucrainean.
El a avut un mesaj și pentru militarii ruși care participă la invazia în Ucraina: „Părăsiți tehnica militară și plecați, nu credeți în ce vă spun comandanții voștri, pur și simplu plecați”.
„Întreb mamele, copiii, tații din Rusia: mii de soldați de ai voștri au picat deja, pentru ce ați venit, de ce ați veni?”, a continuat el.
Ucraina este „una dintre noi și îi dorim în Uniunea Europeană”, a declarat Ursula von der Leyen pentru Euronews.
Declarația survine anunțului Bruxelles-ului că va trimite arme în Ucraina, interzicând mass-media susținută de ruși în UE și interzicând avioanele rusești din bloc .
Forțele Rusiei au preluat controlul asupra a două orașe de mici dimensiuni din sud-estul Ucrainei și zona din jurul unei centrale nucleare, transmite Reuters, care citează Agenția Interfax. În alte zone însă, armata Rusiei a întâmpinat o rezistență puternică, iar izolarea economică și politică a Moscovei este tot mai pronunțată, adaugă Reuters.
Forțele Rusiei continuă să întâmpine o rezistență puternică și în Kiev. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a transmis, luni, forțelor militare ale Rusiei să depună armele.
„Abandonați-vă echipamentele și plecați. Nu îi credeți pe comandanții voștri.Nu îi credeți pe propagandiști. Salvați-vă viețile”, a spus acesta. Zelensky a adăugat că peste 4.500 de militari ruși ar fi fost uciși în urma invaziei decise de Vladimir Putin asupra Ucrainei.
Delegațiile Kievului și Moscovei s-au întâlnit la granița dintre Ucraina și Belarus.
Agenția de presă oficială din Belarus a publicat imagini cu sosirea delegației Ucrainei.
Autoritățile de la Kiev au transmis că nu au multe așteptări de la aceste negocieri, dar vor cere încetarea imediată a focului și retragerea forțelor militare ale Rusiei din Ucraina.