Linkuri accesibilitate

La Vama Siret, Alexandra Masiuchevici, din Kiev, se pregătește să-și ia rămas bun de la tatăl ei.
Bărbatul are 58 de ani și nu poate părăsi Ucraina ca urmare a mobilizării militare generale a bărbaților între 18 și 60 de ani.
La Vama Siret, Alexandra Masiuchevici, din Kiev, se pregătește să-și ia rămas bun de la tatăl ei. Bărbatul are 58 de ani și nu poate părăsi Ucraina ca urmare a mobilizării militare generale a bărbaților între 18 și 60 de ani.

Rusia atacă Ucraina | Cozile din vămi se întind pe zeci de kilometri. Luptele continuă pe mai multe fronturi

În a cincea zi a invaziei asupra Ucrainei, armata rusă a reluat, luni dimineață, după câteva ore de liniște, bombardamentele asupra capitalei Kiev. Cel puțin 360.000 de ucraineni și-au părăsit până acum țara. Mulți continuă să lupte pe străzile orașelor atacate, alături de militarii ucraineni.

Ucraina anunță că 352 de civili, inclusiv 14 copii, au murit de la începerea invaziei ordonate de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Potrivit Agenției pentru refugiați a ONU, peste 360.000 de ucraineni și-au părăsit în ultimele zile țara.

Uniunea Europeană (UE) a anunțat, duminică, noi măsuri împotriva Rusiei. În premieră, UE va finanța achiziția și livrarea de armament și echipamente militare pentru o țară aflată sub atac, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE și-a închis spațiul aerian pentru zborurile rusești și a anunțat interzicerea pe teritoriul său a entităților media rusești Russia Today și Sputnik. UE impune interdicții de export pentru Belarus.

Occidentul condamnă invocarea de către Vladimir Putin a arsenalului nuclear, pe care a anunțat că îl pune în alertă ca urmare a „anunțurilor agresive ale țărilor NATO”.

Autoritățile de la Kiev ar urma să se întâlnească, luni, cu o delegație a Rusiei, la granița dintre Ucraina și Belarus.

15:57 28.2.2022

Lavrov nu poate ajunge la Consiliul ONU după ce Rusiei i-a fost restricționat accesul în spațiul aerian al UE

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și-a anulat vizita la Geneva pentru sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, din cauza interdicției pe care UE a aplicat-o navelor rusești, a anunțat luni Misiunea Rusă la Geneva.

UE și-a confirmat duminică decizia de a-și închide spațiul aerian către Rusia.

Interdicția face parte din măsurile de răspuns la invazia rusească în Ucraina.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov


„Spațiul nostru aerian va fi închis pentru fiecare avion rusesc. Și asta include și avioanele private ale oligarhilor”, a declarat duminică președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

16:53 28.2.2022

Grănicerii din Insula Șerpilor au scăpat cu viață, dar au fost luați prizonieri de ruși în Crimeea

Apărătorii Insulei Șerpilor din Marea Neagră, despre care se știa că sunt morți după ce au fost atacați de pe mare de o navă rusească și nu au mai răspuns la comunicațiile de pe uscat, sunt „vii și bine”, potrivit Marinei Ucrainene.

Luni, un comunicat al Marinei a anunțat că oamenii de pe insulă, cunoscută și ca Insula Zminîi, au respins două atacuri ale forțelor ruse, dar în cele din urmă au fost forțați să se predea „din cauza lipsei de muniție”.

Forțele ruse au distrus complet infrastructura insulei: faruri, turnuri și antene.

În weekend, Serviciul de Grăniceri din Ucraina a declarat că a primit informații că toți cei 82 de soldați ar putea fi în viață.

Presa de stat rusă a transmis imagini cu sosirea grănicerilor ucraineni, capturați de ruși, la Sevastopol, în Crimeea unde sunt deținuți.

17:32 28.2.2022

Adunarea Generală a ONU se întrunește cu privire la invazia rusă a Ucrainei

Adunarea Generală a Națiunilor Unite se întrunește luni în timp ce invazia Rusiei în Ucraina este în desfășurare.

În discursul său de deschidere, președintele Adunării Generale, Abdulla Shahid, din Maldive, și-a reînnoit apelul la încetarea imediată a focului.

El a cerut părților să folosească oportunitatea „rară” de dialog pentru a „detensiona în mod semnificativ și rapid” situația.

18:08 28.2.2022

Secretarul general al ONU: „Luptele din Ucraina trebuie să înceteze”

Secretarul general al ONU António Guterres s-a adresat luni Adunării Generale a ONU în prima sa întâlnire de urgență din 1982 încoace.

„Luptele din Ucraina trebuie să înceteze”, a spus el.

Înaltul oficial al ONU a numit „înfricoșătoare” punerea în alertă a armelor nucleare ale Rusiei. „Simpla idee a unei dezvoltări nucleare este pur și simplu de neconceput”, a spus Guterres, adăugând că „nimic nu poate justifica folosirea armelor nucleare”.

El a spus că Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a estimat că o jumătate de milion de ucraineni au fugit din țară și că există rapoarte credibile privind daunele aduse clădirilor rezidențiale și infrastructurii civile critice.

Liderul ONU a calificat moartea civililor, inclusiv a copiilor, „total inacceptabilă”.

Guterres și-a exprimat speranța că discuțiile directe dintre delegațiile ucrainene și ruse vor saluta oprirea imediată a luptei și o soluție diplomatică.

„Suveranitatea Ucrainei trebuie respectată”, a spus el mai devreme.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG